Ακόμα να εξαιρεθούν από τη λίστα του Υπερταμείου οι πολιτιστικοί θησαυροί

ΥΠΟΠΤΟΙ…ΓΡΙΦΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ!

«Καίει» τα Γιάννενα η τύχη των 57 ακινήτων που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο • Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε… παρέμβαση στο ΣτΕ κατά των προσφυγών • Για διγλωσσία κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

BYZANTINO MOYSEIO

• Τέσσερις ολόκληροι μήνες συμπληρώθηκαν από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η λίστα με τα προς αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα που κατάρτισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία περιλαμβάνονται μουσεία, εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, διατηρητέα κτίρια, αθλητικά κέντρα όλης της χώρας.
Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα Γιάννενα, καθώς ο περιβόητος κατάλογος περιέχει περισσότερα από 50 ακίνητα της πόλης, μεταξύ των οποίων χώροι και υποδομές μεγάλου αρχαιολογικού, πολιτιστικού, τουριστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει πολιτιστικούς θησαυρούς στο Υπερταμείο, ακόμα δεν έχει κατοχυρώσει με θεσμικό τρόπο την εξαίρεσή τους από τη σχετική διαδικασία, ούτε έχει αποσαφηνίσει ποιος τελικά θα έχει τη διαχείριση των επίμαχων ακινήτων. Όχι μόνο αυτό, αλλά το Υπερταμείο άσκησε προχθές παρέμβαση για το θέμα στο ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει αρχαιολόγοι και Δήμοι της χώρας!
Το γεγονός κατήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνοντας λόγο για κυβερνητική διγλωσσία και προαναγγέλλοντας νέες νομικές ενέργειες για τη σωτηρία των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Καίει» τα Γιάννενα...
Μουσεία, εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι της πόλης όπως το Ιτς Καλέ, διατηρητέα κτίρια διοίκησης όπως αυτό της Αποκεντρωμένης, τζαμιά, αθλητικά κέντρα με πρώτο και καλύτερο το ΕΑΝΚΙ, το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, ακόμα και οι… δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων περιλαμβάνονται στη λίστα που ετοίμασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με στόχο να την προωθήσει στο Υπερταμείο.
Πρόκειται για συνολικά 57 ακίνητα της πόλης μας από τα οποία υπενθυμίζεται πως τα 41 είναι εντός των ορίων της, τα τρία στην Ανατολή, τα 11 στον Κατσικά (εδώ περιλαμβάνεται και η έκταση της Γαλακτοκομικής Σχολής) και τα τρία στο Σταυράκι. Μιλάμε λοιπόν για ένα θέμα που «καίει» τα Γιάννενα, με τον Δήμο να παρακολουθεί την εξέλιξή του, αν και τελικά δεν προσέφυγε στο ΣτΕ όπως οι Δήμοι Πατρέων και Σπάρτης.

Η κυβέρνηση… τρενάρει!
Κι ενώ το θέμα αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, η Κυβέρνηση ακόμα να το επιλύσει με ξεκάθαρο τρόπο, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της κι ας συμπληρώθηκε ήδη ένα τετράμηνο από την αποκάλυψη του θέματος.
Όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Υπερταμείο έκανε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των προσφυγών που έγιναν για την ένταξη των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο των προς αξιοποίηση εκτάσεων της χώρας.
Η παράσταση του Υπερταμείου στο ΣτΕ έκανε τον Σύλλογο να καταλογίσει διγλωσσία στην Κυβέρνηση καθώς, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους». Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ακόμα δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων, χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων»!
Οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ζητώντας «την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε. και την άμεση έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών».

«Για να τα… σώσει»!
Επιχειρώντας να μετριάσουν τις εντυπώσεις για το έγγραφο και την παρέμβαση του Υπερταμείου στο ΣτΕ υπέρ της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που κατήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με non paper υποστηρίζουν πως το Υπερταμείο έκανε την παρέμβαση για... να σώσει τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας!
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, «επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ».
Την ίδια ώρα, όμως, το ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του θέματος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπ. Πολιτισμού, καθώς αναφέρεται ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί «εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών»!

***
Σημειώνεται εδώ ότι η αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την ερχόμενη Τρίτη, 22 Ιανουαρίου.