Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΗΣΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

-Χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα «ψεκάστηκαν» με χημικά για να διαλυθούν

- Δυναμική η παρουσία και πολλών Ηπειρωτών

• Τι δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Γιάννης Ντασταμάνης

SYLALLHTHRIO2

• Ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση να μην περάσει στη Βουλή την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές χθες στο Σύνταγμα που έφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, στο ογκώδες μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για την Μακεδονία.
Σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές στις δηλώσεις τους ζητούσαν διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή και εκλογές, κάνοντας λόγο για προδοσία εάν δεν εισακουστεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος σχεδόν σύσσωμος εκφράζει την αντίθεσή του στο εθνικό έγκλημα που συντελείται.
Οι διαδηλωτές έφταναν από νωρίς με κάθε μέσο στην Αθήνα. Το ίδιο και πολλοί Ηπειρώτες, οι οποίοι ναύλωσαν λεωφορεία, δίνοντας μαχητικό «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο (στη συνέχεια δηλώσεις στον «Π.Λ.»), ενώ υπήρχαν καταγγελίες ότι πολλά ήταν τα λεωφορεία που εγκλωβίστηκαν στα διόδια.
Χημικά για να διαλυθούν
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην κορύφωση του συλλαλητηρίου τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα και προκαλώντας λιποθυμίες. Πολλοί διαδηλωτές οπισθοχώρησαν, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες δεν συνέτρεχε λόγος να γίνει χρήση δακρυγόνων.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ξαφνικά μικρή ομάδα νεαρών διαδηλωτών επιχείρησε με ξύλα, πέτρες και φωτοβολίδες να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό στα σκαλάκια της Βουλής, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αστυνομίας να απαντήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης.
Διαδηλωτές, σύμφωνα με τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης, καταγγέλλουν ότι σκοπίμως οι νεαροί ξεκίνησαν τα επεισόδια και σκοπίμως η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών, με σκοπό να διαλύσουν τη μεγάλη διαδήλωση. Όπως έλεγαν νωρίτερα υπήρξε αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια, αλλά νεαροί ξέφυγαν από την περιφρούρηση των αστυνομικών και μπήκαν στη διαδήλωση προκαλώντας τα επεισόδια.
Και βέβαια για μια ακόμη φορά το ερώτημα: γιατί η Αστυνομία δεν απομόνωσε τους λιγοστούς ταραξίες που προκάλεσαν τα επεισόδια και επέλεξε την εκτεταμένη χρήση χημικών, παραμένει αναπάντητο. Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι η Αστυνομία ενήργησε σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, με ψυχραιμία και επαγγελματισμό!
Με παλμό!
Παρόλα αυτά, ο παλμός και η δυναμική παρουσία πολιτών όλων των ηλικιών, πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες, ξεχώρισαν στο χθεσινό συλλαλητήριο, ενώ πατριωτικές ήταν οι τοποθετήσεις όσων ανέβαιναν στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα.
«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών η γνωστή ερμηνεύτρια, Αφροδίτη Μάνου, η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και κάλεσε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ.
Αλλά και ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρ. πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ Κρις Σπύρου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με ονομασία που περιέχει ελληνική λέξη Μακεδονία. Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κράτος μαϊμού, με μαϊμού πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και με μαϊμού Σύνταγμα».
Η αδερφή του Κ. Κατσίφα
Στο συλλαλητήριο έδωσε το «παρών» και η αδερφή του αδικοχαμένου Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα, τα λόγια της οποίας συγκίνησαν τον κόσμο. Κρατώντας μία σημαία με το πρόσωπο του αδερφού της απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, λέγοντας ότι: «η παρουσία σας εδώ, η παρουσία όλων μας σήμερα είναι η απάντηση στους προδότες. Δεν χρειάζονται λόγια, η παρουσία μας μιλάει σε όλο τον κόσμο. Ο Κωνσταντίνος θυσιάστηκε για τη Μακεδονία, θυσιάστηκε για τη Βόρεια Ήπειρο».
Ο Ι. Ντασταμάνης στον «Π.Λ.»
Όπως προαναφέρθηκε δυναμική ήταν η παρουσία και πολλών Ηπειρωτών. Ο γνωστός δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της ακριτικής Κόνιτσας Γιάννης Ντασταμάνης, κατά την επιστροφή του από το μαχητικό συλλαλητήριο της Αθήνας - μέσα από το λεωφορείο που είχε ξεκινήσει ξημερώματα από την ιστορική κωμόπολη – δήλωσε στον «Πρωινό Λόγο»: «Επιστρέφουμε πανέτοιμοι για συνέχιση του αγώνα για τη Μακεδονία, αλλά και τη Β. Ήπειρο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στα εθνικά μας θέματα. Θα παλέψουμε για τα δίκαιά μας κάθε φορά που νιώθουμε ότι μας αγνοούν και μας εμπαίζουν. Και κυρίως όταν οι κυβερνώντες μας προκαλούν, όπως σήμερα (σ.σ. χθες).
»Την ώρα που ο εθνικός παλμός και τα πατριωτικά συνθήματα βρίσκονταν στην κορύφωσή τους, ξαφνικά χωρίς σοβαρό λόγο, εντελώς αναίτια, δυνάμεις των ΜΑΤ εκτόξευαν προς τον κόσμο καπνογόνα προκαλώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα. Πολλοί Ηπειρώτες που είχαμε φθάσει από τη Συγγρού και βρισκόμασταν κοντά στον Άγνωστο Στρατιώτη, δυστυχώς υπήρξαμε από τα πρώτα θύματα των δακρυγόνων. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό και τώρα γυρίζουμε στην Ήπειρο περισσότερο «ανεβασμένοι», ελπίζοντας ότι αυτή την προδοσία, έστω και την τελευταία στιγμή, δεν θα τολμήσουν να την υλοποιήσουν. Είμαστε πανέτοιμοι για συνέχιση του αγώνα για την Μακεδονία μας και βεβαίως για την Βόρειο Ήπειρό μας».
Παρέμβαση Μ. Θεοδωράκη
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε και ο Μίκης Θεοδωράκης ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και του χθεσινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.
Στην ανοιχτή επιστολή του προς τους Έλληνες βουλευτές, που δημοσίευσαν «Τα Νέα», απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές να «μην προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας», τονίζοντας ότι «η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη».
Ο μουσικοσυνθέτης, γνωστός για τους πύρινους λόγους του σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην μακροσκελή επιστολή του: «επειδή είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική, δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα αυτό, αφού γνωρίζουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να τους δώσουμε την ιστορική νομιμοποίηση. Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία", παραβλέποντας ότι έτσι γελειοποιούνται μπροστά στην Ιστορία. Θυμηθείτε το παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας που δεν αναγνώρισε ως το τέλος την Ανατολική Γερμανία παρά το ότι δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις, θεωρώντας πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα τη δική τους νομιμοποίηση.
»Βεβαίως πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ειρηνική συνύπαρξη με το κράτος των Σκοπίων. Όμως όσο εκφράζουν με κάθε τρόπο αλυτρωτικές τάσεις και διεκδικούν την ιστορική μας ταυτότητα προχωρώντας σε "παραχωρήσεις" που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων και παραβιάζοντας προκλητικότατα (άρα ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ) και την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν την ψηφο μας για την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ…».
•••••••••••••
Ας σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση προχώρησε το Σάββατο στην κατάθεση τoυ σχεδίου νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Η Διάσκεψη των Προέδρων, σήμερα, Δευτέρα, θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, και το χρόνο εισαγωγής της προς κύρωση στην Ολομέλεια.