Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΞΑΝΑ) ΣΤΟ... ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ!

- Επιδεινώθηκαν επικίνδυνα όλοι οι δείκτες της και καμιά «Συμφωνία Πρεσπών» δεν μπορεί να τους… αποκρύψει

- Φοβίζει τους «θεσμούς» ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και προβληματίζει τις διεθνείς αγορές που κρατούν τις πόρτες τους κλειστές…

- Θ’ αναγκαστεί ο Αλ. Τσίπρας να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές;

OIKONOMIKOS DEIKTHS ELLADA PTOSH

• Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να κατάφερε να περάσει στην Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ικανοποιώντας ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Αμερική, όμως αυτή η… επιτυχία δεν είναι ικανή για να βγάλει και την ελληνική οικονομία από το τέλμα, στο οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την έχει καταδικάσει!
Κι ενώ οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια, όμως η σκληρή πραγματικότητα με την οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά καταρρίπτει την επίπλαστη εικόνα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν.
Κι αν η κριτική από την αντιπολίτευση είναι αναμενόμενη, μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα λόγια του Αλ. Αλαβάνου, του ανθρώπου που εμπιστεύτηκε στον Αλ. Τσίπρα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή του Γ. Αυτιά ανέφερε χαρακτηριστικά: «διανύουμε μια περίοδο ασύλληπτης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, πολύ χειρότερης κατάστασης από αυτή που είχε αφήσει ο κ. Σαμαράς»!

Επιδεινώνονται οι δείκτες
Οι περισσότεροι δείκτες αντί να καλυτερεύουν, επιδεινώνονται. Το έλλειμμα μεγαλώνει, τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται, τα χρέη συσσωρεύονται, οι κατασχέσεις καλά κρατούν, με την Κυβέρνηση να ερμηνεύει τα διάφορα στοιχεία όπως την βολεύουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δείκτες της ανεργίας, οι οποίοι μπορεί να καταγράφουν μια μικρή αποκλιμάκωση, όμως περνά εντελώς ασχολίαστο το γεγονός ότι στην αγορά εργασίας σήμερα κυριαρχεί η μερική απασχόληση με μισθούς πείνας και καμία προοπτική εξέλιξης!
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις κατά καιρούς κολακευτικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί προόδου της χώρας (στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ πιο συνεργάσιμος, «γιες μεν» Πρωθυπουργός με τους ξένους), όμως οι οικονομικοί δείκτες είναι αμείλικτοι.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018, αυξημένο κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Την ίδια ώρα, παλιά και νέα χρέη στην Εφορία ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ! Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε (στοιχεία Νοεμβρίου) σε 4.200.472, έναντι 4.199.379 τον Οκτώβριο, ενώ μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να επιβληθούν σε 1.836.926!

Περιμένουν έγκριση…
Η ιδιωτική πρωτοβουλία σβήνει, καθώς η σκληρή πολιτική λιτότητας των τελευταίων χρόνων (υπέρμετρη φορολογία και υψηλές εισφορές) σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας οδηγούν τους μικρομεσαίους σε απόγνωση, περιμένοντας εναγωνίως τις διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις που όλο εξαγγέλλονται, χωρίς όμως να έρχονται…
Και γι’ αυτές όμως θα πρέπει να δώσουν οι θεσμοί το «πράσινο» φως. Από τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως μόνο η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδεύει προς υλοποίηση, ενώ η αντίστοιχη για τα χρέη προς την Εφορία εξελίσσεται σε φιάσκο.
Όπως παραδέχθηκε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν τέθηκε καν στους θεσμούς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καλλιεργούσε προσδοκίες στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο! Χθες βράδυ ο ALPHA μετέδωσε ότι τώρα η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε 24 ή 36 δόσεις, έως ότου οι «θεσμοί» εγκρίνουν τις 120.

Φοβούνται εκτροχιασμό…
Και μόνο από τα παραπάνω φαίνεται ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, στην ουσία ούτε οι «θεσμοί» είναι πεπεισμένοι ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει κάποια ανάκαμψη, γι’ αυτό εξάλλου και ορθώνονται διάφορα εμπόδια μεταξύ των δυο πλευρών. Ένα από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία η διαφωνία έγκειται στο ποσοστό.
Ωστόσο, γι’ αυτό που περισσότερο ανησυχούν οι «θεσμοί» είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες ασφαλισμένους, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δημοσιονομικό εκτροχιασμό!..
Όπως αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Παππούς στα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου, ενδεχόμενη κατάρρευση του Νόμου Κατρούγκαλου ανοίγει έναν δρόμο διεκδικήσεων από το 2012 έως και το 2018, βάζοντας στα θεμέλια του προϋπολογισμού μια «βόμβα» τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ!
Ο χορός των διεκδικήσεων δεν σταματά όμως εδώ. Η επόμενη μεγάλη υπόθεση αφορά τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Έπειτα από σωρεία πρωτόδικων αποφάσεων – κάποιες ήταν άμεσα εκτελεστές – ήρθε το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την κατάργησή τους και πλέον το λόγο έχει η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Η Κυβέρνηση δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί, γιατί η επίμαχη απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα από το επόμενο εξάμηνο.

* * *
Οι εξελίξεις λοιπόν στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, είναι ραγδαίες. Η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν ο Αλ. Τσίπρας να τις επισπεύσει, ειδικά μετά το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας που επέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών…