Η Κυβέρνηση επιχειρεί να τους θέσει υπό απόλυτο έλεγχο…

«ΚΑΙΝΕ» ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ!

- Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της ΚΕΔΕ για το «τελεσίγραφο» του Αν. Υπουργού Οικονομικών

- Μαζεύουν χρήματα για να τα σκορπίσουν προεκλογικά

DHMARXEIO IOANNINON

• Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να υποχρεώσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν εντός τριάντα ημερών μάλιστα τα ταμειακά τους υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Δήμους και έντονο προβληματισμό στους πολίτες.
Για τους δήμους, η μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων είναι «καυτή πατάτα» που δεν θέλουν με τίποτε να την «πιάσουν» οι Δημοτικές Αρχές ειδικά την προεκλογική περίοδο που ήδη ουσιαστικά διανύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη δήμαρχοι έχουν κινηθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, στο σκέλος που αφορά τους ΟΤΑ, και σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή των προέδρων των κατά τόπους Π.Ε.Δ., προκειμένου να διατρανωθεί η πλήρης αντίθεσή των δημάρχων στην απόφαση της Κυβέρνησης. Οι επικρίσεις κατά του Αναπληρωτή Υπουργού και της Κυβέρνησης συνολικά γενικεύονται και εκτός των άλλων, γίνεται λόγος για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» με στόχο να μετατρέψει τους Δήμους «σε υποκαταστήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Καταργείται η αυτοτέλεια
Στο προσκήνιο επαναφέρουν και την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία εξέφραζε έντονο προβληματισμό για τις παρεμβάσεις που θεσπίστηκαν για τους ΟΤΑ ως προς την οικονομική τους αυτοτέλεια, που επιβεβαίωνε τη δικαιολογημένη ανησυχία των αυτοδιοικητικών. Η απόφαση του Γ. Χουλιαράκη δεν αφορά μόνο Περιφέρειες και Δήμους, αλλά όλους τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι επιχειρείται η εφαρμογή μιας διάταξης που είχε εισαχθεί στη Βουλή τον Ιούνιο του 2018 με τις υπογραφές των Π. Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στον κόσμο που αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα που κρύβει η - με τύπου τελεσιγράφου - απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών να ανοιχθούν λογαριασμοί και να μεταφερθούν τα ταμειακά υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδας σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα δημοσίευσής της, ήτοι μέχρι την 21η Φεβρουαρίου. Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ελέγξει απόλυτα τα οικονομικά ΟΤΑ. Το είχε κάνει και το 2015, με δικαιολογία όμως τότε τα προβλήματα στη χρηματοδότηση από το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η «περήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα- Βαρουφάκη» με τους Ευρωπαίους Εταίρους και τους δανειστές. Τώρα όμως δύσκολα να βρεθεί λογικοφανής εξήγηση από την Κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται ως πρώτο στόχο έχει να θέσει υπό αυστηρή επιτήρηση Περιφέρειες και Δήμους. Οι πολίτες όμως που πλέον είναι «υποψιασμένοι» για τις φανερές και κρυφές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις πραγματικές προθέσεις του να δημιουργήσει έναν υπερσυγκεντρωτικό μηχανισμό και κάνουν πολλές και διάφορες υποθέσεις.

«Χαλάζι» οι απορίες
Οι απορίες και τα σχόλια αναγνωστών του «Π.Λ.» και όχι μόνο, πέφτουν σαν το «χαλάζι»: Υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν πως οι κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» περί … ανθηρής οικονομίας, είναι λόγια του αέρα και όπως δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες η Ελλάδα κινείται και πάλι στην «κόψη του ξυραφιού». Υπάρχουν όμως και άλλοι που διαβλέπουν την επιχείρηση της Κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα από παντού ώστε να τα χρησιμοποιήσει προεκλογική μην τυχόν και περιορίσει την εκλογική της κατάρρευση. Σε κάθε περίπτωση οι εικασίες που αναπτύσσονται, τροφοδοτούνται από την ίδια την Κυβέρνηση που ενισχύει το κλίμα ρευστότητας και της αβεβαιότητας, που τελικά πλήττει την οικονομία. Ενδεικτικό στοιχείο είναι και η διαπίστωση της στασιμότητας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στον «επαναπατρισμό» καταθέσεων στις τράπεζες.

Το τελεσίγραφο Χουλιαράκη
Ειδικότερα, με την απόφαση του κ. Χουλιαράκη, οι Δήμοι υποχρεώνονται:
α) Να ανοίξουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας» (δηλαδή έως 21-02-2019),
β) Να μεταφέρουν, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ
γ) Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019, υποχρεωτικά τον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Έκθεση της Βουλής
Η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, για το συγκεκριμένο θέμα, περιέχει προβληματισμό “ως προς το αν οι παρεμβάσεις που θεσπίζονται για τους ΟΤΑ, συνάδουν προς τις εγγυήσεις του άρθρου 102 παρ.2 του Συντάγματος, καθώς και προς την προστασία της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 102 παρ.5 εδ.α΄, η οποία (προστασία) συνιστά υποχρέωση του Κράτους”.