ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ: Συζητάμε με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων!

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ ΑΛΑ ΠΡΕΣΠΕΣ;

Πύρρος και Δεσποτάτο κυριαρχούν στα αλβανικά σχολεία, ενώ από τα ελληνικά εξαφανίσθηκε κάθε λέξη για το Βορειοηπειρωτικό!

RAMA TSIPRAS

• Η αναφορά του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως με την Ελλάδα η Αλβανία συζητά «ζήτημα συνόρων», ανάβει νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και εγείρει έντονους προβληματισμούς για το τι τελικά περιλαμβάνει η «μυστική διπλωματία» που ασκεί και στις συζητήσεις με την Αλβανία η Κυβέρνηση Τσίπρα.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα, επιλέγοντας τη μέθοδο «δηλώσεων πηγών του», σύμφωνα με τις οποίες «οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών».
Από την τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα από τι ώθησε (και από πού πήρε θάρρος) ο Αλβανός Πρωθυπουργός για να αναφέρει τα περί συνόρων. Πολύ περισσότερο δεν «φωτίζει» καμία πτυχή των διαπραγματεύσεων που είχαν γίνει πέρυσι το καλοκαίρι, μεταξύ των τότε Υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι για την υπογραφή Ελληνοαλβανικής συμφωνίας, με την οποία – σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις τους- θα «επιλύονταν» όλες οι διμερείς διαφορές. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε και η πρόβλεψη διευθέτησης των χερσαίων συνόρων, που τότε είχε ειπωθεί πώς αφορούσε τις … πυραμίδες!
Στο «σκοτάδι» οι Έλληνες
Μέχρι και σήμερα λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου της συμφωνίας, δεν έχουν δοθεί από Ελληνικής πλευράς, παρά μόνο ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί έγινε από την Αλβανία. Ακόμη και τώρα κανείς Έλληνας αξιωματούχος δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες ή έστω τα πολιτικά κόμματα, αν το σχέδιο συμφωνίας εξακολουθεί να βρίσκεται προς συζήτηση ή αν έχει αποσυρθεί.
Έχοντας μάλιστα νωπό το αντίστοιχο παράδειγμα του «Σκοπιανού», που οι διαπραγματεύσεις έγιναν με αντίστοιχο τρόπο και με την γνωστή κατάληξη, αρκετοί είναι εκείνοι- εντός και εκτός Ελλάδος- που αναρωτιούνται μήπως αντίστοιχο αλά Πρέσπες «ξεπούλημα» εθνικών ζωτικών μας συμφερόντων, ετοιμάζεται και για τη Βόρειο Ήπειρο.
Ν.Δ.: Απειλείται η σταθερότητα…
Η Νέα Δημοκρατία ήταν η πρώτη που αντέδρασε χθες δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, που ανέφερε πως οι δηλώσεις Ράμα, εγείρουν «μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Κάλεσε μάλιστα την Κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα, αν συζητείται επανακαθορισμός των συνόρων και ποια είναι η θέση της έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.
Συστάσεις από Ε.Ε.
Την ώρα που στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση κρατούσε «χαμηλά» (και ανεξήγητα) το θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιρνε θέση με την εκπρόσωπό της Μάγια Κοτσίγιανιτς, η οποία ανέφερε πώς η Ε.Ε. «δεν έχει την εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα αναφερόταν σε κάτι τέτοιο, αφετέρου στο πλαίσιο των Βαλκανίων και των 6 χωρών που υπάγονται στην στρατηγική της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ο στόχος είναι η προσέγγιση και ο κατευνασμός των παθών και ως εκ τούτου δηλώσεις ηγετών προς την αντίθετη κατεύθυνση «δεν βοηθούν».
Ακόμη όμως κι αν οι δηλώσεις Ράμα για τα σύνορα με την Ελλάδα, επιχειρηθούν να ανασκευαστούν ή να διορθωθούν, το γενικότερο πλαίσιο των όσων είπε στη συνέντευξή του ο Αλβανός Πρωθυπουργός, θέτει σοβαρά ερωτήματα για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τη «Μεγάλη Αλβανία». Το περιεχόμενο των δηλώσεών του, όχι μόνο δεν βοηθά στον «κατευνασμό των παθών» στην περιοχή, όπως επεσήμανε η Εκπρόσωπος της Ε.Ε., αλλά αντίθετα τα αναζωπυρώνει.
Θέλει ενιαία Αλβανία!
Συγκεκριμένα ο Έντι Ράμα, έθεσε ευθέως θέμα αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσυφοπεδίου, τονίζοντας πως το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας και επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος του είναι η ένωσή του με την Αλβανία και μάλιστα πώς αυτό είναι «σχέδιο Α».
Η τοποθέτηση αυτή του Ράμα, έρχεται σε συνέχεια των επιδιώξεων του Αλβανικού κατεστημένου που τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό και τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Σε δεύτερο στάδιο- σχέδιο, είναι βέβαιο πώς οι Αλβανοί θα επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους και προς άλλες γειτονικές χώρες, ενώ ήδη έμμεσα ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή στα Σκόπια.
Διαχρονικός ο ανθελληνισμός
Ο αλυτρωτισμός που καλλιεργείται, επηρεάζει και αφορά άμεσα την Ελλάδα. Ποτέ οι Αλβανοί, είτε επί Ράμα, είτε επί του προκατόχου του, του Σαλί Μπερίσα, δεν έκρυψαν την επιθυμία τους. Η βοήθεια που προσέφερε και προσφέρει η Ελλάδα σε πολλούς τομείς στη χώρα τους, θεωρείται για αυτούς αμελητέα! Οι συμφωνίες που κατά καιρούς έχουν υπογραφεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν καταπατηθεί ή καταστρατηγηθεί με την Ελλάδα πάντα να επιχειρεί να δείξει «καλό πρόσωπο». Ειδικά μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες στην ουσία έχει εγκαταλειφθεί το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και της απόλυτης διασφάλισης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Σταδιακά μειώνονται και οι αντιδράσεις στις προκλήσεις των Αλβανών.
Διδάσκουν… αλυτρωτισμό!
Ενδεικτική, αλλά πολύ σοβαρή είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελληνοαλβανική Φιλία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Βάσει αυτής από τα Ελληνικά Σχολικά βιβλία αφαιρέθηκαν τα κεφάλαια και οι αναφορές στη Βόρειο Ήπειρο και στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα.
Οι Αλβανοί όχι μόνο δεν εφάρμοσαν από την πλευρά τους, τα συμφωνηθέντα, αλλά ακόμη και σήμερα – όπως αναφέρει η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου- τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας περιλαμβάνουν αναφορές περί «αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα». Σε αυτές περιλαμβάνουν τη νότια Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και φιγουράρουν οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας». Οι Αλβανοί μαθητές, διδάσκονται ότι … ο φυσικός ζωτικός αλβανικός χώρος εκτείνεται γεωγραφικά από το Σατζάκ της Σερβίας έως τον Αμβρακικό Κόλπο!
Οικειοποιούνται και την ιστορία μας!
Η πρόκλησή τους φτάνει μάλιστα στο σημείο, ενώ η Ελλάδα να έχει «εξαφανίσει» από τα βιβλία κάθε αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα, στα Αλβανικά βιβλία γίνεται αναφορά σε αυτόν, με τη δική τους σκοπιά. Επιχειρούν μάλιστα να «οικειοποιηθούν» μέχρι και τον βασιλιά Πύρρο και το Δεσποτάτο της Ηπείρου.
* * *
Κι αν κάποιοι θεωρούν τα παραπάνω ακίνδυνα, γραφικά ή υπερβολικά, ας λάβουν υπόψη τους πώς ήδη Αλβανία και Κοσυφοπέδιο είναι ενιαίος πλέον χώρος πολιτικά.