ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ 3 ΣΤΑ 4 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

- Πολλά είναι εκείνα που «πάγωσαν» χωρίς θέρμανση αυτές τις μέρες, αφού από καιρό αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις πιο βασικές ανάγκες διαβίωσης

- Απογοητευτικά τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ…

KALORIFER XERIA

• Μπορεί από το προηγούμενο καλοκαίρι η Κυβέρνηση να… πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όμως η καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική και το γεμάτο προβλήματα παρόν με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι πολίτες, διαψεύδει κάθε ισχυρισμό περί βελτίωσης της κατάστασης. Το αντίθετο συμβαίνει. Τα πράγματα όσα πάνε γίνονται και χειρότερα!
Για παράδειγμα, τις προηγούμενες ημέρες του χιονιά πολλά σπίτια και στην Ήπειρο «πάγωσαν», αφού η θέρμανση αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια πολυτέλεια για πολύ κόσμο. Κι αυτή είναι μία πραγματικότητα που αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Ανεργία, φόροι, χρέη του κράτους προς τους πολίτες, οικονομική μετανάστευση, άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, είναι η άλλη πλευρά του… νομίσματος, η οποία δεν επιτρέπει ούτε χαμόγελα, ούτε αισιοδοξία. «Γροθιά στο στομάχι» αποτελούν εξάλλου τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία τρία στα τέσσερα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα πρόθυρα χρεωκοπίας αδυνατώντας να προμηθευτούν ακόμη και τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους!

Κρίσιμα ερωτήματα...
- Θερμαίνονται φέτος περισσότερες πολυκατοικίες στα Γιάννενα σε σχέση με το παρελθόν; Φυσικά και όχι. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Ελάχιστες ανάβουν καλοριφέρ.
- Αυξήθηκαν τα ψώνια που κάνουν οι πολίτες στο σούπερ μάρκετ; Κι εδώ το αντίθετο ισχύει. Ψωνίζουν με το… σταγονόμετρο και μόνο τα εντελώς απαραίτητα.
- Πήγαν καλά τα εμπορικά την περίοδο των εκπτώσεων; Κάτω του μετρίου η κίνηση...
- Βελτιώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα, «ξύπνησε» η αγορά ακινήτων; Ο πρώτος τομέας είναι σχεδόν… ανύπαρκτος, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
- Μειώθηκε ο αριθμός των άνεργων συμπολιτών μας; Αυτή την περίοδο φαινομενικά, λόγω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που διαρκούν το πολύ για ένα οκτάμηνο, οπότε οι συμμετέχοντες πάλι στην ανεργία θα επιστρέψουν!
Τα παραπάνω είναι μερικά καυτά ερωτήματα και οι απαντήσεις σ’ αυτά και μόνο αρκούν για να σκιαγραφήσουν την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες.

Έρευνα του ΙΟΒΕ
Ωστόσο, υπάρχει και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο πραγματοποίησε έρευνα οικονομικής συγκυρίας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι απογοητευτικά και αποτελούν αφορμή προβληματισμού σχετικά με το πού τελικά οδεύει η χώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τρία στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατούν στις μέρες μας να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, αυξημένο για τρίτο συναπτό μήνα ήταν τον Ιανουάριο το ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι τα βγάζουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. Η αναλογία των πολιτών που καλύπτουν μετά βίας τις υποχρεώσεις τους έφθασε το 64% τον προηγούμενο μήνα, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018. Ταυτόχρονα, το 85% των Ελλήνων έχει… ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη αποταμίευση, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο (86%).

Δε μένουν χρήματα…
Με βάση την εν λόγω έρευνα, ελάχιστοι πλέον πολίτες κάνουν αποταμίευση, μία συνήθεια ευρέως διαδεδομένη στο παρελθόν! Έτσι, αρκετά πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 12% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 1%. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Ιανουάριο 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10% (από 12% τον τελευταίο μήνα του 2018). Επιπλέον, από το 64% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 11% (από 13% τον Δεκέμβριο) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του. Ισχνή μειοψηφία εξάλλου είναι οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.). Αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνόλου! Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 39%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα είναι πολύ λιγότερες, το 37% σχεδόν αμετάβλητες και το 17% λίγο λιγότερες.

Άλλα ευρήματα
Σε άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα του ΙΟΒΕ, το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο. Μόλις το… 0,9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο, από 1,9% τον Οκτώβριο. Στοιχεία κι αυτά που δείχνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Στο μεταξύ, το 44% των ερωτηθέντων προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας, ενώ το 39% περιμένει άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό. Τέλος, παρά την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι, για άλλον ένα μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση!