Αναγκαία όσο ποτέ για την Ήπειρο μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

- Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αλλαγές της τελευταίας ώρας μόνο «σωσίβιο» δεν αποτελούν για τους εκλεκτούς του

- Η απλή αναλογική οδηγεί σε συμπράξεις κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ

PSHFODELTIA PARABAN

Τρεις μήνες ακριβώς έχουν μείνει για τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει, όλοι οι υποψήφιοι όμως κινούνται στα «τυφλά»: Για την Ευρωβουλή δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα ισχύσει η εκλογή τους με σταυρό προτίμησης, ή αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει στην επαναφορά της λίστας. Στην Αυτοδιοίκηση, πριν καλά - καλά συμπληρωθεί χρόνος από την ψήφιση του «Κλεισθένη», άρχισαν τα «μπαλώματα», για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι όλα έγιναν στο «πόδι»!
Τις «διορθώσεις» επιβεβαίωσε ο ίδιος ο «αρχιτέκτονας» του νόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, στην εκδήλωση που έγινε για τη στήριξη του υποψήφιου δημάρχου Ζίτσας Βασίλη Γαρδίκου, τις οποίες ονόμασε μάλιστα «διόρθωση νομοτεχνικών αδυναμιών» του «Κλεισθένη»! Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές της τελευταίας ώρας, που δεν προσθέτουν απολύτως τίποτε στη διακυβέρνηση Περιφερειών και Δήμων, που είναι το ζητούμενο και ούτε φυσικά μπορούν να αποτελέσουν «σωσίβιο» για τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προετοιμάζονται στα «τυφλά»
Το σημαντικότερο όμως και από τις αλλαγές, είναι ο χρόνος που αποφασίζονται οι όποιες αλλαγές και δείχνουν την Κυβερνητική προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο, καθώς υποψήφιοι Περιφερειάρχες και υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων σχεδόν στα «τυφλά» και με την αίρεση της αλλαγής του Νόμου.
Τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο και για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, κοινός παρανομαστής είναι οι κομματικές σκοπιμότητες που κυριαρχούν και οι οποίες έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δήθεν «δημοκρατικές ευαισθησίες» των κυβερνώντων, αφού αποδεικνύεται περίτρανα ότι και στα δύο αυτά θέματα κυριαρχεί η λογική του κομματικού οφέλους.

Καταποντισμός των «ΣΥΡΙΖΑιων»
Το μεγάλο «στοίχημα» για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για αυτό και η «μεταρρύθμιση» εστιάστηκε ουσιαστικά στην απλή αναλογική.
Σήμερα όμως τρεις μήνες προ των εκλογών, οι μύχιες σκέψεις των κυβερνητικών στελεχών, πως οι συνδυασμοί που θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν οι ρυθμιστές του μετεκλογικού τοπίου σε Δήμους- Περιφέρειες, έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πώς οι «επίσημοι» υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστούν. Το γεγονός μάλιστα πώς υπάρχει πανσπερμία παρατάξεων, δημιουργεί πλέον την πεποίθηση ότι κι εκεί όπου χρειαστούν συνεργασίες για να εξασφαλιστούν πλειοψηφίες στα Συμβούλια, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς «υποχρέωση» έναντι στους κυβερνητικούς υποψήφιους.

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων!
Εκείνο για το οποίο δεν χωρά καμία αμφιβολία, είναι το ρεκόρ των συνδυασμών που θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τα σημερινά δεδομένα κι αν σχηματίσουν όλοι όσοι το έχουν ανακοινώσει συνδυασμό οι υποψήφιοι θα ανέλθουν στους εννέα, στο Δήμο Ιωαννιτών οκτώ έως εννέα, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους μικρότερους Δήμους. Το κομματικό πρόβλημα που πήγε να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μετατραπεί σε αυτοδιοικητικό πρόβλημα μετεκλογικά, όταν θα χρειαστούν συμμαχίες δύο και τριών παρατάξεων προκειμένου να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και όλα θα κρέμονται σε μια «κλωστή».

Ισχυρή αυτοδιοίκηση, η λύση!
Το φάσμα λοιπόν της «ακυβερνησίας» ή της αδυναμίας «κυβερνησιμότητας» - όπως είναι η χρησιμοποιούμενη από τους αυτοδιοικητικούς ορολογία- είναι πλέον προ των… πυλών. Με δεδομένα τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν, αλλά και τις αντιδράσεις που μπορεί να σημειώνονται ακόμη και για ανύπαρκτα θέματα, η Ήπειρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο ξεκαθαρίσματος κομματικών επιλογών. Χρειάζεται μια «ισχυρή» αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί χωρίς εσωτερικούς συμβιβασμούς και εξαρτήσεις να προωθήσει τα ζητήματα ανάπτυξης, μακριά από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες.

Τα «μπαλώματα» στον «Κλεισθένη»
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ.Γ. Εσωτερικών με τις βασικές αλλαγές που θα γίνουν στον «Κλεισθένη» θα ισχύουν τα εξής:
- Το πλήθος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προσαυξάνεται κατά 50% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
- Η ποσόστωση των υποψηφίων γυναικών λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο του Δήμου και όχι ανά Δημοτική Ενότητα.
- Δεν τίθεται υποψήφιος επικεφαλής στα Τοπικά Συμβούλια, ενώ η εκλογή Προέδρου θα γίνει στην αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων των δύο πρώτων συνδυασμών.
- Προσμετράται η διασταυρούμενη ψήφος στους Δήμους (δηλαδή μπορεί κάποιος από τη Δημοτική Ενότητα Α να βάλει κι έναν σταυρό σε κάποιον από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες του ίδιου Δήμου). Την ίδια στιγμή, στις Περιφέρειες θα καταργηθεί η δυνατότητα σταυρού σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας.

Τι θα ισχύσει στις Ευρωεκλογές;
Όπως προαναφέραμε υποψήφιοι ευρωβουλευτές και κόμματα, τρεις μήνες προ των εκλογών βαδίζουν στο «άγνωστο». Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος εκλογής απευθείας από το λαό των ευρωβουλευτών και αυτό όπως λέγεται αφενός να «βολέψει» ορισμένους από τους πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων που την στηρίζουν μετά την τραγική συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου να αποφύγει τυχόν νέες ανεξαρτητοποιήσεις, όπως συνέβη στην τρέχουσα περίοδο.
Χθες η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός 90 μέρες προ των εκλογών να μην έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει ένα σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και ακόμη αν έχουν βάση οι φήμες πώς σχεδιάζει τη μεταφορά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μαϊου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.