Αν και αυτή την περίοδο δίνει «εξετάσεις» στην Ε.Ε. για τις ενταξιακές φιλοδοξίες της…

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ!

- Στο στόχαστρο των «Τσάμηδων» και ο Προκόπης Παυλόπουλος

- ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Όχι σε συμψηφισμό Β. Ηπείρου και «Τσαμουριάς»

TSAMHDES POREIA

• «Φωτιά» έχει πάρει η εσωτερική πολιτική της Αλβανίας, μετά την απαίτηση της Αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Οι νουθεσίες Αμερικανών και Ευρωπαίων πέφτουν στο κενό, καθώς τα κόμματα της Ενωμένης Αντιπολίτευσης, μετά την παραίτηση των βουλευτών τους, εμφανίστηκαν και χθες αποφασισμένα να συνεχίσουν τις μαζικές διαμαρτυρίες τους κατά της Κυβέρνησης Ράμα.
Η ένταση και η κορύφωση των κινητοποιήσεων, γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Αλβανία, καθώς σε τέσσερις μήνες, τον προσεχή Ιούνιο, θα αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αν δοθεί ή όχι το «πράσινο φως» για το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Την πρόοδο μάλιστα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την Αλβανία (αλλά και τα Σκόπια), θα εξετάσει από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή επταμελής αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν όμως η εσωτερική αναταραχή προέρχεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το γενικότερο πολιτικό ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, αλλά και γενικά τα Βαλκάνια προκαλείται από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που ανοικτά και δημόσια, πότε θέτει θέμα «Μεγάλης Αλβανίας», πότε αλλαγής συνόρων και σχεδόν πάντα στρέφεται κατά της Ελλάδος και της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν εδώ και λίγο καιρό στη Χιμάρα. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η Αλβανία (και ανεξάρτητα της πολιτικής κρίσης που διέρχεται), δίνει «εξετάσεις» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Τσάμηδες» κατά
Παυλόπουλου!
Ο Ράμα αδιαφορεί πλήρως για τις συστάσεις της Ε.Ε. για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Ελλάδα, δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ανθρώπινα δικαιώματα κλπ και ενεργεί ως η Ελλάδα να μην υπάρχει, να μην είναι μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα χώρα που στήριξε από την πρώτη στιγμή την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η στάση του Ράμα, ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό στην Αλβανία και ιδιαίτερα των «Τσάμηδων», που για άλλη μια φορά προκαλούν με τη στάση και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους. Το κόμμα «Ενσωμάτωσης και Ενότητας», που έχει επικεφαλής τον Ιντρίζι, με ανακοίνωσή του, επιτίθεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που από την Κόνιτσα είχε αναφέρει πώς «συμπεριφορές στήριξης παντελώς ανυπόστατων δήθεν περιουσιακών δικαιωμάτων των αδίστακτων εγκληματιών συνεργατών των ναζί τσάμηδων, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας». Ούτε λίγο- ούτε πολύ θεωρούν την Κόνιτσα «αλβανικό έδαφος»! Το κόμμα των «Τσάμηδων» υποστηρίζει πώς «το 1913 ο Ελληνικός Στρατός εισέβαλε στην Τσαμουριά, στην Φλώρινα και στην Καστοριά και έφθασε μέχρι το Χόρμοβο (στο Τεπελένι) και στη συνέχεια έκανε σφαγές στο Παναρίτι».
Κατηγορεί την Ελλάδα πώς δεν αναγνωρίζει καμία μειονότητα και συνεχίζει με ακόμη πιο προκλητικούς και ανιστόρητους ισχυρισμούς:
«Οι Αλβανοτσάμηδες είναι υπερήφανοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους 10.000 συμπατριώτες των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με το τάγμα του Αλί Ντεμί στη Τσαμουριά και το τάγμα ‘Τσαμουριά’ στην Αλβανία».
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στη συνεργασία των «Τσάμηδων» με τους Ναζί και τους φασίστες, ούτε βεβαίως και τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά του ελληνικού πληθυσμού.

Η Πανηπειρωτική Αμερικής
Εξαιρετικής σημασίας για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και ιδιαίτερα για τους Ομογενείς που ζουν στην Αλβανία είναι και το ψήφισμα που εξέδωσε το 40ο συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, επανεκλέγοντας Πρόεδρο το Νίκο Γκατζογιάννη.
Με το ψήφισμα απευθύνεται έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να παρέχει στους Έλληνες της χώρας όλα τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά, γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις. Καλείται επίσης η Ε.Ε. να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις της ένταξης της Αλβανίας μέχρι το κοινοβούλιο της χώρας να υιοθετήσει όλες τις ευρωπαϊκές αρχές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση να πιέσουν την Αλβανία να εκπληρώσει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και σε όλη τη χώρα.

Αντ. Μπέζας: Όχι σε συμψηφισμό
Καίριες επισημάνσεις για τον αλυτρωτισμό των Αλβανών και για τις… απαιτήσεις των Τσάμηδων, έγιναν από τον πρώην Υπουργό και βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα, σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα με θέμα: «Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και οι προκλήσεις για την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ».
Ο κ. Μπέζας επεσήμανε ότι στο εσωτερικό της χώρας μας και ιδίως όσον αφορά στους νέους, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης περί του «Τσάμικου ζητήματος» και εξέφρασε τον φόβο ότι ενδέχεται να προβούμε σε νέες εθνικές υποχωρήσεις που θα πλήξουν το συμφέρον της Ελλάδας.
«Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που κατά τους αλβανούς εθνικιστές φτάνει μέχρι σχεδόν την Άρτα, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στη γειτονική χώρα. Οι αλυτρωτικές απόψεις αποτελούν επίσημη κυβερνητική πολιτική και δεσπόζουσα ιδεολογία στους πνευματικούς θεσμούς της χώρας, στα Πανεπιστήμια, σε μεγάλο μέρος της διανόησης και στα μέσα ενημέρωσης», τόνισε μεταξύ άλλων, αναφέροντας και ιστορικά στοιχεία.
Έκανε γνωστό ότι από το 1994 η αλβανική Βουλή, επιχειρώντας να παραλληλίσει το ζήτημα των Τσάμηδων με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, καθιέρωσε την 27η Ιουνίου 1944 ως «ημέρα «γενοκτονίας των Τσάμηδων», ενώ το αλβανικό υπ. Πολιτισμού χρηματοδότησε το 2012 την κατασκευή μνημείου για τη «θηριωδία των Ελλήνων», κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από την Τσάμικη κοινότητα.

Θύτες ή θύματα;
Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι τελικά οι Τσάμηδες θύτες ή θύματα, ο κ. Μπέζας έδειξε την πρώτη εκδοχή, σημειώνοντας πως η βία που ασκήθηκε εναντίον του ελληνικού πληθυσμού, από τα όργανα της αλβανικής διοίκησης στη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν ήταν μόνο εθνοτική, αλλά ο πυρήνας της ήταν πολιτικός και αφορούσε το σχέδιο προσάρτησης της περιοχής στη «Μεγάλη Αλβανία». «Η Αλβανία χρειαζόταν τη μειονότητα στη Θεσπρωτία, όχι μόνον ως αντίβαρο για τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και για να παίξει τα δικά της πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλβανικές διεκδικήσεις
Αναφερόμενος στις αλβανικές διεκδικήσεις σήμερα σε σχέση με το «Τσάμικο ζήτημα», ο κ. Μπέζας τόνισε πως ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει θέσει ευθέως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τσάμηδων και αναγνώρισης της γενοκτονίας τους από τους Έλληνες, όπως και της δυνατότητας ελεύθερης διακίνησης και δικαστικής διεκδίκησης περιουσιών για τους απόγονους της τσάμικης κοινότητας.
Στη συνέχεια παρουσίασε με συντομία τα έργα και τις ημέρες των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της Κατοχής θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως τα Ελληνικά Δικαστήρια Δωσιλόγων εξέδωσαν περίπου 1.700 αποφάσεις και καταδίκασαν 1.930 Τσάμηδες την περίοδο από το 1945 μέχρι το 1949, ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες των κατακτητών.

Όχι σε υποχωρήσεις!
Κλείνοντας, ο Αντώνης Μπέζας υπογράμμισε πως «η Αλβανία τα τελευταία χρόνια ξαναγράφει μεθοδικά την ιστορία της. Έχει ξεκινήσει να αποκαθιστά την ηγεσία των Τσάμηδων, που, ενώ ήταν συνεργάτες του φασισμού, τους εμφανίζει τώρα σαν αντιφασίστες. Ωστόσο, οι νέοι μας δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα. Οι κυρίαρχες εγχώριες απόψεις για το «Τσάμικο», ιδιαίτερα στον ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό χώρο δε διαφέρουν και πολύ από τις αντίστοιχες της επίσημης Αλβανίας. Και ο βασικός λόγος για αυτή την ομοιότητα είναι ότι κάποιοι βρίσκονται ακόμη αγκυλωμένοι ιδεολογικά στην περίοδο του Εμφυλίου».
Όπως είπε, η ειρηνική σχέση και συνεργασία με την Αλβανία είναι μονόδρομος. Όμως η πιο στέρεα βάση για μια γνήσια ελληνοαλβανική φιλία είναι η παραδοχή της αλήθειας και προειδοποίησε: «Δεν πρέπει να προβούμε σε υποχωρήσεις που θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός, όπως επιχειρήθηκε να γίνει από τον προηγούμενο Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά, μεταξύ Βορείου Ηπείρου και του αλβανικού αλυτρωτισμού περί ‘Τσαμουριάς’».