Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητά επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ απ’ το Υπ. Παιδείας

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ!

- Μόνο στη ΔΕΗ το ίδρυμα χρωστάει ακόμη 1,5 εκατ. • Μετά την απειλή της Συγκλήτου για παραίτηση, εγκρίνεται σήμερα από το Υπ. Παιδείας ο προϋπολογισμός του

- ΤΡΙΑΝΤ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ (Πρύτανης): Πολλά και τα κενά σε προσωπικό…

PANEPISTHMIO GLYPTO 27 2 19

• Μία σημαντική μάχη, όχι όμως και τον «πόλεμο», κέρδισε η Διοίκηση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, η οποία παλεύει για το αυτονόητο. Δηλαδή για την επιχορήγηση του ιδρύματος με ένα ποσό επαρκές προκειμένου να καλύψει τις υψηλές λειτουργικές ανάγκες του, τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στη ΔΕΗ και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η συνένωση με το ΤΕΙ Ηπείρου και η ίδρυση δομών όπως το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο και το Αγροδιατροφικό Πάρκο.
Σήμερα λοιπόν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί από το Υπ. Παιδείας ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου για το νέο οικονομικό έτος που ήταν σε εκκρεμότητα, έπειτα από την «απειλή» της Συγκλήτου για παραίτηση, οπότε αυτή ανακαλείται.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό, που είναι της τάξης των 4,75 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετό. Όπως ανέφερε χθες ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, απαιτούνται άλλα 5,5 εκατ. ευρώ περίπου για να τα βγάλει πέρα το ίδρυμα, ενώ τα κενά σε προσωπικό παραμένουν πάρα πολύ μεγάλα.

«Έπιασε» η απειλή
«Έπιασε» τελικά η απειλή της Συγκλήτου για παραίτηση αν το Υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό που του είχε υποβάλλει το Πανεπιστήμιο! Φυσικά, το θέμα είναι να μη φτάνει η Διοίκηση του ιδρύματος σ’ αυτό το σημείο για να πράξει το υπουργείο το αυτονόητο, δηλαδή να εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό ενώ μπαίνουμε ήδη στον τρίτο μήνα του 2019!
Όπως έκανε γνωστό χθες ο Πρύτανης, το υπουργείο δεν έδινε «πράσινο φως» επειδή ήθελε όλη η έκτακτη επιχορήγηση προς το ίδρυμα ύψους 990.000 ευρώ να διατεθεί για την μείωση του χρέους του προς τη ΔΕΗ, το οποίο είναι σήμερα 1,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η Σύγκλητος εκτιμάει ότι δε μπορεί να διατεθεί όλο αυτό το ποσό στη ΔΕΗ αλλά το μεγαλύτερο μέρος του προτείνει να πάει για τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές του ανάγκες έχοντας προϋπολογίσει, μεταξύ άλλων, 290.000 ευρώ για τα 29 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 160.000 για τη ΔΕΗ.

Απαιτούνται κονδύλια!
Είναι σαφές ότι η έγκριση του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος δεν αρκεί σε μία χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνένωσή του με το ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία δε μπορεί να γίνει με… λόγια του αέρα, αλλά απαιτεί ίδρυση νέων τμημάτων, πρόσθετες υποδομές, έξτρα εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό κ.λ.π.. Όπως ανέφερε χθες ο Πρύτανης, «εφόσον υπάρξει έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, επιλύεται το θέμα και συνεχίζουμε να λειτουργούμε κανονικά. Όμως παραμένει ζητούμενο το θέμα της επιπλέον ενίσχυσης του ιδρύματος».
Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο υπέρογκο χρέος προς τη ΔΕΗ που το 2013 είχε φτάσει στα 7,5 εκατ. ευρώ, το 2014 έπεσε στα 6,5 εκατ. και σήμερα είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, «εμείς ως Πρυτανεία και ως Σύγκλητος δε μπορούσαμε να δεχθούμε ότι στον προϋπολογισμό του 2019 το χρέος προς τη ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, αλλά ζητούσαμε μία ρύθμιση με πιθανές έκτακτες επιχορηγήσεις ή έναν διακανονισμό με την επιχείρηση. Εξάλλου, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι αντιμέτωπο με υψηλότερο κόστος για τις ενεργειακές του ανάγκες σε σχέση με τα υπόλοιπα ΑΕΙ».
Έκανε δε γνωστό ότι γίνεται προσπάθεια να μπει το ίδρυμα σε προγράμματα της Περιφέρειας για ενεργειακή αναβάθμιση κάποιων από τα κτίριά του, κάτι όμως που είναι δύσκολο γιατί αυτά είναι και παλιά στην πλειοψηφία τους και πολλά.

Τεράστια τα κενά…
Το θέμα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου θα τεθεί σε νέα συνάντηση που θα έχει η Διοίκησή του με ιθύνοντες του Υπ. Παιδείας. Σ’ αυτή, όπως είπε ο Πρύτανης, θα τεθεί επίσης η διακριτή χρηματοδότηση του Ερευνητικού Κέντρου και η υποστελέχωση του ιδρύματος όχι μόνο σε εκπαιδευτικό αλλά και σε διοικητικό προσωπικό. Τα κενά είναι τεράστια, τόνισε ο Τριαντ. Αλμπάνης και θα φανούν μέσα στο επόμενο δίμηνο όταν ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα του διευρυμένου πλέον Πανεπιστημίου. «Τα κενά που έχουν καταγραφεί για το Πανεπιστήμιο, τουλάχιστον από το 2014, είναι 192 θέσεις. Σήμερα ωστόσο είναι περισσότερες και πρέπει να γίνει καταγραφή για να μπούμε σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας ή σ’ ένα πρόγραμμα μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλα 5,5 εκατ. ευρώ!
Πάντως, το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στο εγχείρημα της ενσωμάτωσης των τμημάτων του ΤΕΙ, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά και για το Ερευνητικό Κέντρο και το Αγροδιατροφικό Πάρκο, η ίδρυση των οποίων προβλέπεται από το σχετικό νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, ζητάει ως επιπλέον χρηματοδότηση φέτος το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, ώστε, όπως τόνισε χθες ο κ. Αλμπάνης, να είναι απολύτως λειτουργικό. Πρόκειται για έξτρα επιχορηγήσεις που επίσης προβλέπονται από τον νόμο για τη συνένωση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ