Αφού δεν τους ελέγχει, τους θέτει συνεχώς προσκόμματα

«ΑΓΚΑΘΙ» ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ…ΑΤΙΘΑΣΟΙ ΟΤΑ!

- «Παίζουν» με την ημερομηνία εκλογών και την ποσόστωση των γυναικών

- Ν.Δ.: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για να περιορίσουν την έκταση της ήττας

DHMARXEIO TAMPELA

• Σε «ομηρία» διαρκείας έχει θέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρειες και Δήμους με σειρά αποφάσεων που έλαβε, αλλά και με άλλες που ενώ έχουν προαναγγελθεί δεν μετουσιώνονται σε πράξη.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα και ενώ έμειναν λιγότεροι από τρεις μήνες για τις εκλογές του Μαΐου, οι τωρινές αυτοδιοικητικές αρχές να βρίσκονται σε «κενό αέρος» για σημαντικά ζητήματα που πρέπει να προωθήσουν στο τρέχον διάστημα, οι δε υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι να κινούνται στα «τυφλά», αφού αλλαγές ανακοινώνονται, αλλά αλλαγές δεν γίνονται.
Η «χύμα» κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης, η οποία έχει αποδείξει ότι «τρέφεται» από τη λεγόμενη «μπαχαλοποίηση». Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την εκλογική της κατάρρευση σε κυβερνητικό επίπεδο και την σχεδόν «εξαφάνιση» από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όσων υποψηφίων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κενό οι σχεδιασμοί τους!
Η σημερινή ηγετική ομάδα της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά τα υπολόγιζε όταν εξήγγειλε τη… μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης στα μέτρα της. Πίστευε πως μέσα από την απλή αναλογική και την κυριαρχία της στο χώρο της Αριστεράς, οι υποψήφιοί της θα ήταν εκείνοι που θα καθόριζαν τις εξελίξεις και μέσω αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγχε εσαεί Περιφέρειες και Δήμους. Η ζωή όμως τους διέψευσε και τώρα την «πληρώνουν» οι ΟΤΑ, τους οποίους οι «προοδευτικοί κυβερνώντες», τους θεωρούν «αγκάθι» στα σχέδιά τους.
Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, θυμίζει «Σκωτσέζικο ντους»: Από τη μία μεγαλοστομίες υπέρ του θεσμού της αυτοδιοίκησης και από την άλλη «τρικλοποδιές» έως ότου «ισορροπήσουν» οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παιχνίδι με τις ημερομηνίες
Σήμερα 1η Μαρτίου, θεωρητικά βρισκόμαστε 86 ημέρες προ του πρώτου γύρου των εκλογών. Ούτε αυτό όμως είναι σίγουρο, καθώς διαρροές που γίνονται από την Κυβέρνηση -και πληροφορίες που διακινούνται στην Ε.Ε.- θεωρούν ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου την Κυριακή 19 Μαΐου, ήτοι μια εβδομάδα νωρίτερα!
Πριν καλά - καλά τεθεί σε εφαρμογή ο «Κλεισθένης», η Κυβέρνηση παραδέχτηκε «αρρυθμίες» του, τις οποίες υπόσχεται να αποκαταστήσει. Μεταξύ αυτών και η αλλαγή της ποσόστωσης των γυναικών. Η αρχική υπόσχεση δόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο χρόνος πέρασε, αισίως μπήκαμε στο Μάρτιο και ακόμη να πραγματοποιηθεί η «διόρθωση». Αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής αναστάτωση στους υποψήφιους που είναι μεγάλη, καθώς κανένας δεν γνωρίζει τι τελικά θα ισχύσει. Και φυσικά αν τελικά υπάρξει τροποποίηση του νόμου, θα πρέπει να αρχίσουν τα «σβήσε - γράψε» για να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια.

Ν.Δ.: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις
Χθες για μια ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν να την πιέσει να ανακαλέσει την απόφασή της να αποκλείσει ουσιαστικά από την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές τους Έλληνες που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Υπουργείο Εσωτερικών τηρεί «σιγή ιχθύος».
«Η Κυβέρνηση σκοπίμως δεν δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς τρέμοντας τις εκλογές που έρχονται σε 86 ημέρες, απεργάζεται απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να περιορίσει την ήττα της», τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Έλεγχος και στις χρηματοδοτήσεις
Εκτός όμως από το… κεφάλαιο «εκλογές», μείζον είναι το θέμα της χρηματοδότησης Περιφερειών και Δήμων, με την Κυβέρνηση να επιχειρεί να θέσει υπό ασφυκτικό έλεγχο τις χρηματοδοτήσεις, καθώς και τη ροή των πληρωμών μέσω του εξαναγκασμού τους να καταθέσουν τα ταμειακά υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων. Ενώ αυτοί πληρώνονται από τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες, η Κυβέρνηση είναι αυτή που ανακοινώνει και καθορίζει προσλήψεις σε μια χοντροκομμένη και παλαιοκομματική επιχείρηση κομματικής εκμετάλλευσής τους.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κατ΄ επανάληψη έχει διατυπώσει έντονες διαφωνίες για το ύψος των πόρων που διατίθενται στους ΟΤΑ, με αποκορύφωμα τον προϋπολογισμό του 2019 που υποτίθεται είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός και άρα θα μπορούσε να διαθέτει περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.
Ακόμη όμως και αυτό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται και στερεί πόρους από την Ελληνική Περιφέρεια.

Και για τις Ευρωεκλογές
Την ίδια καιροσκοπική στάση δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις Εθνικές όσο και για τις Ευρωεκλογές. Με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν συντριπτική ήττα (χθες βράδυ η τελευταία έδειξε προβάδισμα 11 μονάδων της Ν.Δ.) μετέρχεται διάφορα τερτίπια για να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του.
Μετά τον αρχικό αποκλεισμό των Ελλήνων που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία από τις εκλογές, τώρα άρχισε να διακινεί σενάριο για μεικτό σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών.
Πρόκειται για νέα επινόηση προκειμένου να «βολέψει» πρόθυμους βουλευτές που στηρίζουν την ετοιμόρροπη κυβέρνηση, αλλά και να περιορίσει τους κινδύνους αποδοκιμασιών που σε προεκλογική περίοδο μπορούν να κάνουν θρύψαλα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και στην περίπτωση αυτή οι αποφάσεις καθυστερούν απαράδεκτα καθώς ήδη αρκετά κόμματα άρχισαν να ανακοινώνουν υποψήφιους ευρωβουλευτές, που με τη σειρά τους ξεκίνησαν τη «μάχη» του σταυρού.
Η Ν.Δ. με χθεσινή της ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει επίσημα αν οι ευρωεκλογές γίνουν με λίστα ή με σταυρό, αλλά και είναι αμφίβολο αν θα δοθεί απάντηση, καθώς οι «εκλογομάγειροι» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν φαίνεται τελειώσει το έργο τους…