SOS προς Κυβέρνηση Τσίπρα από μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους…

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!

- Εξωπραγματικές χαρακτηρίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις

- Τι τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των οργανώσεών τους σχετικά με τα προβλήματα ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων

EFKA

• Την… έξοδο από τα μνημόνια, την οποία διαφημίζει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά την αντιλαμβάνονται και την χαίρονται μόνο τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Οι υπόλοιποι Έλληνες -εκτός ίσως όσων δίνουν βάση στις προεκλογικές υποσχέσεις για αφειδώς διορισμούς- δίνουν μάχη επιβίωσης προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα με μύριες δυσκολίες.
Σε χειρότερη από όλους μοίρα βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σα να μην έφτανε η κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών τους και η υπέρμετρη φορολογία, εξαναγκάζονται να καταβάλλουν εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές, στις οποίες και αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Το πρόβλημα είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα, εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Ήπειρος και μια μικρή εικόνα μπορεί να σχηματίσει κανείς από τις δίκες που γίνονται στα δικαστήρια των Ιωαννίνων για καθυστερήσεις καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιπτώσεις «ακουμπούν» για τα καλά και κλάδους που σε άλλες περιόδους θεωρούνταν προνομιακοί, όπως των δικηγόρων, των μηχανικών και των οικονομολόγων. Οι κατηγορίες αυτές των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την τεράστια κρίση και με τα προβλήματα να οξύνονται από τις εξωπραγματικές υποχρεώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες οδηγούν τους περισσότερους εξ αυτών σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδήγησε χθες σε συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου τους Προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ παρουσίασαν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνολική διευθέτηση των εισφορών.

Εξωπραγματικές απαιτήσεις
Όπως τόνισαν και οι τρεις σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές απαιτήσεις που συνεπάγονται εξωπραγματικά ποσά σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές τους. Καλούνται μάλιστα να τις καταβάλλουν άμεσα και αφορούν κύρια σύνταξη, νέες εισφορές, για επικούρηση και εφάπαξ αναδρομικές εισφορές για τα έτη 2017 και 2018.

Προτάσεις για ρυθμίσεις οφειλών
Οι τρεις Πρόεδροι ως μια από τις βασικές προτάσεις που κατέθεσαν είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την απομείωση του προβλεπόμενου επιτοκίου, που το χαρακτήρισαν ληστρικό.
Για να δοθεί «ανάσα» στους υπόχρεους, ζήτησαν διαγραφή οφειλών και προσαυξήσεων παρελθόντων ετών, την εφαρμογή ρεαλιστικών κριτηρίων στην επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων και αναθεώρηση των ρυθμίσεων για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσεων που οδηγούν σε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και κυρίως των νέων εργαζομένων με «μπλοκάκι».

Χωλαίνουν οι υπηρεσίες
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση πως ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες καλούνται άμεσα και επιτακτικά να καταβάλλουν υπέρογκες για τα σημερινά δεδομένα εισφορές, την ίδια ώρα οι υπηρεσίες επικούρησης, πρόνοιας και υγείας αντιμετωπίζουν λειτουργικές αδυναμίες που προκαλούν προβλήματα στους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τους τρεις προέδρους, οι αδυναμίες αυτές, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές αστοχίες του ΕΦΚΑ, έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με τραγικές συνέπειες για ασφαλισμένους που μένουν χωρίς γιατρό, φάρμακα ακόμη και δίχως ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορούν να εργαστούν.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της δυσλειτουργίας του ΕΦΚΑ, επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού φορέα να μη λειτουργούν και να μη επικοινωνούν μεταξύ τους τα επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους και ατελείωτα λάθη που επαναλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια.
Ο κ. Στασινός, υπογράμμισε ακόμη πως οι οφειλόμενες εισφορές επιβαρύνονται με επιτόκιο 8.75%, το οποίο χαρακτήρισε ληστρικό, ζητώντας να προσαρμοστεί στα επίπεδα με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου.
Στις προτάσεις που ανέπτυξε, περιλαμβάνονται η άμεση διόρθωση των εισφορών εκκαθάρισης έτους 2017, η αύξηση του ορίου οφειλών για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης και να γίνει άμεση διεκπεραίωση των αναδρομικών διαγραφών από το ΤΣΜΕΔΕ για όσους δεν άσκησαν επάγγελμα μηχανικού και διαγράφονται αναδρομικά από το ΤΕΕ.
Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, είναι η αναφορά του Προέδρου του ΤΕΕ πως σήμερα πάνω από το 80% έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στις 120 δόσεις.

Ο Πρόεδρος του Οικ. Επιμελητηρίου
Στο θέμα των 120 δόσεων εστίασε την τοποθέτησή του και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας. Τόνισε ότι είναι αδύνατο να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος για το 2019 έχοντας πληρώσει όλες τις δόσεις του έτους μέχρι να ξεκινήσει η ρύθμιση και ταυτόχρονα να χρωστά τα προηγούμενα. Επεσήμανε επίσης πως με το νόμο Κατρούγκαλου, διαπιστώνεται μεγάλη μείωση των εισοδημάτων όσων νέων εργάζονται με «μπλοκάκι», που οφείλεται στις μεγάλες επιβαρύνσεις. «Αν ένας εργαζόμενος πρόκειται να λάβει αμοιβή 1000 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα εισπράξει, αφαιρουμένων φόρων και εισφορών, είναι 609 ευρώ», ανέφερε ως παράδειγμα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο δικηγορικό κόσμο, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, που έκανε λόγο για χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ. Από 1.2.2019, όπως εξήγησε, τα μηνιαία ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ είναι αυξημένα κατά 17,22 ευρώ και του ΕΤΕΑΠ κατά 7.04 ευρώ. Παράλληλα αναρτήθηκαν και τα αναδρομικά από 1.1.2017 ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΠ που επιβαρύνουν με σημαντικά ποσά τους υπόχρεους. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, ζήτησε να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από την αύξηση του κατώτατου μισθού και να αυξηθούν οι δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν λάθη στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, ενώ αφαιρέθηκε από τεχνικό λάθος η ασφαλιστική ικανότητα σε πολλούς ασφαλισμένους. «Να δοθεί εντολή ώστε από κανένα ασφαλισμένο να μην αφαιρείται η ασφαλιστική ικανότητα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πρόσκληση για ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων», ήταν μια από τις προτάσεις του Προέδρου του Δ.Σ.Α..

* * *
Από τα όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη Τύπου, εκτός όλων των άλλων, επιβεβαιώνονται και δύο εκτιμήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους ασφαλισμένους και γενικότερα στους πολίτες.
Το πρώτο έχει να κάνει με την προχειρότητα που στήθηκε το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Το δεύτερο με την ανικανότητα των κυβερνώντων να λύσουν απλά ζητήματα που προκύπτουν με υπαιτιότητα των υπηρεσιών και να μη καθιστούν «όμηρους» της γραφειοκρατίας ασφαλισμένους που δεν ευθύνονται σε τίποτε.
Κατά τα άλλα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και τα μνημόνια!