Διαβούλευση Φορέων σήμερα για τη Λίμνη στα Γιάννενα υπό τον Υπουργό Σ. Φάμελλο

ΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΚO ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Οι προτάσεις του ΔΗΜ. ΜΑΚΡΗ για το αν και πότε ο υδάτινος πλούτος των Ιωαννίνων, μπορεί να γίνει πραγματικός «πνεύμονας» της περιοχής και ταυτόχρονα τουριστικός πόλος

Πρωτίστως πρέπει να προστατευθεί από τη ρύπανση…

LIMNH AFROI

• Κρίσιμη μέρα η σημερινή για την Παμβώτιδα, το μοναδικό αυτό στολίδι και σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής μας, καθώς γίνεται στα Γιάννενα διαβούλευση Φορέων (στην ΕΗΜ 5 μ.μ.) με επίκεντρο το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία του αναπλ. Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου.
Η εκδήλωση αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τις απόψεις τους επί του θέματος θα καταθέσουν Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών ΠΕΔ, Επιμελητήρια κ.α., με αρκετούς φορείς να έχουν ήδη διατυπώσει καίριες ενστάσεις για το Σχέδιο Π.Δ. που θέλει την Παμβώτιδα περιβαλλοντικό πάρκο.
Είναι σαφές ότι και η τοπική κοινωνία επιθυμεί την προστασία της λίμνης από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Εκείνο όμως που προέχει σήμερα είναι να περιοριστεί το υγρό ρυπαντικό φορτίο που φτάνει στα νερά της, όπως αναφέρει σε άρθρο του στον «Π.Λ.» ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Μακρής, ειδικευμένος σε θέματα υδραυλικών έργων υποδομής, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα! Ο κ. Μακρής επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη προστασίας όχι μόνο της λίμνης, αλλά όλου του Λεκανοπεδίου για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασής της.

Υπάρχουν «αγκάθια»!
Η μετατροπή της Παμβώτιδας σε περιβαλλοντικό πάρκο δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί «σκοντάφτει» σε μία αποκρυσταλλωμένη εδώ και δεκαετίες πραγματικότητα γύρω από τη Λίμνη. Τα «αγκάθια» λοιπόν είναι πολλά και έχουν ήδη διαφανεί μέσω των ενστάσεων που διατύπωσαν επί του Σχεδίου Π.Δ. τοπικοί φορείς όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο αντιτίθεται, για παράδειγμα, στη ρύθμιση που απαγορεύει τη δόμηση στην περιοχή του Μάτσικα, ζητώντας να επιτρέπεται η ήπια δόμηση με βάση ειδική πολεοδομική μελέτη. Το ίδιο όργανο διατυπώνει ενστάσεις και σχετικά με την απαγόρευση ίδρυσης και εκσυγχρονισμού πτηνοτροφικών μονάδων στην Αμπελιά, την Κόντσικα και το Επισκοπικό.

Ουσιαστική παρέμβαση
Με αφορμή τη σημερινή διαβούλευση μία ουσιαστική παρέμβαση κάνει, με άρθρο του προς τον «Π.Λ.» ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Μακρής, ο οποίος έχει μελετήσει και εργαστεί συστηματικά πάνω στο θέμα «προστασία της λίμνης».
Όπως αναφέρει καταρχήν, ο σχεδιασμός έργων αποκατάστασης των προβλημάτων της λίμνης δεν είναι αρκετός. Απαιτείται πρώτα ο περιορισμός του εισερχόμενου σ’ αυτήν ρυπαντικού υγρού φορτίου και σημειώνει με έμφαση: «Όλες οι δραστηριότητες των κατοίκων, του μεγαλύτερου τμήματος του Λεκανοπεδίου, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, αθλητικές, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη λίμνη και η προστατευόμενη περιοχή της Παμβώτιδας δεν περιορίζεται μόνο στη λίμνη και την παραλίμνια περιοχή, αλλά όλη η περιοχή του Λεκανοπεδίου αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα, άρρηκτα συνδεδεμένο μ’ αυτήν. Άρα οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην περιοχή μπορούν άμεσα ή έμμεσα, να επηρεάσουν την οικολογική ισορροπία της».

Τα υγρά απόβλητα
Ο κ. Μακρής κάνει εκτεταμένη αναφορά στα υγρά απόβλητα που επιβαρύνουν σημαντικά το οικοσύστημα της Παμβώτιδας. Όπως αναφέρει, δραστηριότητες όπως τα πρατήρια και αποθήκες υγρών καυσίμων, τα πλυντήρια - λιπαντήρια αυτοκινήτων, τα ανοικτά και υπόγεια parking, τα συνεργεία – φανοποιεία – βαφεία αμαξωμάτων, μηχανοστάσια, μηχανουργεία, τα κέντρα ανακύκλωσης - συλλογής και επεξεργασίας οχημάτων, οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες τροφίμων, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και λοιπών προϊόντων, παράγουν υγρά απόβλητα με σοβαρές συγκεντρώσεις σε ορυκτέλαια, λιπαντικά, πετρελαιοειδή, γενικά υδρογονανθράκες, λίπη, λάδια, έλαια και άλλα τοξικά υλικά.
Επίσης, οι νέες δραστηριότητες, όπως τα κέντρα ανακύκλωσης - συλλογής και επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων, ΧΥΤΑ – ΑΣΑ- ΧΥΤΥ- ΣΜΑ, Πράσινα Σημεία, Μονάδες Κομποστοποίησης κ.λ.π. παράγουν υγρά απόβλητα με σοβαρές συγκεντρώσεις σε υγρούς ρύπους. Καθώς και οι απορροές των όμβριων και των πλύσεων από αδιαπέραστες επιβαρυμένες επιφάνειες μεταφέρουν υγρά απόβλητα και λάσπες με σοβαρά ρυπαντικά στοιχεία στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον έμπειρο μηχανικό, «τα αποχετευτικά δίκτυά μας και οι μονάδες των Βιολογικών Καθαρισμών, υποφέρουν δεχόμενοι υγρά απόβλητα χωρίς την σωστή πρωτοβάθμια επεξεργασία. Οι φυσικοί αποδέκτες υποβαθμίζονται και ρυπαίνονται όταν στα δίκτυα όμβριων μεταφέρονται απορροές χωρίς επεξεργασία. Επίσης ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται όταν οι απορροές από τις διάφορες δραστηριότητες με τα όμβρια τον εμπλουτίζουν με νερά, χωρίς την απαιτούμενη επεξεργασία».

Αυστηροί έλεγχοι
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Ο κ. Μακρής είναι κατηγορηματικός: «Απαιτείται και οφείλει η οποιαδήποτε δραστηριότητα επηρεάζει τη λίμνη μας, στην συνέχεια τον Καλαμά, τη θάλασσα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα να καταστήσει υποχρεωτική την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της, ώστε να περιοριστεί το εισερχόμενο ρυπαντικό υγρό φορτίο στους φυσικούς αποδέκτες, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με αυστηρούς ελέγχους σε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που επιβαρύνει το οικοσύστημα»!
Φυσικά, όπως προσθέτει, η διαχείριση των υγρών ρύπων που καταλήγουν στη λίμνη και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αποτελεί ένα σύνθετο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί η προστασία αυτών, με την ανάπτυξη της περιοχής. Στο εγχείρημα αυτό, αναγκαία είναι η συμμετοχή όλων, πέραν της πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, όπως και των αρμόδιων Υπουργείων, σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Σήμερα, καταλήγει ο κ. Μακρής, παρατηρείται διάσταση απόψεων ασάφειες και διαφορετική εφαρμογή των διατάξεων από τους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τελικά οι απαιτούμενες προδιαγραφές για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Το απόγευμα στην Ε.Η.Μ.
Στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4) η εκδήλωση διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη στην οποία θα παραβρεθεί και ο Σωκράτης Φάμελλος.
Την ημερίδα θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος και την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο κ. Φάμελλος. Ακολούθως η συνεργάτης του Υπουργού Ελευθερία Νεύτα - Βότση, θα παρουσιάσει το Π.Δ. για τη λίμνη, το οποίο έχει τίτλο «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης». Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τη συντονίστρια του Φορέα, Κατερίνα Χιωτέλλη, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, καθώς και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρέμβουν και τα τοπικά Επιμελητήρια καθώς επίσης και άλλοι φορείς αλλά και πολίτες.