Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετσόκοψε μισθούς - συντάξεις και τώρα κάνει τον… ανήξερο!

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Ποιος και πότε θα τα δώσεις;

- Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος αν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις, το οποίο θα επωμιστεί η νέα Κυβέρνηση Νέες προσφυγές κατατίθενται στα δικαστήρια

- Σημειώματα, χωρίς όμως λεφτά, στέλνει το ΕΤΕΑΠ

SYNTAKSIOYXOI

• Αν και η προεκλογική περίοδος άρχισε σε όλα τα επίπεδα, τα θέματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ήπειρο, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι δύο: Η «βαβέλ» με το Κτηματολόγιο και η επιστροφή των αναδρομικών σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Για το πρώτο, ο «Π.Λ.» περιέγραψε την Τρίτη τον «τραγέλαφο» που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ν. Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα θέμα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα «κλείσει» είτε τέλος Απριλίου αν δεν δοθεί άλλη παράταση, ή σε 2-3 μήνες αν τελικά η Κυβέρνηση αντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και παρατείνει τις προθεσμίες.
Η επιστροφή των αναδρομικών συντάξεων και μισθών, έχει πανελλήνια διάσταση, πολύ σοβαρές παρενέργειες στην «τσέπη» του κόσμου, αλλά και στην Εθνική οικονομία. Με το ρυθμό που «τρέχει» το ζήτημα, το πλέον πιθανό είναι να μας απασχολεί για αρκετά ακόμη χρόνια. Σε μια περίοδο δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί παρελθόν και «κακή ανάμνηση» για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και μια νέα Κυβέρνηση θα αναζητεί εναγωνίως πόρους ώστε να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» που αφήνει πίσω του.

Σε ομηρία οι συνταξιούχοι
Συνταξιούχοι και μισθωτοί καθημερινά «βομβαρδίζονται» με ειδήσεις και εκτιμήσεις για την επιστροφή αναδρομικών. Προσδοκίες καλλιεργούνται, ελπίδες αναπτύσσονται και σχεδόν όλοι τους περιμένουν με ανυπομονησία μια ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την καταβολή τους.
Η κατάσταση της αναμονής «βολεύει» αφάνταστα την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που βλέποντας να έρχεται οσονούπω η εκλογική της συντριβή, θεωρεί ότι έτσι μπορεί να κρατά «ομήρους» συνταξιούχους και μισθωτούς. Η πρώτη κατηγορία μάλιστα, είναι και η πλέον αδύναμη οικονομικά, καθώς οι συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού που έκανε η Κυβέρνηση Τσίπρα το 2016, κυριολεκτικά «πετσοκόφτηκαν» -καθώς οι μειώσεις έφτασαν και στο 50%- και οι περισσότερες κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα επιδομάτων.

Ο λογαριασμός στη… Ν.Δ.!
Οι πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ωστόσο μέχρι να τελεσιδικήσουν απαιτείται χρόνος, που ξεπερνά κατά πολύ την τρέχουσα κυβερνητική θητεία. Οπότε το λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει η επόμενη Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Το ορατό αυτό ενδεχόμενο, οδηγεί υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να προσποιούνται τον… ανήξερο για τα αναδρομικά, να δίνουν υποσχέσεις, να «κλείνουν το μάτι», αλλά επί του πρακτέου, ούτε αποφάσεις λαμβάνονται, ούτε πολύ περισσότερο καταρτίζεται ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να γνωρίζουν όλοι τι μπορεί να περιμένουν.
Ενόσω δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, ο λογαριασμός των δικαστικών διεκδικήσεων για μισθούς και δώρα συνεχώς μεγαλώνει, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά και το νόμο Κατρούγκαλου. Νέες προσφυγές κατατίθενται συνεχώς από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να επιβαρυνθούν με σημαντικά ποσά για τα παράβολα και τις αμοιβές δικηγόρων.

Δημοσιονομική «βόμβα»
Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα δεν μπορεί να υπολογιστεί ούτε κατά προσέγγιση το δημοσιονομικό κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς, την Ε.Ε. και την Τράπεζα της Ελλάδος, πως οι δικαστικές αποφάσεις για μισθωτούς και συντάξεις, θα τινάξουν στον αέρα την οικονομία και είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί η χώρα μας να καταφύγει σε ένα ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο, που θα είναι καταδικαστικό για τις νέες γενιές. Την «καυτή πατάτα» θα τη διαχειρίζεται μια άλλη Κυβέρνηση και τότε είναι σίγουρο ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι, οι κυβερνώντες Συριζαίοι, θα βρίσκονται στις πλατείες για ένα νέο «ανένδοτο».

Τα επικουρικά
Εξέλιξη σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, καθώς άρχισαν να αποστέλλονται ενημερωτικά σημειώματα για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αφορούν το διάστημα από το 2013 μέχρι και το Μάιο του 2016, καθώς στη συνέχεια ίσχυσαν οι βαρύτατες περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια χρήματα οι δικαιούχοι δεν πήραν, ούτε υπάρχει ενημέρωση πότε θα τους δοθούν, ωστόσο τους παρασχέθηκε η ελπίδα πως κάποια στιγμή θα τα εισπράξουν, έστω και αν χρειαστούν μήνες ή και χρόνια και από μιαν άλλη Κυβέρνηση.

Οι γιατροί άνοιξαν την… όρεξη
Η βάση για τον δικαστικό αγώνα διεκδίκησης δώρων και επιδομάτων, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», τέθηκε με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου μισθολογίου του 2017 και δικαίωσαν τους γιατρούς του ΕΣΥ επιδικάζοντας διαφορές αποδοχών για τη διετία 2017-2018 που ξεκινούν από 19.000 ευρώ ως 24.000 ευρώ.
Με παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να καταβάλλει ένα μέρος των περικοπών που επιδίκαζαν τα δικαστήρια για τη διετία 2015 – 2016.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο νόμος 4472/2017 για τα ειδικά μισθολόγια, ο οποίος όμως προέβλεπε τελικά μικρότερες καθαρές αποδοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Έτσι, τώρα τα δικαστήρια ύστερα από νέες αγωγές των γιατρών του ΕΣΥ, κρίνουν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου 4472/2017, για τους γιατρούς του ΕΣΥ, είναι αντισυνταγματικές και επιδικάζουν διαφορές αποδοχών για τα έτη 2017 και 2018.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων οι πρωτόδικες αυτές αποφάσεις ενδέχεται να αποτελέσουν πιλότο για διεκδικήσεις διαφορών αποδοχών εργαζομένων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια.
Και έτσι μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα πάντα τις ίδιες πηγές, πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξει κύμα νέων προσφυγών στη Δικαιοσύνη.