«Πάσχα το τερπνόν…» με τους Ηπειρώτες όμως να προμηθεύονται μόνο τα βασικά

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ!

- Ο «πόλεμος» της τιμής των αμνών… μαίνεται μεταξύ σούπερ μάρκετ και παραδοσιακών Κρεοπωλείων

- ΠΡΟΣΟΧΗ (!) και στα προϊόντα που βγαίνουν σε προσφορές

ARNIA TSIGKELIA

• Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα πένθους για την Ορθοδοξία, με τους πιστούς να γεμίζουν ασφυκτικά τους ναούς και να ψάλουν «η ζωή εν τάφω», ενώ το βράδυ στην κεντρική πλατεία γίνεται η από πολλών ετών καθιερωμένη στα Γιάννενα συνάντηση των Επιταφίων.
Όμως σήμερα είναι και ημέρα των αγορών, η… «συνάντηση της αγοράς»! Στη 1 το μεσημέρι - παρά τη γενική αργία - ανοίγουν τα καταστήματα των Ιωαννίνων (θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα) για να προμηθευτούν πολλά νοικοκυριά το πασχαλινό αρνί και όλα τα άλλα αγαθά που το συνοδεύουν, καθώς οι περισσότεροι αφήνουν για την τελευταία στιγμή αυτά τα ψώνια, με την ελπίδα ότι μπορεί να πετύχουν και πιο συμφέρουσες τιμές. Αύριο Μεγ. Σάββατο η αγορά θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι.
Βέβαια και φέτος τα ψώνια θα περιορισθούν στα άκρως απαραίτητα, αφού μόνο στα λόγια βγήκαμε από την κρίση. Οι τσέπες των πολλών είναι ακόμη άδειες και το πρόβλημα επιβίωσης αντί να αμβλύνεται κάθε μέρα και οξύνεται!
Προβληματισμένοι…
Η διαπίστωση της συνεχιζόμενης φτώχειας δεν είναι αυθαίρετη. Μια βόλτα τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Γιαννιώτικη αγορά αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
«Από την προηγούμενη εβδομάδα μπαίνουν στα μαγαζιά μας αρκετοί… υποψήφιοι αγοραστές, χωρίς όμως και να βγαίνουν κρατώντας ψώνια. Ή για να γίνω πιο ακριβής 3 στους 10 κάτι αγοράζουν. Ψάχνουν, κοιτούν, ρωτούν για ποιότητα και κυρίως για τις τιμές και μετά αναχωρούν σκεπτικοί και προβληματισμένοι…», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος στη Χ. Τρικούπη.
Για τον οβελία…
Κάποτε τέτοιες μέρες τα κρεοπωλεία της πόλης έσφυζαν από κίνηση για την αγορά του παραδοσιακού πασχαλινού οβελία, το κοκορέτσι και άλλα… συμπαραμαρτούντα. Φέτος είναι πολύ λιγότεροι όσοι τελικά προμηθεύονται ολόκληρο το ντόπιο αρνί. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τις αλυσίδες των «σούπερ μάρκετ», όπου οι τιμές είναι «τσακισμένες», αφού πωλούν αρνί ή κατσίκι λιγότερο και από 6 ευρώ το κιλό! «Αν και διαφημίζουν την… ελληνικότητά τους, αυτά είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Συνήθως τις όντως φθηνές αυτές τιμές, τις βάζουν για κράχτη προσέλκυσης πελατών», μας έλεγε καλός γνώστης της Γιαννιώτικης κρεαταγοράς.
Και πρόσθεσε: «προμηθεύονται από παραγωγούς μικρό αριθμό αρνιών για να μπουν μέσα οι πελάτες και να «σπρώξουν» τα άλλα προϊόντα από την πώληση των οποίων καλύπτουν τη «ζημιά» από τα φθηνά αρνιά».
Για την αγορά κρεατικών συνταξιούχος τώρα κρεοπώλης, με πάνω από 40 χρόνια θητεία στο επάγγελμα, ολιγόλογος, αλλά ουσιώδης: «Πριν αγοράσετε να είσθε ψαγμένοι (να κάνετε έρευνα αγοράς) και να έχετε εμπιστοσύνη μόνο στο χασάπη της γειτονιάς σας, που σας θρέφει όλο το χρόνο. Αν δώσετε και κάτι τις παραπάνω, θα το κερδίσετε από την ποιότητα και την υγιεινή…».
Οι άλλες αγορές…
Όσον αφορά την αγορά άλλων τροφίμων, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μας… βομβαρδίζουν με προσφορές τιμών. Γέμισαν τις εισόδους των πολυκατοικιών από φυλλάδια με τις ελκυστικές τιμές, οι οποίες όμως μπορεί να κρύβουν και παγίδες. Γι’ αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ πριν αγοράσετε! Κοιτάξτε καλά τα τρόφιμα, κυρίως τις ημερομηνίες λήξης και συγκρίνετε τιμές.
Η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου αυτές τις μέρες πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στην αγορά, αλλά είναι τόσα πολλά τα καταστήματα και κυρίως τα προϊόντα, που αν εμείς δεν είμαστε καλά ενημερωμένοι για το τι αγοράζουμε, δεν μπορεί κανείς άλλος να μας προστατεύσει.
Στα οπωροκηπευτικά, που συνήθως είναι από τα τελευταία ψώνια μας λόγω… φρεσκάδας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Μαρούλια, ντομάτες, φρούτα και λαχανικά, αυτά που δεν μπαίνουν στη χύτρα βρασμού, πρέπει να πλένονται πολύ καλά, να μην είναι από μέρες κομμένα και να τα συντηρείτε στο ψυγείο.
Τα υπόλοιπα στις εκπτώσεις!
Λόγος βέβαια δεν γίνεται αυτή την εβδομάδα για ένδυση και υπόδηση, γιατί την άλλη Πέμπτη (2 Μαΐου) αρχίζουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και 15 Μαΐου. Αυτές τις μέρες μόνο μερικοί «έχοντες» νονοί εκτός από λαμπάδες και σοκολατένια αυγά, αγοράζουν στα βαφτιστήρια τους ρούχα και παπούτσια, οι περισσότεροι περιμένουν τις εκπτώσεις…
* * *

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις Άγιες Ημέρες στην Γιαννιώτικη αγορά. Πολύ περιορισμένα τα ψώνια, για τους πολλούς και μόνο τα αναγκαία. Κι εκείνο που όλους σοβαρά προβληματίζει είναι το «πού πάμε;»...