Μετατρέποντας το ΕΣΠΑ σε εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας…

«ΠΕΤΑΞΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ»!

- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ομιλία του

- «Καταπέλτης» ο Κ. Τασούλας, επικριτικοί Κ. Γάτσιος και ΚΚΕ, θετικός ο Θ. Μπέγκας!

TSIPRAS GIANNENA 13 5 19

• Παρά τις εντυπώσεις που επιχείρησαν να δημιουργήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις περί δήθεν… αυθόρμητες θερμές εκδηλώσεις με τις οποίες οι Ηπειρώτες υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και στην ομιλία του στα Γιάννενα, η επόμενη ημέρα, η χθεσινή, τους προσγείωσε ανώμαλα.
Οι εξαγγελίες του, στηριζόταν είτε σε έργα που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (π.χ. αεροδρόμιο Ιωαννίνων, νοσοκομείο Λευκάδας), είτε σε έργα και δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το οποίο επίσης είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, την οποία ο κ. Τσίπρας και οι «σύντροφοί» του λοιδορούν σε κάθε ευκαιρία. Ακόμη και το μοναδικό νέο έργο που ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει, το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, το λεγόμενο «Πανηπειρωτικό» είναι έργο που είχε προωθηθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων , η οποία είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη, σε οικοπέδο που είχε παραχωρήσει η Δημοτική Αρχή Γκόντα. Κοινώς ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα», όπως λένε και οι φίλαθλοι με αφορμή και τις δηλώσεις του για τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Από χθες το πρωί άρχισε η αποτίμηση των όσων ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις.

Ο Κ. Τασούλας
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Κώστας Τασούλας, μιλώντας χθες στη Βουλή, έθεσε επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο και επεσήμανε ολιγωρίες ή αδιαφορία της Κυβέρνησης τους: «Ο κ. Τσίπρας δεν είπε απολύτως τίποτε για ζωτικής σημασίας έργα στο νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα για την σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό, για την σύνδεση της Κόνιτσας με την Ιόνια Οδό, για τον κόμβο Δρίσκου, για τη σύνδεση της Ε65 με την Εγνατία Οδό, ενώ περιορίστηκε να ανακοινώσει πως είναι έτοιμη η μελέτη της σύνδεσης Πεδινής- Κακαβιάς, κάτι που ωστόσο είναι έτοιμο εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον, χωρίς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει προωθήσει στο παραμικρό την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου».
Ο Κ. Τασούλας επεσήμανε επίσης αδυναμίες του Π.Δ. για την Λίμνη μεταξύ των οποίων ο περιορισμός δόμησης στο Μάτσικα και η στήριξή του σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2001, γεγονός που καθιστά το Διάταγμα εξαιρετικά ευάλωτο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Κ. Γάτσιος
Με καυστικό τρόπο, σχολίασε την ομιλία και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, καθηγητής Κ. Γάτσιος.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Γάτσιος υπενθυμίζει ότι το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων σχεδιάστηκε και η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις και ρωτάει «ποια μεγάλα έργα στα Γιάννινα και την Ήπειρο γενικότερα σχεδιάστηκαν και η χρηματοδότησή τους εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», για να απαντησει: Κανένα!
Επίσης, σημειώνει πως για τη ζωτικής σημασίας επέκταση της Ιόνιας οδού προς την Κακαβιά δεν υπήρξε στην ομιλία του κ. Τσίπρα καμία δέσμευση για χρηματοδότηση παρά μια επανάληψη ανέξοδων υποσχέσεων. Για τον Ε-65 που, συνδέοντας την Εγνατία με την Καλαμπάκα, ενεργοποιεί τη στρατηγικής εμπορικής σημασίας σύνδεση δύο μεγάλων λιμανιών, της Ηγουμενίτσας και του Βόλου, δεν υπήρξε ούτε καν αναφορά, ενώ για την υπόθεση του Γυμναστηρίου στον Βοτανικό κινήθηκε στη σφαίρα των ανέξοδων, γενικών και αορίστων προεκλογικών εξαγγελιών.

«Πυρά» από το ΚΚΕ
«Πυρά» κατά του Πρωθυπουργού εκτόξευσε χθες και η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για επανάληψη του κακόγουστου σήριαλ εξαπάτησης του ελληνικού λαού.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στην Ήπειρο, ο Πρωθυπουργός «από τη μία κλείνει το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους για την απαρέγκλιτη υλοποίηση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις. Από την άλλη, ζητάει από το λαό να συνθηκολογήσει, με την αποδοχή ματωμένων πλεονασμάτων που τόσο πολύ έχουμε πληρώσει ακριβά». Το ΚΚΕ καταλήγει καλώντας τους Ηπειρώτες να απορρίψουν την προεκλογική τακτική της κυβέρνησης «σου κλέβω 10, σου επιστρέφω ένα».

Ο Θ. Μπέγκας στον… κόσμο του!
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, που «έκλεισε το μάτι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογές γαρ. Σχεδόν η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων… πανηγύρισε (!) για τη δημόσια δήλωσή του όσον αφορά στην ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου σε οικόπεδο που πρόκειται να παραχωρήσει ο Δήμος μέσα στην πόλη.
Κάποιοι ίσως αντιμετωπίσουν με απορία ή και αρνητική έκπληξη ακόμα τη συγκεκριμένη αντίδραση του Δημάρχου μιας πόλης η οποία σε γενικές γραμμές «παραμελήθηκε» από την Κυβέρνηση, ειδικά αν συγκρίνει τη μεταχείρισή της με εκείνη της γειτονικής Άρτας που υπήρξε άκρως προνομιακή.
Στην ανακοίνωση τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η ανέγερση του καινούργιου αυτού κλειστού γυμναστηρίου σε συνδυασμό με τη λειτουργία του «Νέου Κλειστού» στο ΠΕΑΚΙ, αλλά και του υπερσύγχρονου αθλητικού Κέντρου στα Καρδαμίτσια που ωριμάζει η Δημοτική Αρχή, θα καταστήσουν τα Γιάννενα έναν από τους κορυφαίους Δήμους της χώρας σε επίπεδο αθλητικών υποδομών».
Η Δημ. Αρχή σπεύδει δε να επισημάνει πως «ο δημόσιος έπαινος του Πρωθυπουργού στο Δήμο Ιωαννιτών για τα 137 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέα έργα και η αναφορά του στο μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ που περιλαμβάνει την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης ως «το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που γίνεται στη χώρα, με καθοριστική συμβολή στην προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν τις επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής στην εξασφάλιση πόρων και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Τι «εξήγγειλε» ο Τσίπρας
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για έργα, για τα οποία είχε ξαναμιλήσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο πριν δύο χρόνια, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην πόλη το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια από σήμερα!
Αναφέρθηκε ακόμα στο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης που τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, για το οποίο εξέφρασε την άποψη ότι θα λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Παμβώτιδας, στο αποχετευτικό έργο της πόλης, το οποίο, σημειωτέον, είναι σε εξέλιξη από την εποχή της Δημαρχίας Ν. Γκόντα και χρηματοδοτείται φυσικά από το ΕΣΠΑ, για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Εθνικό Στάδιο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας, αλλά και για το γεφύρι της Πλάκας που εκτίμησε ότι η ανακατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο περίπου, δηλαδή μία πενταετία και κάτι από την κατάρρευσή του (τον Φεβρουάριο του 2015)!..

Το Αεροδρόμιο
Φτάνοντας το πρωί του Σαββάτου στα Γιάννενα ο κ. Τσίπρας επιθεώρησε τις εκτελούμενες παρεμβάσεις στο Αεροδρόμιο, για το οποίο είπε ότι θα το εγκαινιάσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα Γιάννενα είναι ένας σημαντικός κόμβος και επιτέλους αποκτούν το αεροδρόμιο που τους αξίζει, ενώ παρατήρησε πως η επέκτασή του είχε καταντήσει ένα «γιοφύρι της Άρτας».

Σε Άρτα και Πρέβεζα
Σε έργα που προώθησε η κυβέρνησή του στην περιοχή αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε συγκέντρωση στην Άρτα το πρωί του Σαββάτου. Μίλησε για την Ιόνια Οδό, για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής, για το «Ξενία» στο κάστρο της Άρτας, το οποίο θα ανακαινιστεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα αποδοθεί στους πολίτες, αλλά και για την οριοθέτηση του Αράχθου.
Από την Πρέβεζα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά στην Ιόνια Οδό, υποσχόμενος σύνδεση της πόλης με τον αυτοκινητόδρομο, στην παράκαμψη Φιλιππιάδας, ενώ υπενθύμισε κι εδώ ότι το τμήμα ΤΕΙ Λογιστικής που είχε η Πρέβεζα μετατρέπεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή.