Και στην Ήπειρο οι περισσότεροι συνδυασμοί απορρίπτουν κομματικό «καπέλωμα»

ΔΗΜΟΙ: ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΧΩΡΙΣ…ΧΡΩΜΑ!

- Στην πλειοψηφία τους οι επικεφαλής αρνούνται δημόσια το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ανεξάρτητοι

- 506 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στον Ν. Ιωαννίνων - 171.680 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι

KALPES AYTODIOIKHSH

• Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μέρες για τις αυτοδιοικητικές κάλπες της 26ης Μαΐου και ο προεκλογικός αγώνας σε Δήμους και Περιφέρειες βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τους υποψηφίους να δίνουν μία πρωτόγνωρη γι’ αυτούς μάχη, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, αναμένεται να δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό «τοπίο» στους ΟΤΑ.
Και μπορεί τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στις υπόλοιπες ανά τη χώρα οι διάφοροι συνδυασμοί να έχουν σαφή κομματική αναφορά, στους Δήμους όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι επικεφαλής των παρατάξεων στη μεγάλη τους πλειοψηφία δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ανεξάρτητοι, αποποιούμενοι κομματικά χρίσματα και στηρίξεις. Ειδικά δε οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, για προφανείς λόγους, που σχετίζονται με την επιβίωσή τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να πετάξουν από πάνω τους κάθε υποψία κομματικού «καπελώματος»!
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χθες από την Περιφέρεια Ηπείρου τα εκλογικά τμήματα στον Νομό Ιωαννίνων, στα οποία θα κληθούν να προσέλθουν την επόμενη Κυριακή συνολικά 171.680 εκλογείς, καθώς και ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις κάλπες που θα στηθούν και τους σταυρούς προτίμησης.

Πάνε οι εποχές…
Παρήλθαν οριστικά, απ’ ότι φαίνεται, εκείνες οι εποχές που ένας υποψήφιος δήμαρχος κυριολεκτικά διατυμπάνιζε τη στήριξή του από κάποιο κόμμα στην προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους.
Το τοπίο σήμερα έχει αλλάξει άρδην και βασικό ρόλο σ’ αυτό παίζει το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο επιβάλλει συνεργασίες παρατάξεων για τον σχηματισμό βιώσιμων δημοτικών αρχών. Για να επιτύχει όμως κανείς στον δεύτερο γύρο των εκλογών συνεργασία με αντίπαλό του από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει πρώτον, να είναι ή να φαίνεται ανεξάρτητος κομματικά και δεύτερον, να αποφεύγει στην προεκλογική περίοδο τις έντονες αντιπαραθέσεις!

Αρνούνται το «καπέλο»!
Κάπως έτσι, οι πιο πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι στα Γιάννενα και γενικότερα στην Ήπειρο, όπως προφανώς και στην υπόλοιπη χώρα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν σε κόμματα, χρίσματα, στηρίξεις και διατυμπανίζουν την ανεξαρτησία τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τους έχοντες σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποφεύγουν ακόμα και να αναφέρουν το όνομά του όλο αυτό το διάστημα(!), φοβούμενοι προφανώς ότι περισσότερο χαμένοι παρά κερδισμένοι θα βγουν εκλογικά, αφού όλα δείχνουν… καταποντισμό του κυβερνώντος κόμματος και στους Δήμους! Εξαίρεση αποτελούν μόνο κάποιες παρατάξεις που δεν έχουν βλέψεις για διακυβέρνηση Δήμων, όπως, για παράδειγμα, αυτή του Λάζαρου Νάτση στα Γιάννενα που δεν κρύβει την κομματική της «ταυτότητα».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υποψήφιοι που δεν αποφεύγουν να παραδεχθούν ανοιχτά την κομματική τους αναφορά στη Ν.Δ., διαβλέποντας ότι η κάλπη της 26ης Μαΐου θα βγάλει εμφανώς ενισχυμένη τη γαλάζια παράταξη, αν και η ταύτιση με κόμμα αποτελεί και γι’ αυτούς «δίκοπο μαχαίρι».

Τμήματα - εκλογείς
Συνολικά 506 είναι τα εκλογικά τμήματα που καθορίστηκαν στον Νομό Ιωαννίνων όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα 293 από αυτά θα λειτουργήσουν ως διπλά εκλογικά τμήματα με ενιαίο αριθμό και ένδειξη «Α» για εκείνα στα οποία θα γίνουν οι Ευρωεκλογές και οι Περιφερειακές εκλογές και ένδειξη «Β» για εκείνα στα οποία θα γίνουν οι Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές.
Τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα θα είναι ενιαία (με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έως τριακόσιους) και οι τέσσερις κάλπες θα στηθούν σε ενιαίο χώρο.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 171.126 βασικούς εκλογείς, 493 ετεροδημότες (οι οποίοι θα ψηφίσουν μόνο στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου) και 61 κοινοτικούς εκλογείς που ψηφίζουν σε όλες τις εκλογές. Συνολικά λοιπόν οι εγγεγραμμένοι φτάνουν στο Νομό μας τα 171.680 άτομα.

Οι σταυροί προτίμησης
Η ψηφοφορία θα αρχίσει την Κυριακή, 26 Μαΐου στις 7 π.μ. και θα τελειώσει στις 7 μ.μ.. Ως προς τις Ευρωεκλογές, όπως ενημερώνει η Περιφέρεια, όλοι οι εκλογείς θα μπορούν να βάλουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης, ενώ στις Περιφερειακές εκλογές όλοι οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης.
Όσον αφορά στις Δημοτικές εκλογές, οι πολίτες ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται από τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η κάθε Δημοτική Ενότητα (πρώην Καποδιστριακός Δήμος ή Κοινότητα) που αποτελεί εκλογική περιφέρεια.
Σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έως και τρεις δημοτικούς συμβούλους ο εκλογέας σημειώνει έναν σταυρό. Σε περιφέρειες με τέσσερις έδρες και πάνω σημειώνει έως τρεις (3) σταυρούς.
Όλοι οι εκλογείς, σε όλους τους Δήμους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των σταυρών προτίμησης για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής τους περιφέρειας, μπορούν, εάν θέλουν, να θέσουν κι ένα (1) σταυρό σε κάποιο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από άλλη εκλογική περιφέρεια.
Τέλος, στις Κοινοτικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν σε χωριστή κάλπη για συμβούλιο της Κοινότητας για Κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριακοσίων κατοίκων ή για εκπρόσωπο της Κοινότητας για εκείνες με πληθυσμό κάτω των τριακοσίων κατοίκων. Για το συμβούλιο της Κοινότητας σημειώνονται έως δύο (2) σταυροί, ενώ για εκπρόσωπο της Κοινότητας ένας (1) σταυρός.
Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ