Με βραχεία κεφαλή (0,66%) επικράτησε του Θωμά Μπέγκα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ Μ. ΕΛΙΣΑΦ!

-  Το χθεσινοβραδυνό θρίλερ κρίθηκε τελικά από την υψηλή αποχή των Γιαννιωτών, με τη διαφορά των δύο μονομάχων να είναι μόλις 235 ψήφοι!..

◗ «Στη νέα εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί», τόνισε ο νέος Δήμαρχος…

ELISAF MPEGKAS 2 6 19

 

• Λίγες μόλις εκατοντάδες ψήφοι και συγκεκριμένα 235, έκριναν το αποτέλεσμα του χθεσινού δεύτερου γύρου των εκλογών για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος αλλάζει σελίδα, καθώς νέος δήμαρχος εξελέγη ο Μωυσής Ελισάφ με βραχεία διαφορά 0,66% του αντιπάλου του.
Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε… θρίλερ για γερά νεύρα καθώς ο κ. Ελισάφ και ο νυν Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας πήγαιναν κυριολεκτικά στήθος με στήθος στο μεγαλύτερο διάστημα της καταμέτρησης και της ενσωμάτωσης αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα της πόλης στο γενικό σύνολο. Τελικά, δύο περίπου ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης ξεκαθάρισε το τοπίο και η ανατροπή που τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής προσδοκούσαν ως την τελευταία στιγμή δεν ήρθε!
Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τα εκλογικά κέντρα των παρατάξεων Μπέγκα και Ελισάφ, με τους δύο μονομάχους να επιδεικνύουν πολιτικό πολιτισμό στα μηνύματά τους, ενώ ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος φρόντισε να δώσει κι έναν πιο ενωτικό τόνο.

Στήθος με στήθος!
Η κάλπη έδωσε χθες 17.789 ψήφους και ποσοστό 50,33% στον Μωυσή Ελισάφ και 17.554 και ποσοστό 49,67% στον Θωμά Μπέγκα. Ωστόσο, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η «ετυμηγορία» της, δηλαδή από την έναρξη της μετάδοσης των αποτελεσμάτων που προέκυπταν από τα εκλογικά κέντρα του Δήμου Ιωαννιτών, τα χαμόγελα και η κατήφεια εναλλάσσονταν στα στρατόπεδα του νυν Δημάρχου και του νεοεκλεγέντος. Κι αυτό γιατί αρχικά η εικόνα ήταν ανάμικτη δίνοντας προβάδισμα πότε στον ένα και πότε στον άλλο μονομάχο.
Όταν πλέον η καταμέτρηση ξεπέρασε το 50 – 60% του συνόλου των τμημάτων και άρχισε να διαφαίνεται καθαρά η νίκη του κ. Ελισάφ, η εικόνα στο «στρατηγείο» της παράταξής του έγινε πανηγυρική, παρά το γεγονός ότι το προβάδισμά του έναντι του Θ. Μπέγκα ήταν κι έμεινε μικρό. Από την άλλη, στο εκλογικό κέντρο της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» τα στελέχη και οι φίλοι της αντιμετώπισαν την ήττα με έκπληξη, προβληματισμό και συγκίνηση…

Ο παράγοντας αποχή…
Πώς όμως η διαφορά των επτά σχεδόν μονάδων του πρώτου γύρου υπέρ του Θωμά Μπέγκα, μετατράπηκε σε ήττα του Δημάρχου χθες, έστω κι αν γι’ αυτή μέτρησαν μόλις 235 ψηφοδέλτια; Είναι σαφές ότι εδώ κύριο ρόλο έπαιξε ο παράγοντας «αποχή», η οποία έπληξε σοβαρά την παράταξη Μπέγκα. Το θέμα έθιξε εξάλλου και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα.
Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να ευθύνεται κι ένας εφησυχασμός που καταλαμβάνει συνήθως όσους προηγούνται, αλλά και τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι θεωρούν ότι το προβάδισμα γενικά δεν ανατρέπεται, κάτι που χθες αποδείχθηκε μέγα λάθος. Η νίκη της παράταξης Μπέγκα στον πρώτο γύρο οδήγησε σε… χαλάρωση του αγώνα, τουλάχιστον όσον αφορά σε ορισμένα στελέχη της, ενώ αντίθετα, η ήττα την προηγούμενη Κυριακή της παράταξης Ελισάφ είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωσή της.

«Μία μεγάλη ανατροπή…»
Μέσα σε επευφημίες και χειροκροτήματα έφτασε ο Μωυσής Ελισάφ χθες βράδυ στο εκλογικό κέντρο της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» στην οδό Ναπ. Ζέρβα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες μέλη και φίλοι της. Στο πρώτο μήνυμά του ως νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης εμφανίστηκε ενωτικός.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα Γιάννενα έκαναν σήμερα μία μεγάλη ανατροπή, ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη απέναντι σ’ όλους τους συνδημότες μου. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους μας στήριξαν σ’ αυτό τον δύσκολο και επίπονο αγώνα. Θέλω να απευθυνθώ και σ’ όσους δε μας ψήφισαν για να τους πω ότι οι εκλογές τέλειωσαν και στη νέα εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί». Ερωτηθείς για το πού κρίθηκε η νίκη του, ανέφερε ότι «παρουσιάσαμε μία πειστικότερη πρόταση και είπαμε ότι είναι καιρός να αλλάξει σελίδα αυτή η πόλη για να μπει στη νέα εποχή».
Ο κ. Ελισάφ αναφερόμενος στον Δήμαρχο Ιωαννίνων και τους υπόλοιπους υποψηφίους του πρώτου γύρου τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ τον Θωμά Μπέγκα και απευθυνόμενος στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, τους διαβεβαιώνω ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει μαζί, να ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε τα Γιάννενα ψηλά». Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και τα μέλη της παράταξής του για το λιθαράκι που έβαλε ο καθένας στο χθεσινό νικηφόρο αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως «με το ίδιο ήθος, με τις ίδιες αρχές θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με ένα στόχο, τα Γιάννενα της νέας εποχής».

«Θα είμαστε παρόντες…»
Στο δικό του μήνυμα που έστειλε όταν ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση όλων των εκλογικών κέντρων του Δήμου στα αποτελέσματα, συγκινημένος ο Θωμάς Μπέγκας ευχαρίστησε καταρχήν όλους όσοι ψήφισαν χθες ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν να ψηφίσουν. Σχολιάζοντας τα μεγάλα ποσοστά της αποχής, απευθυνόμενος σε όσους επέλεξαν να μη λάβουν μέρος στις εκλογές, υπενθύμισε πως «η συμμετοχή είναι καθήκον γιατί θωρακίζει τη δημοκρατία μας».
Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα: «Ένας όμορφος και δύσκολος αγώνας έφτασε στο τέλος του. Τον δώσαμε με ήθος και αξιοπρέπεια. Οι συμπολίτες μας ανέδειξαν την παράταξή μας πρώτη δύναμη και τη μεγαλύτερη παράταξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα (σ.σ. χθες) μας τίμησε με την ψήφο του το μισό εκλογικό σώμα των συμπολιτών μας και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θα είμαστε παρόντες όπως ήμασταν πάντα. Συγχαρητήρια στον αποψινό νικητή των εκλογών κ. Μωυσή Ελισάφ».
Αμέσως μετά, ο κ. Μπέγκας και στελέχη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» κατευθύνθηκαν στο εκλογικό κέντρο του Μ. Ελισάφ όπου ο Δήμαρχος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα για την επιτυχία του.