ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ... ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΦΟΡΩΝ!

- Ανάγκη ν’ αλλάξει στις εθνικές εκλογές το αντιαναπτυξιακό κλίμα στη χώρα μας

- Πολύ δύσκολο το έργο της επόμενης κυβέρνησης, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις «πνίγονται» στα χρέη

TAMEIA EFORIA

• Οι υψηλές θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου οδήγησαν πολλούς Ηπειρώτες στις κοντινές παραλίες για την πρώτη βουτιά του καλοκαιριού. Ένα καλοκαίρι όμως διαφορετικό από τα άλλα, καθώς στα ύψη θα παραμείνει φέτος και το πολιτικό θερμόμετρο, με τους πολίτες να βρίσκονται διαρκώς μπροστά από μια κάλπη!
Μετά τις εκλογές της 26ης Μαϊου και τις επαναληπτικές, σειρά παίρνουν οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, οι πιο κρίσιμες ίσως των τελευταίων ετών, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση βρίσκει μια οικονομία να παραπαίει κι έναν λαό να έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του! Η ανάγκη ν’ αλλάξει το κλίμα στη χώρα μας διαφάνηκε από το αποτέλεσμα κυρίως των Ευρωεκλογών, με την Κυβέρνηση να αναγκάζεται να προσφύγει στις κάλπες μια ώρα αρχύτερα.
Τακτοποιήσεις στο παραπέντε!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας θα λυθούν και τα συσσωρευμένα προβλήματα. Για να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα, χρειάζεται χρόνος και κυρίως αλλαγή πολιτικής. Η σημερινή Κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά και συνειδητά επιδοματική πολιτική, ενώ διαβλέποντας ίσως και το τέλος της από την εξουσία, προχωρά σε άρον άρον τακτοποιήσεις ημετέρων, παρεμβαίνοντας ακόμη και στην Δικαιοσύνη. Το ομολογούν οι διάφορες τροπολογίες που περνάει σωρηδόν αυτές τις μέρες στη Βουλή και το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας καθυστερεί να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη εκλογών, που ο ίδιος ανακοίνωσε μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.
Πολλές οι υποχρεώσεις!
Το σίγουρο είναι ότι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς ήδη η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Φόροι, πλειστηριασμοί, δάνεια ταλαιπωρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα, αν και τυπικά έχουν λήξει τα μνημόνια, είναι ακόμη υπόλογη στους θεσμούς! Και μπορεί λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων οι διάφορες προθεσμίες για πληρωμές φόρων να πάνε πίσω, αυτό δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν ξέγνοιαστα να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα μπάνια του λαού θα διαδεχθεί το... τσουνάμι φόρων, που θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Έτσι λοιπόν μπορεί να δόθηκε παράταση έως τις 29 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αυτή όμως δεν μεταβάλλει και τη διορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης για τον φόρο εισοδήματος, που είναι στις 31 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υποβάλλει τη δήλωση την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, στις 29 Ιουλίου, και έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό, τότε θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση δύο ημέρες μετά! Η δεύτερη δόση εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.
Από τον επόμενο μήνα ξεκινά ένα θερμό εξάμηνο κατά το οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν περί τα 3,5 δισ. ευρώ σε φόρους που θα τους καταλογιστούν από την εκκαθάριση των δηλώσεων και 3,4 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Μόλις τελειώσει η εκκαθάριση των δηλώσεων θα ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου.
Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.
Ας σημειωθεί ότι έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο συνολικός λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια και εξοφλούνται εφάπαξ.