Στα άκρα Μέτα και Ράμα για τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου

ΜΥΡΙΖΕΙ «ΜΠΑΡΟΥΤΙ» ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Τη Βουλή συγκαλεί την Πέμπτη η Κυβέρνηση για καθαίρεση του Προέδρου Έξαρση του εθνικισμού προμηνύει η κρίση, αγρυπνεί η Ελληνική Μειονότητα

META RAMA 1

• Απροσδιόριστες διαστάσεις έχει λάβει η πολιτική κρίση στην γειτονική μας Αλβανία, μετά την ανοικτή αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές που έχουν οριστεί για την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ανακοίνωσή του την Κυριακή, ανακοίνωσε πως θα ακύρωνε τις εκλογές για να αποφευχθεί ο διχασμός της Αλβανικής κοινωνίας. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν κηρύξει αποχή, ο Ράμα όμως επέμενε και επιμένει να στήσει κάλπες εκεί που θα υπάρχει άνω του ενός υποψηφίου και είναι εμφανής ο φόβος η Αλβανία να οδηγηθεί στα πρόθυρα εμφυλίου!
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις Κυβερνήσεις των ξένων χωρών, ιδιαίτερα της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των γειτόνων της. Πολύ περισσότερο αυτό αφορά την Ελλάδα, που πρέπει πάντα να έχει το νου της στραμμένο στην Ελληνική Μειονότητα, που συνήθως «πληρώνει» ακριβό τίμημα σε κάθε κρίση του Αλβανικού πολιτικού συστήματος.

Άκυρο λέει ο Ράμα
Χθες το πρωί ο Αλβανός Πρόεδρος υπέγραψε τελικά το διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, όμως λίγο αργότερα η ελεγχόμενη από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το χαρακτήρισε άκυρο και ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα γίνουν. Ενδιάμεσα η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως την Πέμπτη συγκαλεί το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά - κάτι που επιβεβαίωσε με την απόφασή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας.
Η κατάσταση στην Αλβανία είναι πλέον εκρηκτική και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποια και πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Οι ξένες δυνάμεις (Αμερική - Ε.Ε.) φαίνεται πως ακόμη στηρίζουν τον Έντι Ράμα, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα διαρκέσει επί μακρόν αν συνεχιστεί η πολιτική κρίση. Και ήδη το πρώτο μήνυμα έχει σταλεί από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που μόλις την περασμένη Παρασκευή διατύπωσε την πρόθεσή της να μεταθέσει για το Φθινόπωρο την έναρξη των συζητήσεων για τις ενταξιακές προοπτικές της Αλβανίας (και των Σκοπίων).
Χθες βράδυ ο Ράμα επί 1,5 ώρα προσπαθούσε να πείσει τους Πρέσβεις Ε.Ε. και ΗΠΑ για το δίκαιό του σε σχέση με τον Μέτα.

Η έκπτωση Μέτα
Ο διχασμός του Αλβανικού λαού, που επικαλέστηκε ο Αλβανός Πρόεδρος για την απόφαση ακύρωσης των εκλογών, ήδη υπάρχει με τις συχνότατες και ολοένα και πιο βίαιες διαδηλώσεις οπαδών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, που απαιτούν την παραίτηση της Κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Είναι δεδομένο, πως στην περίπτωση που την Πέμπτη εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (από τους βουλευτές του Ράμα και τους 50 περίπου βουλευτές που αντικατέστησαν τους παραιτηθέντες της Αντιπολίτευσης) για την έκπτωση του Μέτα η κατάσταση θα εκτραχυνθεί, ενώ δεν είναι και βέβαιο ότι ο Αλβανός Πρόεδρος θα εγκαταλείψει το Προεδρικό Μέγαρο, εφόσον πρέπει να επικυρωθεί η απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο έχει πάψει εδώ και καιρό να λειτουργεί.
Αν προχωρήσουν οι εκλογές, εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση των αντιδράσεων, που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν τελικά ισχύσουν τα όσα διαδίδονται πως οπαδοί της Αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να μην γίνει η ψηφοφορία.

«Ποντάρει» στον εθνικισμό!
Εκείνοι που «τρίβουν τα χέρια τους» είναι ασφαλώς οι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, που θεωρούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στις εξελίξεις.
«Πρωταγωνιστής» σε αυτό το παιχνίδι είναι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση επιστρατεύει τον εθνικισμό για να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Και δεν είναι μόνο τα ζητήματα που ανοίγει σε κάθε ευκαιρία με την Ελλάδα.
Είναι κι αυτό του Κοσόβου με το σχέδιο για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία να παραμένει ανοικτό, με τους Αλβανούς να επιδιώκουν την υλοποίησή του, για να ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις του αλβανικού εθνικισμού.

Προκλήσεις «Τσάμηδων»
Η στάση αυτή έχει αποθρασύνει τους «Τσάμηδες» που προχωρούν συνεχώς σε προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος και προβάλλουν αντιστόρητους ισχυρισμούς και διεκδικήσεις. Μόλις το περασμένο Σάββατο, έκαναν την εμφάνισή τους στο Μανχάταν όπου «γιόρτασαν» την 75η επέτειο της φυγής των εγκληματιών συμπατριωτών τους από την Ελλάδα. Εμφάνισαν μάλιστα και ένα τεράστιο χάρτη της Αλβανίας, με την «Τσαμουριά» να βρίσκεται εντός της Ελλάδος!

Η Ελληνική Μειονότητα
Το γεγονός όμως πως η τωρινή κρίση συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο την οποία διανύει η Ελλάδα και ειδικότερα με τη γενικά χαλαρή στάση που τηρεί η Κυβέρνηση Τσίπρα έναντι της Κυβέρνησης Ράμα, προκαλούν προβληματισμό στο κατά πόσο οι χειρισμοί που θα απαιτηθούν θα είναι και οι καλύτεροι για την προστασία της Ελληνικής Μειονότητας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει επιφυλακή, τόσο από την απερχόμενη Κυβέρνηση, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία που όλα δείχνουν ότι είναι εκείνη που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την νέα και μακράς διάρκειας -όπως προμηνύεται- Αλβανική κρίση.