Μόνο στο 1,18% η κινητικότητα επί των συνολικών συναλλαγών στη χώρα…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΥΡΑΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!

- «Μαύρα μαντάτα» και από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 39,9% τον περασμένο Μάρτιο

- Μικρή «ανάσα» στην τοπική οικονομία από τον β’ κύκλο του επιδοτούμενου από την Ε.Ε. «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

POLYKATOIKIES

• Σε έναν ακόμη οικονομικό δείκτη η Ήπειρος βρίσκεται στην τελευταία θέση. Πρόκειται για την κινητικότητα (τις αγοραπωλησίες) στα ακίνητα, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανακοινώθηκαν χθες από το 2017 μέχρι και σήμερα διαπιστώνεται σταδιακή αύξηση των τιμών και του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Έλληνες και αλλοδαπούς για αγορά μικρών και μεγάλης ηλικίας διαμερισμάτων. Το ενδιαφέρον αυτό όμως δεν φαίνεται να «ακουμπά» την Ήπειρο, η οποία βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση από πλευράς κινητικότητας με 1,18% επί των συνολικών συναλλαγών.
Το στατιστικό αυτό στοιχείο είναι διπλής ανάγνωσης: Κατά πρώτον επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις σε ακίνητα και κατά δεύτερον πως η Ήπειρος εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις είτε Ελλήνων από άλλες περιοχές, είτε αλλοδαπών για αγορά ακινήτων, όπως συμβαίνει με άλλες ελληνικές περιφέρειες με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.
Η μεγαλύτερη βέβαια ζήτηση υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συνάφθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός συμβολαίων στη χώρα την τελευταία διετία (52,98%), γεγονός, που φαίνεται να συνδέεται και με την έκρηξη του φαινομένου της AirBnb.
Τη δεύτερη θέση από άποψη συναλλαγών καταλαμβάνει η Κεντρική Μακεδονία, με 17,18%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νοτίου Αιγαίου με 4,63%, 4,16% και 3,63% αντίστοιχα.
Ανεξάρτητα των λόγων που δεν επιτρέπουν ή δεν θέλγουν οι πωλήσεις ακινήτων στην Ήπειρο, αυτές συνθέτουν μια πραγματικότητα όσον αφορά τη μηδαμινή συνεισφορά των ακινήτων στην τοπική οικονομία που έχει συμπαρασύρει πολλούς κλάδους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον κατασκευαστικό- οικοδομικό κλάδο σε τεράστια κρίση και στην έξαρση της ανεργίας.

Κατάρρευση της οικοδομής
Σήμερα σε όλη την Ήπειρο, κυρίως όμως στα Γιάννενα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων που παραμένουν απούλητα ή που αναζητούν αγοραστές, που δεν επιτρέπει την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Χθες άλλωστε δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον περασμένο Μάρτιο, που δείχνει μείωση κατά 20.6% σε όγκο των νέων οικοδομικών αδειών σε επίπεδο χώρας. Ωστόσο το ποσοστό στην Ήπειρο είναι σχεδόν διπλάσιο καθώς ανέρχεται σε 39.9% σε όγκο!
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και ως προς την επιφάνεια που ενώ σε επίπεδο χώρας υπάρχει μείωση 19,9% στην Ήπειρο το ποσοστό ανεβαίνει στο 34,7%. Η μείωση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την πτωτική τάση που υπάρχει από τις αρχές του έτους, που αποτελεί – εκτός των άλλων- και μια ακόμη διάψευση του αφηγήματος Τσίπρα για την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

«Ανάσα» από την Ε.Ε.
Την κατάσταση στον οικοδομικό κλάδο και σε ορισμένα από τα επαγγέλματα που εξαρτώνται άμεσα με την οικοδομή σώζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ειδικότερα το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον».
Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομίας - Ανάπτυξης, προχωρά σε ένα δεύτερο κύκλο. Η απόπειρα κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθεί προεκλογικά, πέφτει στο κενό από την ίδια τη φύση του και βεβαίως από το γεγονός πως το τρέχον πρόγραμμα είναι συνέχεια του προηγούμενου που έχει υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και επί άλλων κυβερνήσεων.
Χθες για την συνέχιση του Προγράμματος σε συνδυασμό με τις δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας του κτηριακού αποθέματος, ιδιωτικού και δημόσιου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, τον Ηλία Παπαγεωργίου από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα, τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη και τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλη Τσολακίδη.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «πριν ένα χρόνο ξεκίνησε το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», αφού προηγούμενα είχε φτιαχτεί ένα πρόγραμμα γέφυρα για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Ι» που είχε προκηρυχθεί παλαιότερα. Εγκρίθηκαν περί τις 43.000 αιτήσεις υπαγωγής, συνολικού προϋπολογισμού έργων 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδοτήσεις».
Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «τελικά εντάχθηκαν 43.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 15.000 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις και λάβει τις επιδοτήσεις και 24.000 ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις και επίκεινται οι εκταμιεύσεις».

Πριμοδότηση άλλων 25.000 κατοικιών
Για τη συνέχεια ο Υπουργός δήλωσε: «Με τους ίδιους όρους και τις ίδιες διαδικασίες ακριβώς συνεχίζεται το πρόγραμμα με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν 25.000 κατοικίες. Μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κλείνει ο κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» με έργα ενεργειακής αναβάθμισης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ». Το ποσό της επιδότησης θα ανέλθει στο 60% για όσα νοικοκυριά δεν έχουν παιδιά και στο 70% αν έχουν προστατευόμενα μέλη.
Σε σχέση με το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα δημόσια κτήρια με την επωνυμία «Ηλέκτρα», ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης.
«Η χρηματοδότηση των έργων πραγματοποιείται μέσω των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με πόρους του ΠΔΕ και της ΕΤΕπ», σημείωσε. Υποστήριξε πως «το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για πρώτη φορά το Δημόσιο οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα στην εθνική προσπάθεια, αναβαθμίζοντας ενεργειακά, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια κτήρια κλπ.».