Με την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην Ήπειρο και τις ανακοινώσεις ψηφοδελτίων…

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ!

- Δύο νέες δημοσκοπήσεις προεξοφλούν την καθαρή νίκη της Ν.Δ. • Ολοκληρώθηκαν στα Γιάννενα τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ αναμένονται της Ν.Δ., του ΚΚΕ, κ.α.

- Κ. Τασούλας - Γ. Αμυράς στην πρώτη γραμμή της «μάχης»

PSHFODELTIA PARABAN

• Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα στην Ήπειρο, με την ανακοίνωση της επίσκεψης – περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη μεθαύριο Κυριακή σε Μέτσοβο - Γιάννενα - Άρτα και τις ανακοινώσεις των πρώτων ψηφοδελτίων από κόμματα.
Παράλληλα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και αποδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο είναι ευδιάκριτος ο πανικός για την επερχόμενη ήττα και προχωρά συνεχώς σε σπασμωδικές κινήσεις, μέχρι και σε αντιγραφή του προγράμματος της Ν.Δ. το οποίο μέχρι και την ήττα των ευρωεκλογών το χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερο.
Οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν έντονα χαρακτηριστικά ηττοπάθειας, ενώ είναι ολοφάνερη η προσπάθειά του να αποποιηθεί των ευθυνών του για προκλητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες για ρουσφετολογικές μετατάξεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις, χορήγηση επιδομάτων κ.α.

«Κόλαφος» για ΣΥΡΙΖΑ!
Δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της επερχόμενης νίκης της Ν.Δ.. Η πρώτη της Pulse για τον ΣΚΑΙ καταγράφει διαφορά 8,5 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παράσταση νίκης είναι συντριπτική επίσης υπέρ της Ν.Δ. καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν τη βεβαιότητά τους για εκλογή της.
Η δημοσκόπηση της MRB για το Star δείχνει τη Ν.Δ. να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 7,6 μονάδες, με τη διαφορά όμως να διευρύνεται και να φθάνει στις 9 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή βάσει της κομματικής προέλευσης της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Αλλά και ο εκλογικός αναλυτής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (και φίλα προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Μαραντζίδης σε πρόσφατη ανάλυσή του, εκτίμησε πως η διαφορά των δύο κομμάτων θα είναι άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ν.Δ.: Εκλέγει σίγουρα τρεις…
Οι διαφαινόμενες εξελίξεις επηρεάζουν ασφαλώς και τα τοπικά κομματικά επιτελεία, ως και τους υποψήφιους βουλευτές. Στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν ως προς τη διαφορά- για τις πρώτες θέσεις δεν υπάρχει αμφισβήτηση- τότε η ανακατανομή εδρών είναι βέβαιη.
Οι σημερινές τέσσερις που κατέχει στα Γιάννενα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι όνειρο πια «Ιουλιανής νυκτός» και γίνεται λόγος μόνο για μια σίγουρη. Χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο, που δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις, αν και υπήρχε ένα ερωτηματικό αν τελικά θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Καραγιάννης, που εθεωρείτο στέλεχος της Κίνησης «Πράττω» του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Οι τέσσερις βουλευτές θα δώσουν τη μάχη για τη μία έδρα και δεν φαίνεται πως μπορεί να απειληθεί η σειρά τους από τους άλλους υποψήφιους, που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο. Χθες η Ν.Ε. επιχείρησε να μεταφέρει και σε τοπικό επίπεδο την πόλωση που καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο φάσμα της εκλογικής του συντριβής.

Στο ΚΙΝΑΛ
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται από χθες και στο ΚΙΝΑΛ. Η προοπτική εκλογής ενός βουλευτή έχει δώσει τη μορφή «ντέρμπι» στην μάχη του σταυρού. Η επίσημη ανακοίνωση των δύο γυναικών με τις οποίες συμπληρώθηκε το ψηφοδέλτιο, αποτέλεσε το «εναρκτήριο λάκτισμα» της επίσημης έναρξης του προεκλογικού αγώνα.
Ο υποψήφιος βουλευτής, Καθηγητής (πρώην Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου) Κων. Γάτσιος με χθεσινή του γραπτή δήλωση, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εισήλθα στην ενεργό πολιτική επειδή αισθάνθηκα ότι αυτό ήταν το καθήκον μου και η υποχρέωσή μου απέναντι στην πατρίδα, στις δύσκολες στιγμές που περνούσαμε όλοι. Θεωρώ υποχρέωσή μου να λέω πάντα την αλήθεια και να χρησιμοποιώ τις γνώσεις μου στην υπηρεσία της χώρας μου, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας μου, των Γιαννίνων και της Ηπείρου, η ανάπτυξη και η πρόοδος της οποίας δεν μπορεί παρά να είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και την πρόοδο όλης της Ελλάδας. Ζητώ την ψήφο των Γιαννιωτών συμπατριωτών μου. Υπόσχομαι να την τιμήσω με την πράξη και τον αγώνα μου».
Δήλωση για τις εκλογές, που συνοδεύεται και με την παραίτησή του από Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, εξέδωσε χθες και ο έτερος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Μανταλόβας. Αφού αυτοχαρακτηρίζεται «συνδιαμορφωτής της πολιτικής δύο δημοτικών αρχών στο Δήμο Ιωαννιτών», αναφέρει πώς θα δώσει «έναν δικό μου αγώνα για την επικράτηση των προοδευτικών ιδεών, των πολιτικών που ενώνουν και δεν διχάζουν, των δυνάμεων που έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, στα παιδιά μας».
Ανακοίνωση εκδόθηκε και από τρίτο υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, τον Σωτήρη Ζαρπαλά, που γνωστοποίησε τη λειτουργία του πολιτικού του γραφείου (Ν. Ζέρβα 2).

Κι άλλος υποψήφιος με το ΜέΡΑ
Χθες ανακοινώθηκε νέα λίστα υποψηφίων του κόμματος MέΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη. Στα Γιάννενα το νέο πρόσωπο είναι ο Πωγωνήσιος Παναγιώτης Τσούνης. Στην Άρτα ο Ευάγγελος Ντόκορος και στη Θεσπρωτία η Νατάσα Πέτρου.

Στην αναμονή η Ν.Δ.
Η Ν.Δ., το ΚΚΕ, η «Χρυσή Αυγή» και η «Ένωση Κεντρώων», είναι τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη συμπληρωμένα τα ψηφοδέλτιά τους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ασφαλώς το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και αναμένεται να εκλέξει τουλάχιστον τρεις βουλευτές στα Γιάννενα. Μέχρι σήμερα οι σίγουροι υποψήφιοι, που ήδη άρχισαν και προεκλογικό αγώνα είναι οι Κώστας Τασούλας και Γιώργος Αμυράς.
Ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. Ιωαννίνων στη Βουλή που διαλύθηκε την περασμένη Τρίτη, λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια οργανωμένο πολιτικό γραφείο στα Γιάννενα, ενώ σε συνδυασμό και με τις πολύ συχνές παρεμβάσεις του στη Βουλή για τοπικά θέματα, έχει αποκτήσει ένα επιπλέον αβαντάζ στην πορεία του προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο Γιώργος Αμυράς, ξεκινά από το μηδέν. Ήδη άρχισε τις επαφές και τις συναντήσεις του στην πόλη, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινώσει και τη λειτουργία του πολιτικού του γραφείου.
Πέραν αυτών, όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε αναμονή των τελικών ανακοινώσεων της Ν.Δ. που αναμένονται από ώρα σε ώρα. Οι υποψηφιότητες των τριών γυναικών φαίνεται να έχουν κλειδώσει και αυτές- εκτός απροόπτου -είναι της γιατρού και πρώην Προέδρου της ΝΟΔΕ Μαρίας Κεφάλα, της δικηγόρου και πρώην νομαρχιακής συμβούλου Μαρίας Τσουλάκη και της Γεωτεχνικού και συνδικαλίστριας στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. Σοφίας Τζαρούχη.

Ποια ονόματα «παίζουν»!
Η δυστοκία που υπάρχει εντοπίζεται στις δύο θέσεις των υποψηφίων ανδρών καθώς υπάρχει «υπερπροσφορά» υποψηφιοτήτων. Προβάδισμα στις προβλέψεις είχε πάρει αρχικά ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές Γιάννης Καραμπίνας, ο οποίος μάλιστα έχει αρχίσει και την οργάνωση Πολιτικού Γραφείου. Ανοικτές είναι όμως οι υποψηφιότητες του επί σειρά βουλευτή, αλλά και πρώην Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, ως επίσης και του προερχόμενου από το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. Κώστα Δαρδαμάνη. Σύμφωνα πάντως με τοπικά κομματικά στελέχη, δεν έχει αποκλειστεί η συμμετοχή ούτε και κάποιου εκ των άλλων που έχουν εκδηλώσει κατά το παρελθόν ενδιαφέρον για υποψηφιότητα.
Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα και είτε μέσα στις επόμενες ώρες, είτε αμέσως μετά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να λήξει το θέμα του ψηφοδελτίου, γιατί εκτός της μάχης του σταυρού, πρέπει να δοθεί και μάχη κατά της πολιτικής και της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.