Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, «βυθίζεται» σε ποσοστά και απογοήτευση…

ΣΕ ΠΛΗΡΗ… ΑΠΟΔΡΟΜΗ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ!

Την επερχόμενη ήττα του επιβεβαιώνουν οι κινήσεις πανικού Με τον αέρα του νικητή αύριο στην Ήπειρο ο Κ. Μητσοτάκης

TSIPRAS MHTSOTAKHS

 

• Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η «διαχωριστική γραμμή» που χωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο για τρεις εβδομάδες ακόμη Πρωθυπουργός, σε κάθε του δημόσια εμφάνιση απογοητεύει ακόμη και τους πιο φανατικούς οπαδούς του. Είναι εμφανής πλέον η απαισιοδοξία του, η αγωνία του για το επερχόμενο πολιτικό του τέλος. Επενδύει στις χαριστικές –ρουσφετολογικές κινήσεις. Στις ευκαιριακές εξυπηρετήσεις συντεχνιών και πληθυσμιακών ομάδων. Ακόμη και χθες η «βιομηχανία» αυτή δεν σταμάτησε…
Ταυτόχρονα επιδιώκει με την πόλωση και την κινδυνολογία να αποτρέψει την περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πειστικότερη απόδειξη για την αποδοχή της ήττας! Στο παρασκήνιο ήδη άρχισε ο «διαγκωνισμός» των δελφίνων για την περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής του.
Ενωτικός ο Κ. Μητσοτάκης
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε του περιοδεία γίνεται δεκτός με θερμές εκδηλώσεις. Πολίτες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος του μεταφέρουν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια Ελλάδα παραγωγική με θέσεις εργασίας και όχι επιδόματα ευκαιρίας. Ο ίδιος εκπέμπει αισιοδοξία για την νίκη του. Επιμένει στην ομοψυχία των Ελλήνων και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για την οριστική έξοδο από την κρίση και την στέρεη ανάπτυξη της οικονομίας.
Το μήνυμα αυτό θα στείλει εκ νέου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την αυριανή του επίσκεψη – περιοδεία στην Ήπειρο και συγκεκριμένα σε Μέτσοβο (περί τις 12 το μεσημέρι)- Γιάννενα (συνέχεια) – Άρτα (ομιλία το απόγευμα). Από την περιοδεία του, αναμένεται να βγουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και κυρίως να επιβεβαιωθεί η δυναμική που αναπτύσσεται και στην Ήπειρο υπέρ της Νέας Δημοκρατίας μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το μετέωρο βήμα του Τσίπρα
Σε αντίθετη εντελώς κατεύθυνση κινούνται στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προχθεσινές δημοσκοπήσεις έκαναν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για το πώς θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας, από εκεί που δήλωνε ότι δεν πρόκειται να χάσει ποτέ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα δίνει αγώνα για να μειώσει τη διαφορά που τους χωρίζει.
Το χειρότερο όμως έχει να κάνει με τις αδυναμίες που εμφάνισε κατά την πρωθυπουργική του θητεία και ιδίως με την «επιχείρηση» αποτίναξης των ευθυνών του για αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν την κοινή γνώμη. Αίφνης και ενώ σείεται το σύμπαν από τις μετατάξεις γιών και θυγατέρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτε και όταν το κατάλαβε (όταν στην ουσία τους «έπιασαν στα πράσα» κατά το κοινώς λεγόμενο), πότε επέρριπτε τις ευθύνες στην Αντιπολίτευση (π.χ. Τραγάκη για τις «χρυσές» μετατάξεις στη Βουλή) και πότε δήλωνε πως έδωσε εντολή για ανάκλησή τους (για να τον διαψεύσει χθες το Υπ. Εσωτερικών που ανακοίνωσε πως οι μετατάξεις θα γίνουν). Παλιότερα ο κ. Τσίπρας με την ίδια ευκολία είχε δηλώσει πως δεν γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι, αλλά ούτε και για τον Πετσίτη, που εμπλέκεται σε δυσώδεις υποθέσεις και ο οποίος φωτογραφιζόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην πραγματικότητα κοροϊδεύει και την τελευταία ώρα τους πολίτες, που καθημερινά γίνονται μάρτυρες συνεχών ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και παροχών: Χθες επί παραδείγματι ανακοινώθηκαν επιχορηγήσεις αθλητικών συλλόγων, ενώ επιχειρήθηκε να δεσμευτεί η επόμενη Κυβέρνηση και στον ΟΑΕΔ καθώς προκήρυξαν τη θέση του Διοικητή με σκοπό να διατηρήσουν τη σημερινή, που όμως δεν υπολόγισαν σωστά τις προεκλογικές μέρες και έτσι η πλήρωση της θέσης πάει αναγκαστικά για μετά τις εκλογές.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας σε όλη του τη θητεία είχε κάνει «σημαία» το «παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», εν τούτοις έχει αντιγράψει τις χειρότερες τακτικές του. Όπως όλα δείχνουν είναι συνειδητή η επιλογή του, να «αδειάσει τα ταμεία», ώστε να δέσει τα χέρια της επομένης Κυβέρνησης, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει μικρά περιθώρια ελιγμών για να ασκήσει την πολιτική της. Ήδη κορυφαίοι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για «ναρκοθέτηση» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία με το «καλημέρα» θα υποχρεωθεί να απολογείται στους Ευρωπαίους εταίρους για τις αποφάσεις Τσίπρα.
Κινήσεις πανικού
Ο πανικός που έχει καταλάβει τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ευδιάκριτος και από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων. Σε άλλη περίοδο δεν θα του περνούσε ούτε καν ως σκέψη να συμπεριλάβει σε αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο συνδέονται με τις χειρότερες κυβερνητικές περιόδους του, αλλά και μέχρι πρόσφατα τον περνούσαν «γενεές δεκατέσσερις» όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραϊτης, ή ακόμη και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θεοχαρόπουλος. Επί ημέρες αναζητούσε και ένα όνομα «κράχτη» στο χώρο της Αριστεράς για επικεφαλής για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η «μεταγραφή» του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκη «ναυάγησε», καθώς ο πρώην Πρύτανης απέρριψε την πρόταση που του έγινε, λέγοντας με νόημα πως «η απόφαση είναι προσωπική και σύμφωνη με τις αξίες του».
Μετά από την «απόρριψη» Γραμματικάκη, χθες αργά το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στη λύση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο Β. Βασιλικός, έχει γεννηθεί στην Καβάλα το 1934 και είναι από τους πλέον μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, δεν έχει όμως ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα εδώ και πολλά χρόνια. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η υποψηφιότητά του «πάγωσε» ακόμη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν πως η τοποθέτησή του στο Επικρατείας, είναι επιλογή ήττας και όχι της επανεκκίνησης που επιχειρεί να εμφανίσει η κομματική ηγεσία.