Με τις τελευταίες περιοδείες - ομιλίες των υποψηφίων και στα Γιάννενα…

ΠΕΦΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΛΑΙΑ!

- Απόψε (8.30) στο «Du lac» η N.Δ. παρουσιάζει το ψηφοδέλτιό της και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι δίνει συνέντευξη Τύπου

- Αυτοδυναμία Ν.Δ. «βλέπουν» και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

TSIPRAS MAKSIMOY 1

• Η προεκλογική αυλαία πέφτει απόψε και ταυτόχρονα μηδενίζεται ο χρόνος εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 4,5 χρόνια η Ελλάδα ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, αφήνοντας πίσω την οπισθοδρόμηση και τη χειρότερη μορφή παλαιοκομματισμού που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας στη νεότερη ιστορία της.
Την επερχόμενη πολιτική αλλαγή «βεβαιώνουν» όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με αποκορύφωμα αυτές της τελευταίας εβδομάδας, οι οποίες εκτιμούν πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πρώτη με διαφορά, αλλά και αυτοδύναμη τη Δευτέρα. Η τάση αυτή καταγράφηκε και από τη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ. Η Ν.Δ. προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ με οκτώ μονάδες διαφορά (36% έναντι 28%) με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 7,5%.
Οι έδρες που σύμφωνα και με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που θα έχει στη νέα Βουλή η Νέα Δημοκρατία θα κυμαίνονται από 155 έως 159. Στην 3η θέση έχει παγιωθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, ενώ στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται Χρυσή Αυγή 4%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ 25 επίσης 3%.

Η Ν.Δ. στο Du Lac
Η αυλαία κορυφώνεται με τις τελευταίες ομιλίες και κεντρικές εκδηλώσεις των κομμάτων σε πανελλαδικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η Νέα Δημοκρατία, απόψε στις 8.30 το βράδυ οργανώνει στο ξενοδοχείο «Du Lac» πολιτική εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της στο Νομό Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και η Ευρωβουλευτής Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία θα βρίσκεται στα Γιάννενα επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του κόμματος.
Στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου δίνει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σιγουριά για «τρεις»…
Τα συναισθήματα που καταγράφονται στις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις και σε επίπεδο νομού, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα: Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας κυριαρχεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης και η βεβαιότητα για πολυμελή εκπροσώπηση στη νέα Βουλή. Σύμφωνα με το περιβάλλον υποψηφίων βουλευτών, από τις περιοδείες και τις συναντήσεις που είχαν στις τρεις περίπου εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας τους σε πόλεις και χωριά, διαπίστωσαν την έντονη επιθυμία των Ηπειρωτών για πολιτική αλλαγή, με βασικό επιχείρημα την αδυναμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει την παραμικρή δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή μας. Η απήχηση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εκλογική επίδοσή της, εκτιμάται πως θα έχει ως αποτέλεσμα στο Νομό Ιωαννίνων την εκλογή τριών βουλευτών, ενδεχομένως και τεσσάρων.

Αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ
Η επερχόμενη ήττα, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει «αναταράξεις» στο εσωτερικό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ανάμεσα στους τέσσερις βουλευτές της προηγούμενης περιόδου. Έχουν όλοι αντιληφθεί πως η επανεκλογή και των τεσσάρων είναι αδύνατη, σίγουρη θεωρείται η μία θέση και υπό προϋποθέσεις η δεύτερη, την οποία διεκδικούν επίσης η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.
Ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να προκαταλάβει «εσωκομματικά μαχαιρώματα» σε δημόσια θέα από τους υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα, καθώς περιορίζονται αισθητά οι εκλόγιμες θέσεις στη Βουλή, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου επιχείρησε να τους «ομαδοποιήσει» και να κινούνται κατά ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή ομαδική διαφήμιση (σε δύο εφημερίδες των Ιωαννίνων) των υποψηφίων. Μόνο όμως που πίσω από τα «συντροφικά» χαμόγελα, κρύβονταν όλο αυτό το διάστημα «συντροφικά μαχαιρώματα». Μπορεί στα χωριά -αλλά και ορισμένες φορές σε υπηρεσίες εντός πόλης- οι υποψήφιοι αρχικά να πήγαιναν ανά δύο ή και τρεις, ωστόσο και πάλι ήταν εμφανές το «καπέλωμα» που γινόταν από τους απερχόμενους βουλευτές που ήταν εκείνοι που εξέδιδαν τα Δελτία Τύπου και δημοσίευαν δηλώσεις τους. Τα τελευταία 24ωρα και ενώ η «μάχη του σταυρού» κορυφώνεται άρχισαν πλέον τις κατά μόνας περιοδείες στην πόλη.

Κατά ομάδες!
Και στις «ομάδες» όμως ήταν εμφανής ο διαχωρισμός και η ύπαρξη τουλάχιστον δύο «ρευμάτων» ή τάσεων: Η μία είναι το δίπολο Χρήστου Μαντά - Μερόπης Τζούφη, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε και στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει ανταλλαγή «δισταυριών» μεταξύ τους, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως την πρώτη φορά: Η πιθανότητα εκλογής ενός μόνο βουλευτή καθιστά την πολιτική φιλία τους, ως «λυκοφιλία». Η κ. Τζούφη φέρεται -σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας- να στηρίζεται από τον κομματικό μηχανισμό, γεγονός που ισορροπεί την απήχηση που μπορεί να έχει ο Χρήστος Μαντάς (πρώτος βουλευτής στις προηγούμενες εκλογές) ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε εκ των πραγμάτων από ένα σημείο και μετά οι δρόμοι τους «χωρίζουν».

Δίνουν μάχη!
Οι άλλοι δύο βουλευτές Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης κατά κύριο λόγο κινήθηκαν μόνοι τους έχοντας εναλλάξ και κάποιον ή κάποιους από τους νέους υποψήφιους, ήτοι τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Άρη Σπέγγο, την Όλγα Νάσση και την Φανή Αναγνώστου - Κουμπλομάτη. Σε επίπεδο προβλέψεων ο Γιάννης Στέφος θεωρείται το αουτσάιντερ για την πρώτη θέση, χωρίς να υποτιμάται η δυναμική του Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος όπως και στις προηγούμενες εκλογές κινείται με μεθοδικότητα και αρκετοί στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι αυτός η έκπληξη.
Ο Άρης Σπέγγος από την αρχή ήταν μια επιλογή που δεν θα προκαλούσε σοβαρά εκλογικά προβλήματα στους «4», ενώ χαμηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιεί η Όλγα Νάσση, έχοντας «προίκα» την πολύ καλή -ανάλογα με τον χρόνο προεκλογικής της εκστρατείας- παρουσία της στις ευρωεκλογές και στοχεύοντας μάλλον στην μετά «κυβερνητική εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλίμα ηττοπάθειας
Παρά τις «ενέσεις» ηθικού που επιχειρούσε σε καθημερινή βάση να δώσει στους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, η ηττοπάθεια ήταν και είναι εμφανής και στις συναντήσεις που είχαν με τους πολίτες. Οι ομιλίες τους ήταν η εξαίρεση στον κανόνα και οι προεκλογικές τους περιοδείες κατά βάση, περιοριζόταν σε επισκέψεις σε καφενεία, καφετέριες, καταστήματα, σύντομες χειραψίες και διάθεση προσωπικών καρτών. Βέβαια σήμερα είναι πολύ πιθανό- όπως είχε συμβεί και παραμονή ευρωεκλογών- να μιλήσουν για την «ανατροπή» που διαβλέπουν και που θα έχουν τόση αξιοπιστία, όσο και η αντίστοιχη διαβεβαίωση για τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Στο ΚΙΝΑΛ
Ενδιαφέρον έχει όμως και η «σταυρομαχία» στο ΚΙΝΑΛ. Το ενδεχόμενο εκλογής ενός βουλευτή στο Νομό Ιωαννίνων, έχει ανεβάσει το θερμόμετρο μεταξύ των υποψηφίων που έχουν ανεβάσει «στροφές» την τελευταία εβδομάδα. Υπό άλλες συνθήκες ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής θα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την πρώτη θέση. Η παρουσία όμως του Καθηγητή (πρώην Πρύτανη του Οικ. Πανεπιστημίου) Κων. Γάτσιου κατά κύριο λόγο και της ηθοποιού Βάνας Μπάρμπα κατά δεύτερο, έχουν «ανακατέψει» για καλά την «τράπουλα».
Ο Κων. Γάτσιος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ, έχει πολύ θετική απήχηση στα αστικά κέντρα, στον πανεπιστημιακό και εκπαιδευτικό χώρο, ως επίσης και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Η Βάνα Μπάρμπα αν και ξεκίνησε τελευταία τον προεκλογικό αγώνα, κάνει ένα πολύ δυνατό φίνις και είναι η μόνη υποψήφια βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία έχει τοποθετήσει διαφημιστικές αφίσες σε στάσεις λεωφορείων και όχι μόνο. Από τους άλλους υποψηφίους, έντονη είναι η παρουσία του Σωτήρη Ζαρπαλά σε στέκια νεολαίας, ενώ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης εστιάζει την προσοχή του ο Θανάσης Μανταλόβας.

Ο παράγοντας «αποχή»
Οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών επηρεάζονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από το ποσοστό της αποχής. Η απόφαση Τσίπρα να μεταθέσει κατά μία εβδομάδα τις εκλογές (από 30 Ιουνίου σε 7 Ιουλίου), μπορεί να τον βοήθησε για να τακτοποιήσει τα «ρουσφέτια» του, τίναξε όμως στον αέρα οικογενειακούς προγραμματισμούς για διακοπές που συνήθως αρχίζουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι από τους 170.716 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στο Νομό Ιωαννίνων, θα προσέλθουν τελικά μεθαύριο στις κάλπες.