ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Για μια ισχυρή Ήπειρο σε μια ισχυρή Ελλάδα!

Ο πρ. Υπουργός και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων μιλάει ενόψει των αυριανών εκλογών «εφ’ όλης της ύλης» στον «Π.Λ.» και απαντάει σε μία σειρά από επίκαιρα ερωτήματα…

TASOULAS AGORHS PL

Μια ισχυρή κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία θα επιτελέσει απερίσπαστη το εθνικό έργο της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση είναι το ιδανικό «σενάριο» για τις αυριανές εκλογές, όπως το περιγράφει στον «Π.Λ.» ο Κώστας Τασούλας.
Ο πρ. Υπουργός και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρεται επίσης στις προτεραιότητες που θα έχει μία ενδεχόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σκιαγραφεί το σχέδιο της παράταξής του για την ανάπτυξη της Ηπείρου, η οποία θα βασιστεί, όπως τονίζει, στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό αλλά και το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα. Αναφερόμενος στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ο κ. Τασούλας προαναγγέλλει έμπρακτη στήριξή του και «μάχη» με όλα τα μέσα ώστε να μπει τέρμα στην αδικαιολό

γητη αλβανική προκλητικότητα.

Η συνέντευξη

• Κύριε Τασούλα, ποιο είναι το ιδανικό «σενάριο» για σας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

-Ιδανικό και ευτυχώς και εφικτό σενάριο είναι να δώσει η ψήφος του ελληνικού λαού μια ισχυρή Κυβέρνηση για να μπορέσει απερίσπαστη από την ανάγκη συνεχών ισορροπιών και συμβιβασμών να επιτελέσει το εθνικό έργο της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τέτοιους που σταθερά η μάστιγα της ανεργίας να δώσει τη θέση της σε καλά αμειβόμενες και με προοπτική δουλειές. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται με το ατέλειωτο «κουβεντολόι» με κυβερνητικούς εταίρους που, τρέμοντας το πολιτικό κόστος, αντιδρούν στην παραμικρή ορθή μεταρρύθμιση. Με λίγα λόγια, ιδανικό σενάριο είναι εκείνο που ήδη προεξοφλούν ο διεθνής τύπος και οι διεθνείς αγορές στις οποίες η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. διαμορφώνει την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε νέα ιστορικά χαμηλά που ίσχυαν μόνο προ των μνημονίων!

• Οι πολίτες λοιπόν θεωρείτε ότι έχουν πειστεί για την ανάγκη να δώσουν μία ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.;

-Οι πολίτες θα ολοκληρώσουν, κατά τη γνώμη μου, αυτό που οι ίδιοι ξεκίνησαν στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Μη ξεχνάμε πως τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτάχυνσή τους επέβαλε ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του, ψήφο που ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να αγνοήσει, με αποτέλεσμα να εξαναγκασθεί να προκηρύξει εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Μάλιστα, καθυστέρησε μία εβδομάδα την διεξαγωγή τους, μάταια ελπίζοντας στις θερινές διακοπές και στην τυχόν αποχή. Φρούδες ελπίδες όμως, γιατί αυτή η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από την ήρεμη αποφασιστικότητα των Ελλήνων πολιτών να πάρουν στις 7 Ιουλίου την τύχη της χώρας στα χέρια τους και να δώσουν μια ισχυρή ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει επιτέλους την πορεία της προς την ανάπτυξη και την προκοπή.

• Εφόσον η Ν.Δ. καταφέρει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές της;

-Θα θεσμοθετηθεί άμεσα νέο κυβερνητικό σχήμα ευέλικτο, λειτουργικό και αποτελεσματικό χωρίς αναπληρωτές Υπουργούς κατά κανόνα. Η υπερφορολόγηση θα διαγραφεί με φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, εφόσον, επαναλαμβάνω, οι πολίτες δώσουν ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για τα φυσικά πρόσωπα το σχέδιό μας περιλαμβάνει τη διατήρηση του αφορολογήτου και τον ανασχεδιασμό της φορολογικής κλίμακας, με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% σήμερα. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, ότι άγαμος ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώνει φόρο 900 ευρώ τον χρόνο. Σήμερα πληρώνει φόρο και τέλος επιτηδεύματος 2.850 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα του μείνουν στην τσέπη 1.950 ευρώ παραπάνω. Είναι μια άμβλυνση της αδικίας έναντι των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι συνεπείς και πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ και ένα προσκλητήριο σε όλους να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, καθώς το Κράτος παύει να είναι συνέταιρος στον μόχθο τους. Αντίστοιχα, έγγαμος ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ, εκεί που πλήρωνε 200 ευρώ φόρο, πλέον δεν θα πληρώνει φόρο, εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της στήριξης της οικογένειας μέσω της αύξησης του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Υπάρχουν όμως και οι επιχειρήσεις που στενάζουν από τη βαριά φορολογία. Τι θα κάνετε γι’ αυτές;

-Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών μειώνεται από το 28% στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο χρόνο, ενώ ο φόρος μερισμάτων από το 10% στο 5%. Έτσι, μια μικρομεσαία επιχείρηση που δεν διανέμει μέρισμα με κέρδη 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.400 ευρώ λιγότερο φόρο. Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον ενός νέου μισθωτού που μπορεί να προσλάβει η επιχείρηση, ή να καλύψει μέρος από τις ανάγκες για ρευστότητα, ή για μια νέα επένδυση.
Eδώ πρέπει επίσης να συμπληρώσω ότι για την ακίνητη περιουσία ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% σε δύο έτη. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί περίπου στα 350 ευρώ από 500 ευρώ περίπου σήμερα, δηλαδή μια εξοικονόμηση 150 ευρώ για το μέσο νοικοκυριό. Και οι μειώσεις φόρων ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αλλαγή του μείγματος πολιτικής και η ισχυρότερη ανάπτυξη, συνεχίζονται σταδιακά στις ασφαλιστικές εισφορές και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μέσα στην τετραετία, σταδιακά, οι εισφορές κύριας σύνταξης θα μειωθούν στο 15% από 20% σήμερα και ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% λ.χ. στα φάρμακα.

• Είναι αλήθεια ότι θα υπάρξουν αλλαγές και όσον αφορά στο περιβόητο πια πανεπιστημιακό άσυλο;

- Άμεσα προβλέπεται η νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και η δρομολόγηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης που, θυμίζω, θα αλλάξει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς πρόκληση εκλογών. Η νέα Κυβέρνηση θεσμικά θα έχει ανεμπόδιστη τετραετία μπροστά της και δεν θα απειλείται από πρόωρη διακοπή της θητείας της! Και αξίζει να προσέξουμε αυτό το ευοίωνο δίπτυχο που έχουμε ενώπιόν μας. Το συνδυασμό δηλαδή τετραετούς θητείας με ισχυρή πλειοψηφία, που αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχούς διακυβέρνησης, εφόσον, φυσικά, το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.

• Πάμε τώρα στα τοπικά. Πάνω σε ποιες βάσεις πιστεύετε ότι πρέπει να «πατήσει» η προσπάθεια ανάπτυξης του Νομού μας και ολόκληρης της Ηπείρου;

-Η Ήπειρος αποτελεί εν δυνάμει πρότυπη περιοχή ανάδειξης του αγροτοδιατροφικού μας πλεονεκτήματος! Η ευρύτερη στόχευσή μας για τον πρωτογενή τομέα έχει ως εξής: Eνίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής - κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας.
Προτεραιότητές μας για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα είναι η ανάσχεση της πτώσης του γεωργικού εισοδήματος, η συγκράτηση του περιορισμού της απασχόλησης, η ανανέωση των γενεών, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η μεταφορά έρευνας και καινοτομίας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων και της στήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων, η βελτίωση του βαθμού οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών, η αναμόρφωση του θεσμικού τους πλαισίου, αλλά και η υιοθέτηση ισχυρών κινήτρων φορολογικού και επενδυτικού χαρακτήρα.
Από εκεί και πέρα, η Ήπειρος προσφέρεται, σε συνεργασία κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και Περιφέρειας, για να αναδειχθεί υποδειγματικά στην πράξη ο αναγκαίος κυβερνητικός σχεδιασμός για ανάπτυξη ενός ποιοτικού και εξωστρεφούς αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα που θα στηρίζεται προοπτικά και στις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ περιόδου 2021-2027.
Η τουριστική και πολιτιστική προβολή και ανάδειξη του Νομού μας θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας από τη νέα Κυβέρνηση, όπως ακριβώς και η απαραίτητη ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών υποδομών που μάταια περίμεναν τα τελευταία 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν. Μιλάω για τον άξονα Πεδινή - Κακαβιά, τη σύνδεση Κόνιτσας με Ιόνια Οδό στο Καλπάκι, αυτή του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό, την ολοκλήρωση του Ε-65. Αν μιλάμε βάσιμα για μια νέα ισχυρή Ελλάδα εξίσου βάσιμα μιλάμε για μια νέα ισχυρή Ήπειρο!

• Ως πρ. Υπουργός Πολιτισμού, έχετε μία ιδιαίτερη ευαισθησία για τον συγκεκριμένο τομέα. Ο Νομός μας και η ευρύτερη περιοχή έχει πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν. Μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί περαιτέρω προς όφελός της και πώς;

-Οι δυνατότητες του πολιτιστικού αποθέματος στο Νομό μας είναι κυριολεκτικά απεριόριστες και αποτελούν ένα περαιτέρω αξιοποιήσιμο κεφάλαιο παιδείας, γνώσης αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ήδη αξιόλογης πολιτιστικής προσπάθειας που καταβάλλεται (Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Δωδώνη κ.α.). Φιλοδοξώντας να αναβαθμίσουμε και να καταστήσουμε δραστικά αποτελεσματικότερη τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου που διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια είναι δυνατόν το έργο προστασίας και ανάδειξης των μνημείων μας να απογειωθεί.
Με ένα καλύτερο συντονισμό και πολύ λιγότερη γραφειοκρατία, ένα μεγάλο τοπικό μνημειακό απόθεμα που περιμένει να προσεχθεί θα ξεπροβάλει μπροστά στα μάτια μας. Τα γεφύρια θα συντηρηθούν γοργότερα και νέοι αρχαιολογικοί τόποι θα παρουσιασθούν. Στην Κοπάνη, στο Βοτονόσι, στα Πράμαντα, στα Μαστοροχώρια, στην Πασσαρώνα παραμελημένες αρχαιότητες θα αναδειχθούν, πέραν φυσικά της ολοκλήρωσης των έργων στη Δωδώνη. Από την άλλη πλευρά, βαριά ονόματα στην πολιτιστική επίδοση και μέριμνα, όπως η Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών, το Ίδρυμα Μελετών Ιόνιου και Αδριατικού Χώρου, η Πινακοθήκη Αβέρωφ και άλλοι φορείς θα στηριχθούν αποφασιστικά.

• Έχουμε όλοι μας μία ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υφίσταται ποικίλες δοκιμασίες από το Αλβανικό Κράτος. Η δική σας κυβέρνηση εκτιμάτε ότι θα ασχοληθεί πιο ενεργά από την προηγούμενη με το θέμα και σε ποια κατεύθυνση;

-Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής κοινή γνώμη αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΑΣΕ και ασφαλώς η Ε.Ε. έγιναν μάρτυρες ενός περαιτέρω θεσμικού ξεχαρβαλώματος στην Αλβανία με την παρωδία των δημοτικών εκλογών στις οποίες συμμετείχε μετά βίας το 20% των ψηφοφόρων και εξελέγησαν Δήμαρχοι με ποσοστό 100%! Αυτή η χώρα με αυτού του είδους τη «δημοκρατία» ήδη δυσκολεύεται να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για στοιχειώδη πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων που ευλόγως έχουν παγώσει.
Και ενώ η Αλβανία δοκιμάζεται στα μάτια της Ευρώπης για όλα αυτά, η χώρα μας λόγω λαθών της εξωτερικής της πολιτικής δεν μπόρεσε να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που δοκιμάζονται άδικα και σκληρά. Την ίδια στιγμή, επανέρχεται διαρκώς και το δήθεν «τσάμικο ζήτημα» μαζί με αλυτρωτικές προκλήσεις των γειτόνων. Η όξυνση των τσάμικων «διεκδικήσεων» και η επιδείνωση της μεταχείρισης των Βορειοηπειρωτών στοιχειοθετούν την αποτυχία της Αλβανικής πολιτικής του ΥΠΕΞ. Η Ν.Δ. και προσωπικά ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και όλοι εμείς έχουμε δεσμευθεί για την έμπρακτη στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την εξάντληση κάθε διπλωματικού και διμερούς επιχειρήματος και μέσου, ώστε να μπει τέρμα στην αδικαιολόγητη αλβανική προκλητικότητα. Κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε άλλη αλυτρωτική προκλητικότητα από την Αλβανία δεν θα παραμένει πλέον άνευ σοβαρών διπλωματικών επιπτώσεων για τη γειτονική χώρα!