Η Ν.Δ. «ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Πέρασε μπροστά στους Ν. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και εκλέγει επτά βουλευτές

- Με τέσσερις εκπροσώπους στη νέα Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και με έναν το ΚΙΝ.ΑΛ. - Oι νεοεκλεγέντες βουλευτές και oι σταυροί που έλαβαν…

BOYLH BOYLEYTES

• Σκληρή μάχη έδωσε η Νέα Δημοκρατία στην Ήπειρο προκειμένου να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή μας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και τελικά τα κατάφερε!
Ο χάρτης της Ηπείρου άλλαξε και τυπικά χρώμα την Κυριακή. Με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης βάφτηκε, μπλε με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό που άγγιξε σχεδόν το 40% κι έτσι επιβεβαιώθηκαν οι «οιωνοί» των ευρωεκλογών οι οποίοι είχαν σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή που έρχονταν. Εξαίρεση πάντως αποτέλεσε ο Νομός Άρτας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε εν πολλοίς τις δυνάμεις του. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας είναι περίπου τρεισήμισι μονάδες, κάτω από τον μέσο όρο της χώρας, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό πολύ κοντά σ’ εκείνο των ευρωεκλογών.
Αυτή η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και στην περιοχή μας αποτυπώνεται έμπρακτα από την εκπροσώπησή της στη νέα Βουλή, όπου πλέον θα υπερέχει σημαντικά η γαλάζια παράταξη με επτά βουλευτές, ένας εκ των οποίων, μάλιστα, ο Κώστας Τασούλας αναλαμβάνει κορυφαίο θεσμικό ρόλο! Χθες βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε τον Γιαννιώτη πολιτικό για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Κάλυψε ένα… χάσμα!
Μία… τεράστια εκλογική απόσταση διήνυσε η Ν.Δ. στην Ήπειρο καταφέρνοντας τελικά να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε λάβει ποσοστό 39,82% υπερτερώντας της Ν.Δ. κατά ενιάμισι περίπου μονάδες (30,55%).
Προχθές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε το 39,39%, δηλαδή σχεδόν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, αφήνοντάς τον στη δεύτερη θέση με 36,10%. Η Ν.Δ. έλαβε 84.930 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ 77.851.
Αυτό το γεφύρωμα της διαφοράς ήταν ακόμα μεγαλύτερο στον Νομό Ιωαννίνων όπου το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 39,57% και η ΝΔ 28,23%, με την «ψαλίδα» τότε να ξεπερνά ελαφρώς τις 11 μονάδες.
Προχθές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε ποσοστό της τάξης του 37,42% (36.538 ψήφοι) έναντι 36,30% του κυβερνώντος κόμματος (35.451 ψήφοι). Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. ανέβηκε εννέα μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε τρεις!
Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε η Ν.Δ. στον Νομό Θεσπρωτίας. Η γαλάζια παράταξη έλαβε ποσοστό 41,11% έναντι 31,57% του ΣΥΡΙΖΑ. Η «ψαλίδα» δηλαδή άγγιξε σχεδόν τις δέκα μονάδες.
Στον Νομό Πρέβεζας η Ν.Δ. έλαβε ποσοστό 43,48% έναντι 34,37% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι κάτι παραπάνω από εννέα μονάδες. Η Άρτα πάλι, ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και έδρα της Όλγας Γεροβασίλη, αποτέλεσε την εξαίρεση παραμένοντας ροζ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 39,94% έναντι 38,99% της Ν.Δ.. Τα δύο κόμματα χωρίζει κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα! Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. αύξησαν εδώ τα ποσοστά τους σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί με μιάμιση μονάδα διαφορά της Ν.Δ...
Οι έδρες στα Γιάννενα
Οι βουλευτικές έδρες στην Ήπειρο είναι δώδεκα και μέχρι προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πλειοψηφία, οκτώ συνολικά, ενώ η Ν.Δ. διέθετε τέσσερις έδρες, μία σε κάθε Νομό.
Οι συγκεκριμένοι συσχετισμοί άλλαξαν δραστικά, με την πλειοψηφία των εδρών της Περιφέρειάς μας, συνολικά επτά, να περνά σε γαλάζια χέρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τις τέσσερις έδρες και το ΚΙΝ.ΑΛ άλλη μία. Στα Γιάννενα η Ν.Δ. λαμβάνει τέσσερις έδρες, όσες δηλαδή είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτή τη φορά εκλέγει έναν μόνο εκπρόσωπο στη νέα Βουλή. Το ΚΙΝ.ΑΛ που το ποσοστό του έφτασε το 9,53%, μπορεί να μην εξέλεξε βουλευτή εδώ, όμως κατάφερε να εκλέξει έναν στην Ήπειρο, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια!
Στις διεδρικές περιφέρειες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται τις έδρες. Στην Άρτα πάλι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο έδρες, χάνει τη μία την οποία παίρνει το ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ η Ν.Δ. παραμένει με μία έδρα.
Βουλευτές και σταυροί
Πρώτος βουλευτής στον Νομό Ιωαννίνων εξελέγη ο Κώστας Τασούλας με 12.488 σταυρούς. Ακολουθούν οι Σταύρος Καλογιάννης (9.624 σταυροί), Μαρία Κεφάλα (9.403 σταυροί) και Γιώργος Αμυράς (8.878 σταυροί). Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Μερόπη Τζούφη με 11.223 σταυρούς.
Στον Νομό Άρτας επανεκλέγονται η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 8.882 σταυρούς και ο Γιώργος Στύλιος από τη Ν.Δ. με 8.366 σταυρούς, ενώ μία έδρα παίρνει το ΚΙΝ.ΑΛ με τον Χρήστο Γκόγκα ο οποίος έλαβε 1.430 σταυρούς.
Στον Νομό Πρέβεζας επανεκλέγονται από τη Ν.Δ. ο Στέργιος Γιαννάκης με 6.847 σταυρούς και ο Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ με 5.742 σταυρούς. Τέλος, στη Θεσπρωτία επανεκλέγονται ο Βασίλης Γιόγιακας από τη Ν.Δ. με 9.106 σταυρούς και ο Μάριος Κάτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ με 5.110 σταυρούς.
Τα άλλα κόμματα
Το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι τρίτο κόμμα στην Ήπειρο με ποσοστό 9,58% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,86%, το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 2,42%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 1,89%, και η Χρυσή Αυγή με 1,74%. Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς, στην περιοχή μας τα μικρότερα κόμματα, με μόνη εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛ, συμπιέστηκαν ασφυκτικά από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας ποσοστά πολύ χαμηλότερα εκείνου που απαιτείται πανελλαδικά για είσοδο στη Βουλή (3%).