Ασθενεί βαριά σήμερα και δίνει την ύστατη μάχη επιβίωσης

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ...ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

- Φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα ανακούφισης έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΕΣΕΕ ζητά να άρει άμεσα τις αδικίες σε βάρος της μεσαίας τάξης δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανάπτυξη

XARILAOY TRIKOPH

• Έναν βαριά ασθενή ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή με μηχανική υποστήριξη στην εντατική, θυμίζει η λεγόμενη μεσαία τάξη της χώρας μας και ειδικότερα ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορίου. Κι αυτό γιατί την τελευταία δεκαετία της κρίσης κλήθηκε να σηκώσει τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, την ίδια ώρα που ο τζίρος συρρικνωνόταν σε βαθμό που κανείς δε μπορούσε νωρίτερα να φανταστεί.
Η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα άρσης των αδικιών και στήριξης της επιχειρηματικότητας ώστε αυτή να βγει από τον… πάγο και να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό λοιπόν αναμένει εναγωνίως και ο εμπορικός κόσμος, δηλαδή, όπως αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, να δοθεί ξανά… οξυγόνο στην αγορά, η οποία περνάει δύσκολες μέρες ακόμα και σε περιόδους εκπτώσεων όπως αυτή που μόλις ξεκίνησε.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσμενής και στα Γιάννενα, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η τοπική αγορά βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας.
Φορολογική «ανάσα»
Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή, ενδεχομένως στα τέλη Αυγούστου, είναι το φορολογικό, οι διατάξεις του οποίου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, κάποιες από αυτές, όπως, για παράδειγμα, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα έχουν άμεση εφαρμογή και, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους.
Το μεγαλύτερο τμήμα του νομοσχεδίου, όπως έχει δηλώσει και ο νέος Πρωθυπουργός, θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπονται διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28% που είναι σήμερα, μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των επιχειρήσεων από 10%, στο 5% από το 2020, αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, αναστολή του φόρου υπεραξίας και μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% που είναι σήμερα.
«Διορθώστε τις αδικίες…»
Τα παραπάνω μέτρα, εφόσον εφαρμοστούν από τη νέα Κυβέρνηση, θα δώσουν μία καλή πρώτη «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εμπορικό κόσμο σε μία περίοδο πραγματικής οικονομικής ασφυξίας γι’ αυτές.
Ακριβώς αυτό ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ανακοίνωσή της με την οποία συγχαίρει τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Δηλαδή, «να προσπαθήσουν να διορθώσουν όλα τα κακώς κείμενα στην κοινωνία και την οικονομία, να άρουν τα άδικα μέτρα που σήκωσε και σηκώνει η μεσαία τάξη και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για ανάπτυξη με διάρκεια και κοινωνική συνοχή»!
Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, «το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν μεγάλες προσδοκίες αλλά και υψηλές απαιτήσεις: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα! Επιβάλλεται ο πολιτικός χρόνος να συμβαδίσει επιτέλους με τον πραγματικό χρόνο που ζει ο κάθε πολίτης και ο κάθε επιχειρηματίας καθημερινά. Το γεγονός πως η νέα Κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να αλλάξει ταχύτητα και να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα στο επίκεντρο είναι ελπιδοφόρο».
Δύσκολος ο δρόμος
Όπως πάντως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, ο δρόμος που έχει ακόμη να διανύσει η πατρίδα μας είναι δύσκολος και απαιτεί να επικρατήσει πνεύμα εθνικής συνεννόησης και κοινωνικού διαλόγου. Η εμπειρία της μακρόχρονης και επώδυνης λιτότητας μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί διδακτική για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σπεύδει δε να τονίσει πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση να δώσει οξυγόνο στην αγορά για να μπορέσουμε επιτέλους να δουλέψουμε με προοπτική, να προσφέρουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία. Είναι άμεσα απαραίτητα τα μέτρα ανάσχεσης της υπερφορολόγησης και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους που αποτρέπουν τις επενδύσεις και τη «στροφή» των επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια και την καινοτομία».
Ποντάρουν πολλά
Η μεσαία τάξη λοιπόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα, ποντάρουν πολλά στη νέα Κυβέρνηση βασισμένοι και στις δεσμεύεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό εξάλλου και την περασμένη Κυριακή στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία όσο λίγες άλλες ομάδες. Όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.», η νίκη της γαλάζιας παράταξης στον συγκεκριμένο κλάδο ήταν σαρωτική, καθώς έλαβε ποσοστό της τάξης του 44,6% δηλαδή περίπου τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες! Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό της τάξης του 24,5%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα έφτασε τις 20 μονάδες.