Δήμαρχοι - «θύματα» της απλής αναλογικής έντονα προβληματισμένοι…

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ!

Δυνατότητα δημιουργίας πλειοψηφιών με τη σύμπραξη παρατάξεων είναι η φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τον Υπ. Εσωτερικών

Συνεργασίες θ’ αναζητήσουν 13 Δήμαρχοι της Ηπείρου (σ’ αυτούς και των Ιωαννιτών) που δεν εξασφάλισαν απόλυτη πλειοψηφία…

DHMARXEIO IOANNINON 2

 

• Η ομαλή λειτουργία στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, οι νέες διοικήσεις των οποίων προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές με απλή αναλογική, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τα προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους από 1η Σεπτεμβρίου, όταν οι νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές θα αναλάβουν τα ηνία, καθώς στα 2/3 των Δήμων και σε 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στα Συμβούλια, με αποτέλεσμα η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα!
Προβληματική είναι η κατάσταση και στην Ήπειρο, όπου μόνο ο Περιφερειάρχης και πέντε Δήμαρχοι (Πωγωνίου, Βορείων Τζουμέρκων, Ηγουμενίτσας, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Φιλιατών) «καθάρισαν» από την πρώτη Κυριακή, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στα Συμβούλια! Οι υπόλοιποι 13 Δήμαρχοι θα πρέπει να οδηγηθούν σε συνεργασίες και πάντως είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το κατά πόσο στην πράξη αυτό είναι εφικτό, έτσι ώστε να λαμβάνονται εύκολα και χωρίς… αστερίσκους οι αποφάσεις.
Στον Δήμο Ιωαννιτών πάντως ο νέος δήμαρχος Μ. Ελισάφ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τις υπόλοιπες παρατάξεις, χωρίς όμως ακόμη να διαφαίνεται στις ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάποια συμφωνία για συνεργασία.
Νομοθετική ρύθμιση…
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ακυβερνησίας που δημιουργεί η απλή αναλογική.
Η φιλοσοφία αυτής της παρέμβασης, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα είναι ότι «θα ενισχύουμε τη δυνατότητα Παρατάξεων να συνεργάζονται και να συμπράττουν, ώστε να διαμορφώνονται πλειοψηφίες, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτές θα ανήκει η Παράταξη του Δημάρχου – και αντίστοιχα η Παράταξη του Περιφερειάρχη. Και δεύτερον, στα κεντρικά όργανα διοίκησης, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους, η πλειοψηφία θα είναι στην Παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί ανεξάρτητα από τον αριθμό των Συμβούλων».
Χωρίς διακρίσεις…
Κατά την ομιλία του στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι για αυτή την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν «γαλάζιοι», «πράσινοι», «κόκκινοι» ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, δήμαρχοι, είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από τον λαό και πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας.
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «για να πετύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την αυτοδυναμία της, είναι απολύτως απαραίτητη μια πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση – πέρα δηλαδή από αυτή την άμεση παρέμβαση για την οποία μίλησα πριν –ώστε να αντιμετωπιστεί η δαιδαλώδης πολυνομία, διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για το θεσμό αυτό. Βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, τόσο μεταξύ τους όσο ανάμεσα και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και στο Κράτος. Στόχος να ξεκαθαρίσουμε πλήρως την εικόνα.
Καταργούμε την απλή αναλογική στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη».
Νέος εκλογικός Νόμος
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ μέσα σε αυτήν την τετραετία, ενώ επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού πως θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο για μην γίνουν οι επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική.
«Θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Στόχος να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλήσεις. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα αλλά και την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «κατοχυρώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία βρίσκονται».
Ο Υφυπ. Εσωτερικών
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι εξαγγελίες από το βήμα της Βουλής του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης και εκλογών Θ. Λιβάνιου, δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των ΟΤΑ.
«Είναι αδιανόητο να χρειάζονται δεκάδες υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων, αιρετών, κρατικών λειτουργών για τη διεξαγωγή ενός απλού διαγωνισμού, είναι άλλωστε κοινή παραδοχή ότι η διαφθορά κρύβεται στην γραφειοκρατία, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», σημείωσε κατά την ομιλία του.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο με τις διορθώσεις του «Κλεισθένη», ο Υφυπουργός σημείωσε: «Οφείλουμε να παρέμβουμε άμεσα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι πεδίο πειραματισμών. Η προηγούμενη Κυβέρνηση αγνόησε ότι στην Αυτοδιοίκηση εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται ισχυρό μονοπρόσωπο όργανο απευθείας από τον λαό με μεγάλη νομική λαϊκή νομιμοποίηση, ο Δήμαρχος κι ο Περιφερειάρχης. Για να το ξεκαθαρίσουμε: οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και προφανώς δεν θα είναι ο Δήμαρχος ούτε με υπερεξουσίες ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας».
Κώδικας Αυτοδιοίκησης…
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εξαγγελία για Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε «αμέσως μετά τη σύνταξη του νέου Κώδικα θα δημιουργηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ειδική Διαδικτυακή Πύλη, όπου θα είναι κωδικοποιημένα, συγκεντρωμένα, αναρτημένα όλα τα νομοθετήματα είτε πρωτογενούς είτε δευτερογενούς νομοθεσίας που αφορούν την Αυτοδιοίκηση».