Παρακρατικοί ανατίναξαν το μνημείο του αγωνιστή Θύμιου Λώλη…

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΡ/ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ!

Άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά από την
Κυβέρνηση Ράμα το Ελληνικό ΥΠΕΞ
«ΟΜΟΝΟΙΑ»: Οι δράστες εμπνέονται από εθνικιστικό μίσος…

MNHMEIO THUMIOY LOLH BOREIOS HPEIROS KRANIA

Αποτροπιασμό, προβληματισμό, αλλά και ανησυχία για ένταση του κλίματος ανασφάλειας, προκαλεί στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση «αγνώστων», που τα ξημερώματα ανατίναξαν με εκρηκτικά το μνημείο του Θύμιου Λώλη στο κεφαλοχώρι Κρανιά του Βούρκου (κοντά στους Αγίους Σαράντα).
Η επίθεση καταδικάστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει απόλυτη σιωπή από την Αλβανική, στην οποία η «ΟΜΟΝΟΙΑ» καταλογίζει ευθύνες για ολιγωρία, καθώς το μνημείο βεβηλώθηκε προ μηνών χωρίς να εντοπιστούν οι δράστες.
Η ανατίναξη του Μνημείου- το οποίο σημειωτέον βρίσκεται στο προαύλιο Εκκλησίας και Σχολείου- είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση στοχευμένη κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ο Θύμιος Λώλης, έχει συνδέσει τη ζωή και τη δράση του με την υπεράσπιση των Βορειοηπειρωτών και έχει δώσει το «παρών» του σε πολλές μάχες και πολέμους για τα ελληνικά εθνικά δίκαια. Η ανέγερση του Μνημείου, θύμιζε ακριβώς τη γενναιότητα και τη μαχητικότητά του, η οποία «ενοχλούσε» τους Αλβανούς παρακρατικούς οι οποίοι αρχικά το βεβήλωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο και χθες τα ξημερώματα το ανατίναξαν με εκρηκτικό μηχανισμό.
Ο χρόνος που επελέγη για την τρομοκρατική επίθεση- όπως τη χαρακτηρίζει η «ΟΜΟΝΟΙΑ»- δεν είναι άσχετος και με τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που όπως φαίνεται «όπλισε» με θάρρος τους δράστες. Ενδεχομένως αυτοί να κινούνται στο χώρο των «Τσάμηδων», καθώς στην τσιμεντένια βάση του μνημείου έχει γραφεί με κόκκινη μπογιά η λέξη «Τσαμερία». Στην κατεύθυνση αυτή, συνηγορεί και η προ ολίγων ημερών δολοφονία του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου της Τσαμουριάς στην Ολλανδία, την οποία ακραίοι κύκλοι επιχείρησαν να τη συνδέσουν με την Ελλάδα.
Δεν παύει πάντως και το συμβάν αυτό, να έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα των εθνικιστικών- ανθελληνικών επιθέσεων, που στο βάθος έχουν στόχο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Νωπή άλλωστε είναι η στυγερή δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος «πλήρωσε» με τη ζωή του, την αγάπη που είχε για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, που ενοχλούσε το Αλβανικό κατεστημένο.
Καταδικάζει το ΥΠΕΞ
Αποτροπιασμό και ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει την ανατίναξη του μνημείου.
Το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύει επίσης τη σταθερή θέση του ότι «προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι αναμένει «τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Τέλος επισημαίνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».
Η ΟΜΟΝΟΙΑ
Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» σε χθεσινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για οργανωμένη ομάδα που έδρασε στέλνοντας μήνυμα ότι δεν αρκείται μόνο σε βαριοπούλες και λοστούς, αλλά δρα και με τις μεθόδους της τρομοκρατίας.
«Από πλευράς μας -τονίζει- ως τέτοια ενέργεια την καταγγέλλουμε και καλούμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να την αντιμετωπίσουν με την δέουσα πρακτική της οργανωμένης τρομοκρατικής οργάνωσης που εμπνέεται από εθνικιστικό μίσος και ακολουθεί τις μεθόδους της Ισλαμικής τρομοκρατίας. Εξ άλλου η ολιγωρία των αστυνομικών αρχών να εντοπίσουν και οδηγήσουν στο εδώλιο αυτούς που προ μηνών διενέργησαν βεβήλωση του Μνημείου και της Ελληνικής Σημαίας την καθιστά υπεύθυνη.
Δεν είναι εξ άλλου τυχαίο ότι μαζί με άλλα περιστατικά που αφορούν σε πληθώρα διαρρήξεων σε κατοικίες μελών της ΕΕΜ όλα συμβαίνουν στο πλαίσιο γενικότερης εσωτερικής αστάθειας στην Αλβανία και την περίοδο που οι εν Ελλάδι διαμένοντες Βορειοηπειρώτες έρχονται στα χωριά και τις περιοχές τους».
Τέλος η Οργάνωση ανακοινώνει πως σκοπεύει με τη συνεργασία ομογενών αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών και με έρανο ανάμεσα στα μέλη της «για την ανέγερση νέου κατάλληλου μνημείου για τον Θύμιο Λώλη αλλά και την ιστορία των αγώνων μας για την διαιώνιση της παρουσίας του Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη».
Ποιος ήταν ο Θ. Λώλης
Ο Θύμιος Λώλης γεννήθηκε στην Κρανιά (1880) του Δελβίνου και από μικρός εμποτίστηκε με μίσος κατά των αγάδων, των τσιφλικάδων της περιοχής και των εχθρών του Ελληνισμού.
Το 1904 ο θρυλικός αρχηγός της Χειμάρρας Σπυρομίλιος τον έστειλε στη Μακεδονία, όπου πολέμησε γενναία υπό τας διαταγάς του Παύλου Μελά. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του οργάνωσε δικό του αντάρτικο σώμα, το οποίο συνεργάσθηκε το 1912 με τον αείμνηστο Αργυροκαστρίτη οπλαρχηγό Ιωάννη Πουτέτση. Μετά το φόνο του Πουτέτση στην Τσούκα της επαρχίας Δελβίνου, ο Θύμιος συνέχισε τους αγώνες του πολεμώντας και τους Τούρκους και τα άτακτα στίφη των αλβανικών συμμοριών, που εμφανίστηκαν τότε με την κήρυξη του πολέμου, για να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό πληθυσμό και να ιδρύσουν την Αλβανία.
Το 1914 στον Αυτονομιακό Αγώνα ο Θύμιος Λώλης πολέμησε γενναία, συνεχίζοντας τους αγώνες του και μετά την εκχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία. Το 1934 κατά την απεργία των κατοίκων για τα σχολεία, ο Θύμιος Λώλης με τους άλλους ηγέτες του εκεί Ελληνισμού εξορίσθηκε. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1940 και τον επόμενο χρόνο μετέβη ως πρόσφυγας στην Αθήνα. Οι Αλβανοί σε συνεργασία με τους Ιταλούς τον συνέλαβαν, τον μετέφεραν στα Τίρανα και τον καταδίκασαν επειδή βοηθούσε τον Ελληνικό Στρατό. Όταν απελευθερώθηκε οργάνωσε σώμα με 500 περίπου άτομα και πολεμούσε κατά των κατακτητών και των Αλβανών συνεργατών τους. Το 1944 κυνηγημένος κατέφυγε και πάλι στην Ελλάδα, όπου και απεβίωσε (1961) αφήνοντας στις νέες γενιές το θρύλο του, που όπως φαίνεται ενοχλεί πάρα πολύ τους Αλβανούς εθνικιστές και παρακρατικούς.