Για απονομή μόνιμων και επικουρικών συντάξεων, εκκαθαριστικά κ.α.

ΣΤΟ…ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!

Ξεπερνούν τις 400.000 οι εκκρεμότητες που καλείται να επιλύσει η νυν πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας Αποκαθίστανται με ευνοϊκούς όρους οι συντάξεις χηρείας

SYNTAKSIOYXOI

• Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που «κληροδότησε» η απελθούσα Κυβέρνηση Τσίπρα στην Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, είναι οι τεράστιες εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους συνταξιούχους.
Σήμερα, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούτσης οι εκκρεμότητες για απονομή συντάξεων, είτε κανονικών, είτε επικουρικών ξεπερνούν τις 400.000, ενώ και οι διαβεβαιώσεις των πρώην κυβερνητικών στελεχών για «πλεόνασμα» στα ταμεία, δεν είναι ούτε εικονική πραγματικότητα, καθώς αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στις αποδόσεις των συντάξεων.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο αφού υπάρχουν συνταξιούχοι που βρίσκονται στην αναμονή για την καταβολή της οριστικής σύνταξης ακόμη και δύο χρόνια, ενώ μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην έκδοση των προσωρινών συντάξεων.
Αγωγή από μηχανικούς
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες συνταξιούχοι. Απηυδισμένοι από την κατάσταση που υπήρχε υπό συνταξιοδότηση μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, στις 2 Ιουλίου κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά του ΕΦΚΑ, ζητώντας την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, για τις συνέπειες που έχει στο βίο και στην προσωπικότητά τους η μη έκδοση για περίοδο πολύ μεγαλύτερη του εξαμήνου της οριστικής τους σύνταξης. Η αγωγή αυτή έρχεται να διαψεύσει και τους ισχυρισμούς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απόδοσης των συντάξεων.
Εισπράττουν στα… τυφλά!
Ενδεικτική της εικόνας διάλυσης που υπήρχε στα Ταμεία, είναι το γεγονός πως τώρα και μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, οι συνταξιούχοι έχουν ελπίδες να λάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων! Αν και οι συντάξεις -με τους υπολογισμούς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου- άρχισαν να καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου του 2017, εν τούτοις οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν πως προκύπτουν τα ποσά. Υπενθυμίζεται πώς οι παλαιές συντάξεις, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες στη βάση της εξίσωσης «εθνική σύνταξη, συν ανταποδοτική σύνταξη, συν προσωπική διαφορά».
Οι συντάξεις χηρείας
Μια άλλη κατηγορία συνταξιούχων, είναι οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Ο νόμος Κατρούγκαλου, ήταν «λαιμοτόμος» και έθετε ηλικιακά όρια που άφηνε πολλούς δικαιούχους συζύγους εκτός σύνταξης. Προεκλογικά και κάτω από την πίεση των δυσμενών δημοσκοπήσεων η προηγούμενη Κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποκαταστήσει αδικίες. Κι αυτή τη δουλειά, την άφησε μισή και οι δικαιούχοι/ες έμειναν στο… περίμενε από τον περασμένο Μάιο. Η νυν Κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει και αυτά «τα κάστανα από τη φωτιά» και τώρα αν όλα κυλήσουν ομαλά, η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ήδη χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που δίνει διευκρινίσεις, με τις διατάξεις να γίνονται πιο ευνοϊκές για τους δικαιούχους, καθώς οι συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται ανεξάρτητα από την ηλικία. Συγκεκριμένα καταργούνται τα ηλικιακά κριτήρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων/ετέρων μερών του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένων. Η σύνταξη, λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, μέχρι το τέλος του μήνα κατά την οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις λήξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου των προσώπων αυτών, ήτοι, με το θάνατο του δικαιούχου ή με τη σύναψη γάμου του ή συμφώνου συμβίωσης.
Η σύνταξη, λόγω θανάτου, χορηγείται σε τέκνα θανόντος ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας ή συνταξιούχου (νόμιμα, τα νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά), υπό τους όρους να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα και, επομένως, αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλον γάμο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, καταργείται η προϋπόθεση φοίτησης των τέκνων ασφαλισμένου ή συνταξιούχου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
Η ελάχιστη διάρκεια γάμου
Επίσης, με διάταξη, καθορίζονται πλέον τα τρία (αντί τα πέντε) έτη ελάχιστης διάρκειας γάμου/συμφώνου συμβίωσης από τη σύναψή τους μέχρι την ημερομηνία θανάτου ως προϋπόθεση για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
Η εν λόγω προϋπόθεση εξακολουθεί να μην ελέγχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Αν ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα, εξαιτίας της υπηρεσίας ή σε ανθρωποκτονία.
- Αν κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε ή με το γάμο νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο.
– Αν η χήρα, κατά το χρόνο του θανάτου, τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.
– Αν συντρέχει η περίπτωση ανασύστασης προϋπάρξαντος γάμου.
Για τον επιζώντα σύζυγο/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, το ποσοστό της σύνταξης που δικαιούται, καθορίζεται πλέον στο 70% επί του ποσού της σύνταξης το οποίο δικαιούτο ή είχε χορηγηθεί σε σύζυγο που απεβίωσε. Τα ποσοστά μεταξύ διαζευγμένων και επιζώντων συζύγων επιμερίζονται αναλόγως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β της υποπαρ. Α της παρ. 4 του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016.