ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Η σύνδεση της πόλης με Κέρκυρα, Αλβανία και Ιταλία στόχος των ξενοδόχων Ιωαννίνων με τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου

 Ο Υπ. Ανάπτυξης ανοίγει το δρόμο για δίκτυο υδατοδρομίων…

YDROPLANA LIMNH PAMBOTIDA

• Οι αυτοκινητόδρομοι ή το αναβαθμισμένο πλέον Αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν είναι οι μόνες υποδομές στον τομέα της μετακίνησης και των μεταφορών που μπορούν να έχουν τα Γιάννενα. Υπάρχει κι άλλο ένα μέσο το οποίο η πόλη μας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει χάρη στην ύπαρξη της Παμβώτιδας.
Ο λόγος για τα υδροπλάνα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν σύνδεση από αέρος της πρωτεύουσας της Ηπείρου τόσο με νησιά του Ιονίου όπως η Κέρκυρα όσο και με Αλβανία και Ιταλία, με σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές. Το θέμα λειτουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη απασχολεί αρκετά χρόνια την τοπική κοινωνία και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της εταιρίας υδροπλάνων «Hellenic Seaplanes» με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύθηκε για ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στη θέσπιση υδατοδρομίων και ταχεία ανάπτυξη δικτύου σε όλη τη χώρα!

«Παγωμένη» υπόθεση…
Χρόνια τώρα χάνει η Ήπειρος μία σημαντική ευκαιρία να συνδεθεί μέσω πτήσεων υδροπλάνων με νησιά του Ιονίου και άλλες γειτονικές περιοχές με σημαντικά οικονομικά, τουριστικά και επιχειρηματικά οφέλη τα οποία θα είναι αμφίπλευρα.
Στα Γιάννενα το θέμα «κόλλησε» επειδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση αποβάθρας σε παραλίμνια περιοχή. Σημειώνεται εδώ ότι στο παρελθόν δύο εταιρίες επιδίωξαν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των υδροπλάνων στη χώρα μας, η «Hellenic seaplanes» και η «Ελληνικά Υδατοδρόμια». Η πρώτη μάλιστα κατέθεσε την άνοιξη του 2014 πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για δημιουργία υδατοδρομίου και στην Παμβώτιδα, όμως η διαδικασία ουσιαστικά «πάγωσε», καθώς υπάρχει νομοθετικό κενό όσον αφορά στην παραχώρηση όχθης λιμνών για εγκατάσταση αποβάθρας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είχε κρατήσει θετική στάση στο αίτημα της εταιρίας προτείνοντας αρχικά να γίνει η αποβάθρα στην περιοχή του Βοτανικού. Ωστόσο, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν το Πέραμα ως καλύτερη λύση, ώσπου παρενέβη η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία ακύρωσε επ’ αόριστον τα… όνειρα και για τις δύο τοποθεσίες! Λύση, πάντως, μπορεί να δώσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη που θα καθορίζει τις δραστηριότητες στην Παμβώτιδα.

Η Ένωση Ξενοδόχων
Στο θέμα του υδατοδρομίου επανήλθε αυτές τις μέρες η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, η οποία θεωρεί ότι τα υδροπλάνα θα δώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Η ίδια, εξάλλου, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων με τα θετικά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα σ’ αυτό!
Με ανακοίνωσή της η Ένωση εκφράζει εκ νέου την υποστήριξή της στη δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα. Τονίζει δε πως μετά την συνάντηση του προέδρου της «Hellenic Seaplanes» Νικόλα Χαραλάμπους με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, «θα προωθήσει άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, την δημιουργία υδατοδρομίου στην λίμνη Ιωαννίνων, για να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο, η σύνδεση της πόλης μας με την Κέρκυρα, την Αλβανία και την Ιταλία»!

Θα φέρουν επενδύσεις!
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Hellenic Seaplanes» μετά τη συνάντηση του κ. Χαραλάμπους με τον Υπουργό Ανάπτυξης, την οποία παραθέτει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στη δική της ανακοίνωσή, τονίζεται πως κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα η οποία έχει καθυστερήσει πέντε χρόνια… πηγαίνοντας από συρτάρι σε συρτάρι.
Ο Ν. Χαραλάμπους ενημέρωσε τον Υπουργό αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των υδροπλάνων, την μέχρι σήμερα πορεία και παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης της «Hellenic Seaplanes», η οποία, όπως ανέφερε, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών προκειμένου αυτή τη φορά, η προσπάθεια να τελεσφορήσει και τα υδροπλάνα να καθιερωθούν στη χώρα μας.

Δεσμεύσεις Γεωργιάδη
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της «Hellenic Seaplanes», ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει συντονισμένα από τις διευθύνσεις του υπουργείου ενέργειες για την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων καθώς και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου το οποίο δεν είναι φιλικό στις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί ένα εγχείρημα εθνικής σημασίας, η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Τα υδροπλάνα μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς».
Ο Υπουργός κατέληξε δηλώνοντας πως «ως υπουργείο και ως κυβέρνηση στηρίζουμε όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υδροπλάνων ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της «Hellenic Seaplanes» τόνισε πως «αυτό το καλοκαίρι πιστεύουμε θα είναι το τελευταίο χωρίς υδροπλάνα και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας ότι ο τομέας των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων με την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ενισχύει τις ελπίδες μας για την σύντομη έναρξη του πτητικού μας έργου».