Με τη δολοφονία του πήραν εκδίκηση δεκάδες εξαπατημένοι γράφει ο Ολλανδικός Τύπος

ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΘΥΜΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ»

Ο Φ. Λατό είχε επαφές με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ήταν υπέρ της συζήτησης Ελλάδος - Αλβανίας και για το «τσάμικο ζήτημα»…
«Μπαινόβγαινε» σε Διεθνείς Οργανισμούς και αποσπούσε συνεχώς χρήματα, για τον δήθεν… ιερό σκοπό

XANS GIOXANES LATO FESTIM TSAMHS

• Το σαθρό, ούτως ή άλλως, «οικοδόμημα» του «Τσάμικου ζητήματος», κατέρρευσε ολοσχερώς μετά τη δολοφονία στην Ολλανδία του αυτοαπακαλούμενου Προέδρου της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λάτο.
Με τη δολοφονία του όμως καταρρίφθηκαν και τρία σενάρια που καλλιεργούνταν προ και μετά το θάνατο του Λάτο.
Το πρώτο αφορούσε τον δήθεν αγωνιστή που κρυβόταν πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο του «Προέδρου της Τσαμουριάς», που τελικά ήταν ένας κοινός απατεώνας.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την ελαφρότητα με την οποία χειριζόταν το θέμα των «Τσάμηδων» ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κατά τα φαινόμενα, όχι μόνο τον στήριζε πολιτικά, αλλά πιθανό να είναι εκείνος που συνέβαλε στη χρηματοδότηση δράσεων του.
Το τρίτο αφορά τους ισχυρισμούς Εθνικιστικών κύκλων ης Αλβανίας, πως πίσω από τη δολοφονία του κρύβονταν Ελληνικές Υπηρεσίες! Μάλιστα φανατικοί Αλβανοτσάμηδες, ενδέχεται να είναι εκείνοι που ανατίναξαν την περασμένη εβδομάδα το μνημείο του Θύμιου Λώλη στην Κρανιά, ως «αντίποινα» για την υποτιθέμενη δολοφονία του «Προέδρου» από τις Ελληνικές Υπηρεσίες.
Τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν ίσχυε: Ο Φεστίμ Λατό με το όχημα της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» είχε απλώσει δίχτυα εξαπάτησης προς ομοεθνείς του, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κύκλοι της οποίας τον ενθάρρυναν στους τυχοδιωκτικούς του σχεδιασμούς.

Ο ρόλος του Γ. Χαν
Η εξαπάτηση συμπατριωτών του ήταν τελικά εκείνη που όπλισε το «χέρι» των δολοφόνων του. Όσο για τις σχέσεις του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ήταν αυτές που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από Ελληνικής πλευράς και κρίση στο «τρίγωνο» Αθήνα - Βρυξέλλες - Τίρανα. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Αυστριακός Επίτροπος, σε απάντηση που είχε δώσει σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν επαφές μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για το «τσάμικο ζήτημα». Όπως είχε αναφέρει, «η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα»!
Τότε η κ. Σπυράκη είχε χαρακτηρίσει ανιστόρητη την απάντηση, το ΥΠΕΞ μη αληθή, αλλά τελικά όπως φαίνεται ο Αλβανοτσάμης «απατεώνας» είχε κάνει και πάλι το «θαύμα» του, πείθοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις αγαθές προθέσεις του και τον αγώνα του για τα… δίκαιο των «Τσάμηδων».
Οι αποκαλύψεις του Ολλανδικού Τύπου, μετά τη δολοφονία του, εγείρουν πλήθος ερωτημάτων για τον τρόπο που οι Ευρωπαϊκές αρχές, αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είναι και προσεκτικοί, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις των εταίρων και συμμάχων τους.

Ζωή μέσα στη χλιδή
Ο Λατό, όπως αποκαλύπτεται μετά τη δολοφονία του, ζούσε πλουσιοπάροχα, ταξίδευε διαμένοντας σε ακριβά ξενοδοχεία, είχε τεθωρακισμένη μερσεντές και έφερε πάντοτε όπλο. Με τον τίτλο του Αλβανού αγωνιστή για την «Τσαμουριά», είχε καταφέρει να μπει σε διεθνείς οργανισμούς, διοργάνωσε συνέδριο, έγινε δεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη. Οι συναντήσεις του – με τις ανάλογες φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα- αποδείχτηκαν αποτελεσματικές και «χρυσοφόρες». Με την επίδειξή τους εξαπατούσε πιο εύκολα τα θύματά του από τα οποία αποσπούσε συνεχώς χρήματα για τον «ιερό σκοπό»!

Τον εκδικήθηκαν
Πολλά στοιχεία για τη δράση και τη δολοφονία του «Προέδρου της Τσαμουριάς» δημοσιεύτηκαν στην μεγάλης κυκλοφορίας ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf» που αφιέρωσε εκτενές άρθρο για την εκτέλεση του Αλβανού, όπως σημειώνουν αλβανικά δημοσιεύματα.
Η δολοφονία του Λατό, σύμφωνα με το ολλανδικό δημοσίευμα, έγινε για εκδίκηση λόγω της εξαπάτησης δεκάδων «θυμάτων» με σκοπό το κέρδος, μεταξύ αυτών επιχειρηματιών, συμβολαιογράφων και πρώην συνεργατών του.
Η ολλανδική «De Telegraaf» δημοσίευσε μαρτυρίες εξαπατημένων, οι οποίοι είπαν πως λειτουργούσε ο Λατό εξαπατώντας τα θύματά του.
Ένας από τους επιχειρηματίες που είχε πέσει θύμα του Λατό ήταν ο «Vincent», που δεν έδωσε το πραγματικό όνομά του για τον φόβο αντιποίνων, ο οποίος ανέφερε περιπτώσεις εξαπάτησης από τον Αλβανοτσάμη που ζούσε στην Ολλανδία.

«Φέσι» επτά εκατομμυρίων
Η απάτη ξεκίνησε με τη λεγόμενη «δημοκρατία της Τσαμουριάς» και, σύμφωνα με το θύμα, ο Λατό είχε θεσπίσει «διπλωμάτες» και «ανθρώπους τους καθεστώτος του».
Ο Αλβανοτσάμης φέρεται να εξαπάτησε «πατριώτες» Αλβανούς και το ποσό που καταχράστηκε έφθασε τα επτά εκατομμύρια ευρώ! Όπως μάλιστα, σημειώνεται, κατόρθωσε να αποσπάσει χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους σκοπούς του.
Η Ολλανδική αστυνομία άρχισε έρευνα έπειτα από καταγγελίες θυμάτων. Ωστόσο, εκπρόσωπός της αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Άλλος εξαπατημένος από τον αλβανοτσάμη «πρόεδρο» λέει ότι του έφαγε χιλιάδες ευρώ και τον χαρακτηρίζει ως «μεγάλο μαφιόζο»!

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι
Τελικά ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τα θύματά του αντιλήφθηκαν την απάτη του και οργάνωσαν τη δολοφονία του.
Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι οι Αλβανοί «πατριώτες» στην Αλβανία, όπως γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, όταν άκουσαν για τη δολοφονία του, εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες απέδωσαν τη δολοφονία του επειδή τάχα αποτελούσε κίνδυνο… για την Ελλάδα.
Ο αλβανοτσάμης απατεώνας, «πρόεδρος της δημοκρατίας της Τσαμουριάς» κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Αυλώνα.