Η ΕΣΕΕ ζήτησε χθες από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου...

ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ!

Με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) και με ειδικό φορολογικό καθεστώς θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές Ειδικό Σώμα Δίωξης του Παρεμπορίου ζητά η αγορά…

EKPTOSEIS KALOKAIRI

• Τρόπους εξόδου από την κρίση αναζητά ο εμπορικός κόσμος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί σκληρά την τελευταία δεκαετία.
Χθες αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση στον οποίο έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Στην κορυφή της λίστας των άμεσων παρεμβάσεων, βρίσκεται το παρεμπόριο, το οποίο πλήττει τις υγιείς επιχειρήσεις, νοθεύει τον ανταγωνισμό και κατά κανόνα «κοστίζει» και στους καταναλωτές με τη χαμηλή ποιότητα των προϊόντων που διακινούνται μέσω τέτοιου είδους «καναλιών». Ως την πλέον αποτελεσματική λύση, ο Εμπορικός κόσμος θεωρεί την σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, με ταυτόχρονη επιβολή κανόνων στη λειτουργία των λαϊκών και των λοιπών υπαίθριων αγορών. Πρόκειται για πρόταση που ταυτίζεται με εκείνη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που την ανέπτυξε προχθές ο Πρόεδρος της Κ. Μίχαλος.

Ειδικές Οικ. Περιοχές
Μια δεύτερη πολύ σοβαρή πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΕΕ και αφορά άμεσα και την Ήπειρο, είναι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) στις παραμεθόριες περιοχές και τα λιμάνια. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή της Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που δεν προχώρησαν τελικά κάτω και από τις ισχυρές αντιδράσεις ομάδων πολιτών. Μια από αυτές είχε αναφορά την περιοχή του Πωγωνίου και η οποία δημιουργούσε ελπίδες για αναστροφή της σημερινής παρακμιακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει αυτή.
Η πρόταση της ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Βέβαια είναι νωρίς για να υπάρξει εικόνα για το αν η Κυβέρνηση αποδεχθεί την πρόταση και αρχίσει διερευνητικές επαφές, ωστόσο η δημιουργία μιας τέτοιας Ειδικής Περιοχής ίσως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ή ακόμη και πίεσης προς την Κυβέρνηση για τη σύστασή τους από τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου και ειδικότερα τους παραμεθόριους δήμους Πωγωνίου και Φιλιατών που πλήττονται από την εγκατάλειψη και την ανεργία, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν προκύπτουν άλλα αρνητικά και ασύμβατα στοιχεία.

Τα άλλα αιτήματα
Η ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα στον Υφυπουργό που περιλαμβάνει και άλλα αιτήματα, που έχουν να κάνουν και με τη στρέβλωση που διαπιστώνεται στο ζήτημα των εκπτώσεων και προσφορών, ορισμένα εκ των οποίων έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα ζητά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, τον περιορισμό της διάρκειας των τακτικών εκπτώσεων και την αλλαγή του καθεστώτος των προσφορών και προωθητικών ενεργειών.
Η ΕΣΕΕ προτείνει επίσης να καθορίζουν οι τοπικές κοινωνίες μέσω των περιφερειακών οργάνων, τα ωράρια των καταστημάτων της περιοχής τους και να γενικευθεί με την υποβοήθηση του Υπουργείου η δράση «Open Malls», η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων.
Στα μέτρα ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρότεινε η ΕΣΕΕ περιλαμβάνονται η συμπερίληψη και των εξαγωγών υπηρεσιών στην εξαγωγική δραστηριότητα, η διευθέτηση των οφειλών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η παροχή κινήτρων για την εξωστρέφεια.
Τέλος, η ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εναρμόνισής του με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ζήτησε την ισότιμη μεταχείριση ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά στις επιβαλλόμενες προμήθειες και χρεώσεις. Τόνισε ότι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθίστανται απαραίτητες αφενός η αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας και αφετέρου η άρση του αποκλεισμού που των εμπορικών επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από τα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η θέση του Υφυπουργού
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ ο Υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης, επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η θέσπιση του αναγκαίου πλαισίου για την διασφάλιση της κανονικότητας στη λειτουργία της αγοράς, εστιάζοντας κυρίως στο παρεμπόριο και στην πάταξή του, στην προστασία του υγιούς οργανωμένου εμπορίου και στην προστασία των καταναλωτών. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία του Υπουργείου με την ΕΣΕΕ θα είναι στο εξής συνεχής και απρόσκοπτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας μετά τη συνάντηση, ανέφερε πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον Υφυπουργό, «είναι το απόσταγμα της επώδυνης εμπειρίας του εμπορικού κόσμου από τα χρόνια της κρίσης και μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες στην κυβέρνηση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα».
«Για άλλη μια φορά -κατέληξε- επισημάναμε πως η αλλαγή σελίδας στην αγορά περνά μέσα από την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την ισότιμη μεταχείριση τους από τις τράπεζες. Τονίσαμε στον κ. Παπαθανάση ότι τα αποτελέσματα θα είναι πάντοτε καλύτερα όταν, πριν την οποιαδήποτε παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, έχει πρώτα προηγηθεί η σχετική διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς».