Εργαζόμενοι κατά Δημοτ. Αρχής Ιωαννίνων, με τη θερμοκρασία να «χτυπά» κόκκινο

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ «ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ!

Στην καρδιά του καλοκαιριού η αποκομιδή γίνεται μετ’ εμποδίων, ελέω… αδειών Ακαθάριστα παρά τις προειδοποιήσεις παραμένουν οικόπεδα, ενώ μικρές χωματερές εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες στο λεκανοπέδιο

SKOYPIDIA KSENODOXEIO LIMNH 1 8 19

 

• Η θερμοκρασία «χτυπά» κόκκινο τις τελευταίες ημέρες, οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο τουλάχιστον για ένα δύσκολο ακόμη διήμερο και παρά ταύτα η αποκομιδή, κυρίως εντός της πόλης των Ιωαννίνων, γίνεται μετ΄ εμποδίων και με καθυστερήσεις.
Μια τουριστική πόλη, όπως είναι τα Γιάννενα, το πρώτο που έχει να επιδείξει στους επισκέπτες της είναι οι υπερχειλισμένοι κάδοι, με τη δυσοσμία να κυριαρχεί και τα έντομα να κάνουν «πτήσεις» πάνω από αυτούς.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, όπως παρουσιάστηκε από την Πρόεδρό τους Τίνα Ζέκα, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο -και όπως έχει ανακοινωθεί και στο παρελθόν- οφείλεται στον μειωμένο αριθμό όσων εργάζονται στην αποκομιδή, εξαιτίας των θερινών αδειών, που σύμφωνα με το Νόμο ένα μέρος τους πρέπει να δοθούν υποχρεωτικά εντός της θερινής περιόδου.
Με υπόβαθρο αυτό το πραγματικό γεγονός, αρχίζει ένας «πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων και του Δήμου, στον οποίο υπεισέρχονται και οι απόψεις των δημοτών.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται στις μη προσλήψεις και τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Ο Δήμος Ιωαννιτών, η σημερινή Δημοτική Αρχή για την ακρίβεια, σε όλη τη θητεία της κινούνταν σε «τεντωμένο σχοινί», καθώς ενώ διαπίστωνε τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν προχωρούσε σε εναλλακτικές λύσεις, ταυτιζόμενη και με την Κυβερνητική πολιτική που προέκρινε (και διαφήμιζε) τις προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα, τις οποίες φυσικά ως προς το κόστος τις επωμίζονται οι Δήμοι. Απέναντι στην πρακτική αυτή είναι οι δημότες που θέλουν καθαρή πόλη, 24 ώρες το 24ωρο και στο κάτω - κάτω της γραφής είναι εκείνοι που πληρώνουν τον λογαριασμό.

Τα υπέρ και τα κατά
Με την εικόνα να επικρατεί σήμερα, είναι αρκετοί εκείνοι που βλέπουν με θετικό μάτι τη λειτουργία ενός «μικτού συστήματος» αποκομιδής: Και με τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και με συμβάσεις με ιδιώτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε Δήμους, που η καθαριότητα έχει ανατεθεί σε ιδιώτες δεν υπάρχουν παράπονα και διαμαρτυρίες. Και αυτό γιατί ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις (αδειών, ασθενειών κλπ), ο ιδιώτης είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων που προβλέπει η σύμβαση.

Κέρκυρα προς αποφυγή…
Άλλωστε μόλις χθες μια ανάλογου τύπου εξέλιξη έγινε στην Κέρκυρα, με το Υπουργείο Εσωτερικών να δίνει το πράσινο «φως» για την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε να εκλείψει η άθλια εικόνα που παρουσιάζει το νησί στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Βέβαια τα Γιάννενα απέχουν παρασάγγας από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ξεπεράστηκαν οι ανεδαφικές και εν τέλει αντιπεριβαλλοντικές «κινητοποιήσεις» πότε κατά των ΧΥΤΑ και πότε κατά της σύμβασης παραχώρησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικά κατά των «ιδιωτικοποιήσεων».

Ακαθάριστα οικόπεδα
Τα προβλήματα όμως με τα απορρίμματα και γενικά με την προστασία του Περιβάλλοντος δεν τελειώνουν και δεν αφορούν μόνο την αποκομιδή των αστικών – οικιακών αποβλήτων. Είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο σύνθετα, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν παρεμβαίνουν άμεσα και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν τηρούν ούτε και την ισχύουσα νομοθεσία.
Τις ημέρες αυτές, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρκαγιών, έρχεται στην επικαιρότητα, το ζήτημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός οικισμών. Παρά τις εκκλήσεις, παρά τις προβλέψεις και τις αποφάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα κοντά σε οικισμούς. Η τραγωδία στο Μάτι δεν δίδαξε ούτε τους ιδιοκτήτες -που είναι υποχρεωμένοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ούτε το Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και τους άλλους Δήμους- να εφαρμόσουν το νόμο, καθαρίζοντας οι ίδιοι τα οικόπεδο και καταλογίζοντας τις δαπάνες στους υπόχρεους.

Χωματερές παντού!..
Ακόμη όμως χειρότερα είναι τα πράγματα με τις παράνομες χωματερές ή για την ακρίβεια για την παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών δίπλα από δρόμους, σε χωράφια, λαγκαδιές και γενικά όπου βολεύεται ο καθένας. Τα προληπτικά μέτρα είναι ανύπαρκτα, η ίδια αδιαφορία διαπιστώνεται όμως και όταν εντοπίζονται τέτοιες εικόνες. Εκείνο και εκείνα που βλέπουν οι πολίτες κάθε ημέρα, είναι ακατανόητο γιατί δεν τα βλέπουν οι υπηρεσίες δια των επιφορτισμένων υπαλλήλων τους.
Δύο ακόμη χαρακτηριστικές περιπτώσεις στα Γιάννενα κατέγραψαν με το φωτογραφικό τους φακό οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες». Η μία αφορά μια χωματερή δίπλα από το αναπλασμένο γήπεδο ποδοσφαίρου της Λιμνοπούλας και απέναντι από νέο σύγχρονο ξενοδοχείο. Πρόκειται για περιοχή στην οποία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Νέων. «Έτσι αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή την τουριστική προβολή της πόλης για την οποία -κατά τα άλλα- ξοδεύονται τόσα χρήματα;» είναι το εύλογο ερώτημα που θέτουν και στο οποίο φυσικά δεν πρόκειται να πάρει απάντηση.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά το παρκάκι στην είσοδο της πόλης (απέναντι από το Βελισσάριο). Μεταλλικές πόρτες σπασμένες, κάδοι υπερχειλισμένοι, ξηλωμένοι, πεταμένοι, σκουπίδια παντού, αναφέρουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», που καταλογίζουν αδιαφορία στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή για μια πραγματική εκστρατεία προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας περιουσίας με την ανάλογη επιβολή κυρώσεων».

Στο… μηδέν οι ΦοΔΣΑ
Μια από τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (που δεν έχει όμως σχέση με την αποκομιδή που προαναφέραμε), είναι και η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης. Το πρόβλημα είναι έντονο στην Ήπειρο καθώς πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση, το Εργοστάσιο ΑΣΑ κ.α.. Όμως αν και πέρασαν έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις σύστασης των ΦοΔΣΑ. Τα θέματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα τέθηκαν στο νέο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη μαζί του το Δ.Σ. του Δικτύου ΦοΔΣΑ. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, ενώ ελπίδες για ταχεία λήψη αποφάσεων, δημιουργεί στο Δίκτυο ΦοΔΣΑ, η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.