Οξύνεται η αντιπαράθεση απερχόμενης και νέας Δημοτ. Αρχής με επίκεντρο τη ΔΕΥΑΙ

ΠΟΛΕΜΟΣ…ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Για «μικροπρεπή σενάρια συνομωσίας» κάνει λόγο ο Θ. Μπέγκας σε απάντησή του προς τον Μ. Ελισάφ, ο οποίος συνάντησε… τοίχο στην προσπάθεια να ενημερωθεί για τα λύματα στον Βιολογικό

Απομακρύνεται κάθε πιθανότητα συνεργασίας των δύο ανδρών…

BIOLOGIKOS KATHARISMOS 1

• Μπορεί σήμερα να ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, όμως στα Γιάννενα τα πράγματα όσο πάει και γίνονται πιο περίπλοκα.

Η χθεσινή νέα ανταλλαγή «πυρών» ανάμεσα στον απερχόμενο Θωμά Μπέγκα και τον νέο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, αυτή τη φορά με αφορμή την αποθηκευμένη λυματολάσπη στον Βιολογικό Καθαρισμό, απομακρύνει κάθε πιθανότητα συνεργασίας των δύο ανδρών ενόψει της καινούριας δημοτικής περιόδου.
Η «σύρραξη» ξέσπασε όταν η παράταξη Ελισάφ με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΙ ότι αποκρύπτουν την πραγματική ποσότητα της λυματολάσπης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Βιολογικό, η οποία δεν αναγράφεται εξάλλου ούτε στην προκήρυξη για το έργο απομάκρυνσής της. Η δε Δημοτική Αρχή απάντησε υπενθυμίζοντας στον νέο Δήμαρχο ότι αντί να ζητά ενημέρωση από τις υπηρεσίες, μπορεί να το κάνει από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους!

Επίσκεψη στον Βιολογικό
Στοιχεία για τις ακριβείς ποσότητες βιοστερεών, δηλαδή λυματολάσπης, που παραμένουν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Ιωαννίνων ζήτησε ο Μωυσής Ελισάφ από την Διεύθυνση της ΔΕΥΑΙ κατά την επίσκεψή του μαζί με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του στις εγκαταστάσεις του, όπου είδαν από κοντά την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Όπως υπενθυμίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση, η ΔΕΥΑΙ έχει προκηρύξει ήδη διαγωνισμό ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την απομάκρυνση 25 χιλιάδων τόνων λυματολάσπης, ωστόσο στην προκήρυξη δεν περιέχεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προμέτρηση της συγκεκριμένης ποσότητας.

«Δε θα δώσετε στοιχεία…»
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ ζήτησε λοιπόν τα σχετικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κοινοποιώντας το έγγραφο και στον Πρόεδρο της επιχείρησης και απερχόμενο Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο οποίος με έγγραφό του του απαγόρευσε να τα δώσει στον νέο Δήμαρχο.
Όπως αναφέρει σ’ αυτό, «όταν κάποιος πολίτης ζητά πληροφορίες οι οποίες εμπίπτουν στην σφαίρα του απορρήτου, ο υπάλληλος οφείλει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η χορήγηση των πληροφοριών αυτών καθώς και να παραπέμπει στις σχετικές διατάξεις πολύ περισσότερο όταν δεν έχει και έννομο συμφέρον προς τούτο. Σας επισημαίνουμε ότι η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας συνιστά πειθαρχικό αδίκημα. Για τον λόγο αυτό καλείστε να μην παρέχετε πληροφορίες σε τρίτους που κατέχετε λόγω της υπηρεσιακής σας ιδιότητας…».

Δεν είναι… απόρρητο!
Η απαγόρευση του κ. Μπέγκα προς τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ να δώσει στοιχεία για τη λυματολάσπη προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης Ελισάφ, η οποία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επιχείρηση όφειλε να αναφέρει την ποσότητά της επακριβώς στα τεύχη δημοπράτησης του έργου που αφορά στην απομάκρυνσή της, για το οποίο η ΔΕΥΑΙ θα πληρώσει από ιδίους πόρους ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «αυτό δεν μπορεί να ανήκει στην «σφαίρα του απορρήτου» ούτε φυσικά στην σφαίρα της φαντασίας. Και βέβαια ο κ. Ελισάφ δεν είναι «κάποιος πολίτης» αλλά είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, πράγμα που κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να αποδεχθούν».
Καταλήγοντας η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» αναρωτιέται: «Τι κρύβει ο κ. Μπέγκας, τι φοβάται, ποιόν καλύπτει επιβάλλοντας την απαγόρευση και την σιωπή; Για μία ακόμη φορά εκτίθεται».

«Να έρθει σε μας…»
Για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε όσα της προσάπτει η παράταξη Ελισάφ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έχει προτρέψει επανειλημμένα τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο να ζητήσει συνεργασία και ενημέρωση από τη Δημοτική μας Αρχή για όποιο θέμα επιθυμεί. Εκείνος όμως συνεχίζει να αγνοεί τους πολιτικούς προϊσταμένους και να αναζητά ενημέρωση από τον υπηρεσιακό μηχανισμό».
Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα για τη διαχείριση της λυματολάσπης, κάνει γνωστό ότι αφορά ποσότητες οι οποίες βρίσκονται εναποθετημένες στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού πολύ πριν αναλάβει εκείνη τη Διοίκηση του Δήμου, αν και η ίδια βρήκε, μετά από πολύ κόπο, το απαραίτητο κονδύλι για να τη διαχειριστεί. Βρίσκεται δε εναποθετημένη σε οικόπεδο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η επέκταση του Βιολογικού, έργο που, όπως τονίζει, η ίδια κατάφερε να ξεμπλοκάρει και οδεύει προς την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Συνεχίζοντας, η Δημοτ. Αρχή σημειώνει πως «πρέπει να γίνει σαφές ότι οι μελέτες των έργων του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του εκπονούνται και θεωρούνται από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, ο οποίος φέρει και την πλήρη ευθύνη αυτών. Ουδεμία ανάμειξη έχει η πολιτική ηγεσία» και ρωτά την παράταξη Ελισάφ αν έχει στοιχεία ότι η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ αναμίχθηκε στην μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και για ποιο λόγο.
«Ποιος είναι ο "ειδικός" της συγκεκριμένης παράταξης ο οποίος αξιολογεί και κρίνει την αξιοπιστία της μελέτης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ;», αναρωτιέται προσθέτοντας πως «οι επιστολές του Δημάρχου προς τους Διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων έχουν ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση της έννοιας του σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας ενός Δημόσιου Οργανισμού».
Καταλήγοντας η Δημοτική Αρχή σημειώνει με νόημα: «Δεν παρακολουθούμε τα μικροπρεπή σενάρια συνωμοσίας, συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία ώρα αρχοντικά και δημιουργικά»!