Θετικό κλίμα διαμορφώνουν σε επιχειρήσεις και πολίτες οι εξαγγελίες Κ. Μητσοτάκη

«ΟΞΥΓΟΝΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ!

Αγώνας δρόμου από την Κυβέρνηση για να πείσει τους θεσμούς για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Η συνεχής πτώση των επιτοκίων θα φέρει νέες επενδύσεις

BIPE IOANNINON

 

• Μετά την ψήφιση των πρώτων «επειγόντων» νομοσχεδίων για το επιτελικό κράτος, τους ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ετοιμάζεται να στραφεί στην οικονομία και συγκεκριμένα στη στήριξη των φοροελαφρύνσεων που έχει ανακοινώσει και οι οποίες είναι το «οξυγόνο» για τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους.
Αμέσως μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα για τον Δεκαπενταύγουστο η Κυβέρνηση αρχίζει τις διαβουλεύσεις με τα στελέχη των θεσμών, στις 16 Σεπτεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και μια εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής.
Στο μεσοδιάστημα, το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων για ακίνητη περιουσία θα έχουν ήδη προλάβει να δουν στην πράξη την υλοποίηση των πρώτων υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θα έχουν εκδοθεί τα σημειώματα με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
Καθοριστικός όμως παράγοντας για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τις φοροελαφρύνσεις, είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο οποίο είχε συμφωνήσει η απελθούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αποτελεί «τροχοπέδη» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

Τα επιχειρήματα
Η Κυβέρνηση ετοιμάζει το «οπλοστάσιό» της για να πείσει τους θεσμούς για να συναινέσουν στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%. Και ένα από αυτά είναι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Νέο θετικό μήνυμα δόθηκε από τις αγορές στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,59 παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των επενδυτών τείνει να μειώνεται.
Τα άκρως ενθαρρυντικά νέα ήρθαν από το μέτωπο του επιτοκίου, το οποίο βυθίστηκε στο 0,095% από 0,23% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ.

Οι αγορές… εμπιστεύονται!
Η συνεχής μείωση των επιτοκίων οφείλεται στην εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επενδύσεις κλίματος στο εσωτερικό της χώρας.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού -που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου- οι φοροελαφρύνσεις καθώς επίσης και η αναπτυξιακή στροφή που επιδιώκεται μέσω των επενδύσεων και της αύξησης των δημοσίων εσόδων.
«Σύμμαχοι» της Ελλάδος είναι οικονομολόγοι, που εκτιμούν ότι το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για το μακροπρόθεσμο διάστημα έχει υποχωρήσει σημαντικά από τους υπολογισμούς των θεσμών στους οποίους βασίστηκε η συμφωνία του 2018, και έτσι με βάση και την πορεία των ελληνικών ομολόγων η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει συμφωνία με τους θεσμούς για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2021 και μετά κατά 0,5% έως 1%, δηλαδή στο 3% ή το 2,5% από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα.

Το Σχέδιο Β
Στα «σκαριά» βρίσκεται και σχέδιο Β ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο του συνυπολογισμού -στον μνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος- της επιστροφής κερδών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να εξασφαλίσει μια πηγή χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.
Ουσιαστικά το αίτημα που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά μεταφράζεται ως εξής: Αντί να μεταφέρονται οι πόροι στον ειδικό λογαριασμό για τη διαχείριση του χρέους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και κατά συνέχεια της ανάπτυξης.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Η Κυβέρνηση πάντως είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τις φορολογικές μειώσεις σε βάθος τετραετίας. Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτό θα γίνει με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δημοσιονομικού κενού.
Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η οικονομία και να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση δίχως να υπάρξει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων. Το πλάνο έχει τρεις άξονες: Την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω ψηφιοποίησης και πάταξης της φοροδιαφυγής και τον εξορθολογισμό των δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, έχει δρομολογηθεί επισκόπηση των δαπανών σε ολόκληρη την γενική κυβέρνηση με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας (πχ στην ενεργειακή επάρκεια των κτηρίων του Δημοσίου). Παρέθεσε επίσης την χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων για τον περιορισμό της παραοικονομίας στις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Διατηρείται το αφορολόγητο
Ο κ. Σκυλακάκης επαναβεβαίωσε πάντως πως η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου ισχύει στο ακέραιο.
Το υπ’ αριθμ. ένα πρόβλημα, εκτός των φορολογικών μέτρων, είναι οι επενδύσεις, ζήτημα που «καίει» ιδιαίτερα την Ήπειρο. Όπως είπε ο Υφυπουργός η Ελλάδα έχει τις μικρότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη.
«Εάν δοθεί -πρόσθεσε- μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στην Ελλάδα η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα, προς όφελος και των δανειστών».
Είναι ένας στόχος που πρέπει να κερδηθεί ώστε και η Ήπειρος -τώρα ειδικά που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλοι οδικοί άξονες- να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η τοπική οικονομία και κοινωνία.