Μετά την ψήφιση των Νόμων για επιτελικό κράτος, ΟΤΑ, Άσυλο, κ.α.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Με λυμένα πλέον τα «χέρια» η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους Μείωση πλεονασμάτων, αύξηση επενδύσεων, φορολογικές ελαφρύνσεις οι άμεσοι στόχοι

MHTSOTAKHS TASOYLAS BOYLH 22 7 19

• Με την χθεσινή υπερψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών, το Πανεπιστημιακό Άσυλο, την Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.α., ολοκληρώθηκε το πρώτο «πακέτο» νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει ως άμεσες προτεραιότητες η νέα Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της. Είχε προηγηθεί και η ψήφιση του Νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, το οποίο επιχειρεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διακυβέρνησης, με στόχο ένα πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος.
Η ψήφιση του διϋπουργικού νομοσχεδίου, όπως και του προηγούμενου, έγινε με τις ψήφους μόνο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, έχοντας βρεθεί προ εκπλήξεως για την ετοιμότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στελέχωση και την προώθηση των πρώτων νομοθετημάτων, εκφράζουν στείρα άρνηση, ενίοτε και αντικρουόμενες θέσεις στις κυβερνητικές προτάσεις.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενοι για δύο επείγουσες τροπολογίες που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας που αφορούσαν την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και αναμόρφωση εργασιακών διατάξεων. Όσον αφορά τη διάταξη για το άσυλο αυτή υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και την Ελληνική Λύση. “Παρών” είπε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ (όπως αναφέρθηκε ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25 δεν ήταν στην ψηφοφορία).

Σε νέα ρότα…
Από σήμερα η Κυβέρνηση μπαίνει σε μια νέα ρότα. Μετά από τις ολιγοήμερες διακοπές της επόμενης εβδομάδας, της Παναγίας, τα κεφάλια μπαίνουν ξανά μέσα καθώς το μεγάλο στοίχημα παραμένει ένα.
Η οικονομία, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για ελάφρυνση των βαρών είναι ζητήματα που θα τεθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.
Οι δανειστές έχουν ρίξει τους τόνους και αντιμετωπίζουν χαλαρά τη νέα κυβέρνηση, όμως, αυτό δεν πρόκειται να μείνει για πολύ. Στο επόμενο Eurogroup θα ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα, θα μπουν οι νέοι στόχοι, θα ανακινηθούν ζητήματα που κρύβονταν στα ντουλάπια.
«Όμως, οι συνθήκες -όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το in.gr- πλέον είναι διαφορετικές. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι φανερή, η ΝΔ προσπαθεί να δώσει έναν αναπτυξιακό τόνο στο οικονομικό της σχέδιο, οι αριθμοί πηγαίνουν καλά.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επιβεβαιώνουν ακριβώς την αλλαγή του κλίματος που μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα διαπραγματευτεί με την τρόικα.
Όμως, αναφέρουν τα ΝΕΑ, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων μετά την πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Με αυτό το όπλο σε συνδυασμό με υψηλότερες επιδόσεις ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαπραγματευτεί στον κατάλληλο χρόνο τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022».

Η εποπτεία των θεσμών
Οι διαθέσεις των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν στις 23 Σεπτεμβρίου όταν για μία ακόμα φορά οι επικεφαλής θα βρεθούν στην Αθήνα στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, θα ζητήσει από τους δανειστές να «ξανατρέξουν» με βάση τα νέα δεδομένα την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, με άλλες παραδοχές ανάπτυξης και κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Οι δεσμεύσεις για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060 κλείδωσαν πέρυσι το καλοκαίρι με την παραδοχή – έτσι υπαγόρευαν οι τρέχουσες τότε συνθήκες στις αγορές – ότι το μέσο κόστος δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές θα ήταν στη ζώνη του 5% με το ΔΝΤ να θέτει λίγο πάνω από 1% τις προβλέψεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η παραδοχή κόστους έχει ακυρωθεί στην πράξη, για τον ρυθμό ανάπτυξης η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει «διαπιστευτήρια» αλλά το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αξιοποιήσει αυτά τα επιχειρήματα στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί στους θεσμούς αλλά η ουσιαστική συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει – εάν ξεκινήσει – πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Έρχονται οι θεσμοί
Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει τη νέα κάθοδό τους στην Αθήνα το τελευταίο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2020 στην Κομισιόν και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η ατζέντα περιλαμβάνει κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων στις 16 Σεπτεμβρίου (την επομένη της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής του προσχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν) και των επικεφαλής στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το ελληνικό ζήτημα βέβαια αναμένεται να αρχίσει να συζητείται από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.
Στις 3 του μήνα συνεδριάζει το EuroWorking Group και στις 13 το Eurogroup, συνεδριάσεις στις οποίες αναμένεται οι θεσμοί να παρουσιάσουν τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση στις αρχές Ιουνίου η Κομισιόν προέβλεπε δημοσιονομικό κενό τόσο για φέτος όσο και για το 2020 αλλά οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως για φέτος τουλάχιστον πρόβλημα επί του στόχου για το πλεόνασμα δεν θα υπάρξει.