Σε λίγες ημέρες ορκίζονται τα νέα Δημοτικά συμβούλια αλλά παραμένει…

«ΓΡΙΦΟΣ» Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ!

Το αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον σε συνεργασίες και πρόσωπα, με τις θέσεις ευθύνης να βρίσκονται στο επίκεντρο • Συνεχίζει τις επαφές ο Μ. Ελισάφ

Μέχρι και έξι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ιωαννιτών…

DHMARXEIO 2014

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ημέρες για την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου στη χώρα μας, η οποία αυτή τη φορά θα είναι τετραετούς διάρκειας και οι ΟΤΑ ετοιμάζονται για την αλλαγή της σελίδας.
Ενώ οι ορκωμοσίες των νεοεκλεγμένων Δημάρχων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ως τα τέλη του μήνα, δηλαδή μέσα στο τρέχον δεκαήμερο, η διακυβέρνηση της πλειοψηφίας των Δήμων και στην Ήπειρο παραμένει «γρίφος», καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των νέων Δημάρχων με τις άλλες παρατάξεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας.
Το ενδιαφέρον λοιπόν εστιάζεται πλέον στις συνεργασίες και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις καινούριες Δημοτικές Αρχές και εδώ οι… διαπραγματεύσεις για τις θέσεις ευθύνης που είναι και έμμισθες καλά κρατούν! Αυτό ισχύει και στον Δήμο Ιωαννιτών, με τον Μωυσή Ελισάφ να διάγει δύσκολες ημέρες λίγο πριν αναλάβει επίσημα τα ηνία.
Νέα περίοδος
Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα δημοτική περίοδος και είναι η ημέρα που οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της χώρας θα βρεθούν στα γραφεία τους προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντα για τα οποία τους επέλεξαν ο πολίτες. Τις ημέρες που θα προηγηθούν θα γίνουν οι ορκωμοσίες των νέων διοικήσεων των Δήμων. Στα Γιάννενα αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου.
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών είναι γεγονός ότι θα διευκολύνει ουσιαστικά την ομαλή διακυβέρνηση των Δήμων καθώς προβλέπει πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου σε επιτροπές και νομικά πρόσωπα ενώ ενθαρρύνει συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, πάλι υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η νικήτρια παράταξη.
Θέσεις και πρόσωπα
Και πάλι, όμως, οι συνεργασίες ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας απαιτούν συνδιαλλαγή ανάμεσα στους επικεφαλής τους, με τις διάφορες θέσεις ευθύνης να βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Πρώτες και καλύτερες είναι φυσικά αυτές των Αντιδημάρχων, οι οποίοι ασκούν διοίκηση και πληρώνονται με αντιμισθία για τα καθήκοντά τους αυτά.
Η «μοιρασιά» αυτών των θέσεων αποτελεί λοιπόν «γρίφο» και στους Δήμους της Ηπείρου, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων κρίθηκε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και πονοκέφαλο για τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους που καλούνται να μοιράσουν αξιώματα διατηρώντας εύθραυστες ισορροπίες.
Η ομαλή λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων της εποχής του «Κλεισθένη» θα κριθεί φυσικά σε δεύτερη φάση, αφού σχηματιστούν οι Δημοτικές Αρχές, οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγείς γίνεται. Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από το πόσο εποικοδομητική αντιπολίτευση είναι διατεθειμένες να κάνουν οι παρατάξεις οι οποίες θα βρεθούν στα απέναντι έδρανα.
«Γρίφος» για Ελισάφ!
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, πιθανώς ως τα τέλη της, ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο της Ηπείρου, όπου ο νέος Δήμαρχος επίσης έχει να λύσει δύσκολους γρίφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και κατά τις διακοπές του στο Κανάλι Πρέβεζας ο Μωυσής Ελισάφ συνέχισε τις συναντήσεις και συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό πλειοψηφίας.
Η σύμπλευση με την παράταξη του νυν Δημάρχου Θωμά Μπέγκα φαντάζει ανέφικτη αν λάβει κανείς υπόψη τα δηλητηριώδη βέλη που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΥΑΙ και τη λυματολάσπη. Φυσικά κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη συνεργασία μεμονωμένων στελεχών της παράταξης Μπέγκα με τη νέα Δημοτική Αρχή!
Πιο πιθανή μοιάζει μία συνεργασία του κ. Ελισάφ με την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, όμως επειδή κι εδώ δεν συμπληρώνεται ικανός αριθμός μελών για πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (απαιτούνται 23 σύμβουλοι), θα χρειαστεί η σύμπραξη και του Νίκου Γκόντα.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Ιωαννιτών προβλέπονται μέχρι και έξι έμμισθες θέσεις Αντιδημάρχων, οπότε ο κ. Ελισάφ έχει περιθώριο να δώσει ικανά ανταλλάγματα προκειμένου να σχηματίσει πλειοψηφία.
Περί Αντιδημάρχων…
Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη», στη νέα δημοτική περίοδο σε Δήμους με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους ορίζονται έως δύο Αντιδήμαρχοι, σε Δήμους με 5.001 και έως 20.000 κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις, σε Δήμους που έχουν πληθυσμό από 20.001 έως 50.000 κατοίκους ορίζονται έως πέντε Αντιδήμαρχοι, ενώ σε Δήμους από 50.001 έως 100.000 κατοίκους ορίζονται έως έξι Αντιδήμαρχοι. Σ’ αυτή την τελευταία κατηγορία εμπίπτουν και τα Γιάννενα.
Σε άλλη παράγραφο του «Κλεισθένη» σημειώνεται κάτι ενδιαφέρον, όπως αναφέρει ο «airetos.gr», ότι δηλαδή «Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί Σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική Δημοτική Παράταξη από αυτή του Δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των Συμβούλων της Παράταξης στην οποία ανήκει ο Σύμβουλος αυτός»! Φυσικά αυτό δεν ισχύει για συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.
Η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους, εκτός αν υπάρξει ανάκληση μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους, με ειδικά αιτιολογημένη Απόφαση του Δημάρχου. Οι Αντιδήμαρχοι λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία ανέρχεται στο 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο Δήμαρχο.