Λίγο το νερό, αυξημένες οι ανάγκες και τα προβλήματα σε αρκετά χωριά…

Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ «ΧΤΥΠΑ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Για δολιοφθορά (από αγνώστους!) στο δίκτυο ύδρευσης Βασιλικού κάνει λόγο ο δήμαρχος Πωγωνίου, ενώ στον Πύργο Κόνιτσας η δεξαμενή δεν επαρκεί

• Διψούν κοπάδια ζώων, αφού μόνο υδροφόρες φτάνουν σ’ αυτά…

BRYSH NERO 2

Προβλήματα στην υδροδότηση αρκετών χωριών ανά την Ήπειρο έχει προκαλέσει η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας που διανύουμε, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την σημαντική αύξηση της κατανάλωσης νερού σ’ αυτά, λόγω και της επιστροφής των αποδήμων για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους.
Εξάλλου, η άρδευση κήπων μέσω του δικτύου ύδρευσης σε περιοχές που η στάθμη των δεξαμενών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τελευταία επιτείνει το πρόβλημα με τους κατά τόπους Δήμους να μοιάζουν ανήμποροι να δώσουν λύσεις. Ειδικά σε ορισμένα χωριά, οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού έχουν περιορισμένη δυνατότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των λιγοστών, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του χρόνου, κατοίκων τους!
Όμως το πρόβλημα λειψυδρίας που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι καινούργιο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επανέρχεται, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, τις επισημάνσεις και τα σχόλια του τοπικού Τύπου. Οι νέες Δημοτικές Αρχές ας φροντίσουν άμεσα να λυθεί μια για πάντα το φλέγον αυτό ζήτημα.
Προβλήματα  και διαμαρτυρίες…
Η έλλειψη νερού προκαλεί προβλήματα στα χωριά που διαθέτουν περιορισμένα αποθέματα, αλλά και έντονες διαμαρτυρίες και παράπονα των κατοίκων, κυρίως των αποδήμων, που στερούνται για μεγάλα διαστήματα ένα αγαθό το οποίο θεωρούν αυτονόητο. Δεν λείπουν φυσικά οι προστριβές και ανάμεσα σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, με αφορμή το δικαίωμα ποτίσματος χωραφιών και ζώων, οι οποίες μερικές φορές προσλαμβάνουν ακόμα και μορφή έντονης αντιπαράθεσης.
Οι κτηνοτρόφοι…
Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας για τους κτηνοτρόφους σε ορεινά και ημιορεινά χωριά, ζητώντας επανειλημμένως τη λήψη μέτρων, όπως περισσότερες υποδομές ποτίσματος, αλλά και βελτίωση της βατότητας αγροτικών δρόμων προς τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» αναγνώστης μας, αναφερόμενος σε κτηνοτρόφους στην Ολύτσικα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι «αρκετά χρόνια τώρα οι κτηνοτρόφοι έχουν να παλέψουν με τη θερινή λειψυδρία, που αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των βοοτροφικών μονάδων τους. Αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό για τις αυξημένες ανάγκες του ζωϊκού τους κεφαλαίου, ανάγκες που φτάνουν συχνά και τα πενήντα λίτρα ημερησίως για κάθε βοοειδές!
»…Ο κίνδυνος να εκλείψουν οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι ορατός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου. Συνεπώς, χρειάζεται ενδιαφέρον και λήψη μέτρων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων….».
Στο Βασιλικό Πωγωνίου
Ένα από τα χωριά που τις τελευταίες ημέρες έμειναν χωρίς ή με ελάχιστο νερό ήταν το Βασιλικό στον ακριτικό Δημο Πωγωνίου. Το θέμα ερευνήθηκε και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η βλάβη στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Βασιλικού οφείλεται σε δολιοφθορά (!) όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του, άγνωστοι βούλωσαν το δίκτυο και κατέστρεψαν τα φρεάτια (φωτό) στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης μεταξύ «Προφήτη Ηλία» και «Πολυσταύρια», με αποτέλεσμα τη μειωμένη υδροδότηση από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Οι υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου είναι επί ποδός για την αντιμετώπιση της ζημιάς, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου εξετάζει το συμβάν. Ο Δήμος ζητά την υπομονή των δημοτών μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.
Στον Πύργο Κόνιτσας
Ένα ακόμη χωριό στο οποίο εντοπίζεται πρόβλημα ύδρευσης το τελευταίο διάστημα είναι ο Πύργος του Δήμου Κόνιτσας, όπως κάνει γνωστό κάτοικός του με επιστολή στον «Π.Λ.».
Το πρόβλημα της απουσίας νερού από το δίκτυο ύδρευσης ξεκίνησε, όπως αναφέρει, από την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Ο ίδιος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος εξήγησε ότι η δεξαμενή του χωριού δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών που διαμένουν σ’ αυτό το τελευταίο διάστημα, ενώ οι εργασίες που έγιναν πριν λίγα χρόνια στο δίκτυο ύδρευσης δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Ο εν λόγω κάτοικος επισημαίνει στην επιστολή του ότι πέρα από ζητήματα υγιεινής, προκύπτει και εύλογη ανησυχία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή.