Προς αξιοποίηση του μοναδικού αυτού φυσικού πλούτου της Ηπείρου

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ!

Μετά την πιστοποίηση και την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση, η Περιφέρεια «ανοίγει» το οδικό δίκτυο που οδηγεί στα Λουτρά Αμαράντου

• ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Θα αξιοποιηθούν προς όφελος του τόπου…

AMARANTOS KONITSA

Εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές ανοίγονται για την Ήπειρο όσον αφορά στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω της ανάδειξης και προβολής των μοναδικών στο είδος τους πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες που αυτή διαθέτει. 

Η αξιοποίηση, μετά από δεκαετίες στασιμότητας, των προνομιούχων εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή μας, μέσω της συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί ωφέλιμη για όλους, εμπλουτίζοντας με ουσιαστικό τρόπο το τουριστικό μας προϊόν.
Έτσι, λοιπόν, έπειτα από την επίσημη πιστοποίηση πέρυσι, από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, ως ιαματικών των πηγών Αμαράντου και Καβασίλων του Δήμου Κόνιτσας και την υποβολή από την Περιφέρεια πρότασης στο «Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014 – 20» για την χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ιαματικών λουτρών της Ηπείρου, ανακοινώθηκε χθες η απόφαση για ανακατασκευή του δρόμου που οδηγεί στον Αμάραντο, με τον Αλέκο Καχριμάνη να κάνει λόγο για συνολική αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου του τόπου.
Νέες προοπτικές
Όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», η αξιοποίηση των μοναδικών ιαματικών λουτρών που έχει την τύχη να διαθέτει η Ήπειρος θα ανοίξει νέες και ευοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη γενικότερα του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή μας. Ο συγκεκριμένος κλάδος σήμερα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορεί όμως να δώσει σημαντικά οφέλη στον τόπο ενισχύοντας την τουριστική κίνηση και κατ’ επέκταση την οικονομία του.
Η Περιφέρεια έχει αντιληφθεί από καιρό τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και έχει ετοιμάσει ένα «Μάστερ Πλαν» για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της Ηπείρου, υπό τον συντονισμό της απερχόμενης Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη.
Η πιστοποίηση βοήθησε…
Αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσει η υλοποίηση του Επιχειρηματικού αυτού Σχεδίου, η Περιφέρεια κατέληξε στο «Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014 – 20».
Ως γνωστόν, οι δύο αυτές πηγές που βρίσκονται στην περιοχή της Κόνιτσας, είναι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και το γεγονός αυτό κάνει τους ντόπιους επαγγελματίες να ζητούν την οδική τους σύνδεση, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, ένα ιαματικό πάρκο στεριάς μοναδικό στο είδος του, που θα προσελκύει λουόμενους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό!
Σειρά έχει η πρόσβαση!
Φυσικά, όσο και να αναβαθμιστούν οι ιαματικές εγκαταστάσεις της Ηπείρου, αν η πρόσβαση σ’ αυτές δεν είναι εύκολη, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ το αντιμετωπίζουν τα λουτρά Αμαράντου και Καβασίλων που είναι και τα πιο ορεινά της Ηπείρου, με τους επαγγελματίες των πρώτων να ζητούν εδώ και χρόνια βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί σ’ αυτά.
Το αίτημά τους έρχεται να ικανοποιήσει η Περιφέρεια, η οποία ανακοίνωσε χθες την πλήρη ανακατασκευή του οδικού δικτύου, προκειμένου να αρθεί η ουσιαστική συγκοινωνιακή απομόνωση της περιοχής Αμαράντου! Τη σχετική απόφαση έλαβε η Οικονομική Επιτροπή κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου (ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ) για την εκτεταμένη βελτίωση της επαρχιακής οδού προς τον Αμάραντο, με προϋπολογισμό 2.680.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα αναδείχτηκε ανάδοχος και για ένα ακόμη τμήμα της συγκεκριμένης οδού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Σε δήλωσή του ο Αλέκος Καχριμάνης επισημαίνει ιδιαίτερα τη σημασία του έργου τονίζοντας τα εξής: «Μέρα με την ημέρα κάνουμε πράξη το σχεδιασμό μας για ανάδειξη και συνολική αναβάθμιση των περιοχών στις οποίες υπάρχουν ιαματικά λουτρά, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα. Πρόκειται για έναν πλούτο, που θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και γενικότερα όσων έχουν ανάγκη ιαματικών λουτρών».
Όλες οι μορφές λουτρών
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει τις πιο πολλές από τις συνολικά έξι ιαματικές πηγές που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Πέρα από αυτές στα Καβάσιλα και τον Αμάραντο Κόνιτσας, υπάρχουν ακόμη μία στο Δήμο Πρέβεζας, τα Παλιοσάραγα (προχωρούν οι διαδικασίες αναβάθμισής τους), μία στο Δήμο Άρτας, το Χανόπουλο, μία στη Σαγιάδα, και μία στον Δήμο Δωδώνης. Μάλιστα, η περιοχή μας διαθέτει και τις τρεις μορφές ιαματικού φυσικού πόρου, δηλαδή νερό, πηλό και ατμό στον Αμάραντο ατμό, που αποτελεί τη μοναδική στο είδος της ιαματική πηγή σ’ ολόκληρη τη χώρα!