Επί ημερών Κ. Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) διαλύθηκε κι ότι είχε μείνει ακόμη όρθιο…

ΜΕΤΡΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Τα ανωτατοποιημένα Τμήματα των ΤΕΙ και στην Ήπειρο έμειναν στα αζήτητα με πολύ χαμηλές βαθμολογίες…

ΚΙΝΑΛ: Η υποβάθμιση του σχολείου εντάθηκε από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπ. Παιδείας): Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές…

PANELLADIKES EKSETASEIS

 

• Μετά τις χαρές και τα… πανηγύρια για τους περισσότερους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που κατάφεραν να εισαχθούν στις Σχολές πρώτης προτίμησης, με το παράδοξο βέβαια ότι πολλοί πέρασαν την πόρτα των Πανεπιστημίων έχοντας γράψει κάτω από τη βάση (!), έρχεται ο προβληματισμός για το πού οδηγείται η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τα πάνω – κάτω έφερε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, χωρίς όμως –όπως αποδεικνύεται στην πράξη– το σχέδιο αυτό να είχε ωριμάσει για να οδηγήσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ένα βήμα παραπάνω!

Βήματα προς τα πίσω…
Η αλλαγή ονομασίας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις, ακαδημαϊκές και όχι μόνο, είχε ως αποτέλεσμα πολλές Σχολές των ανωτατοποιημένων ΤΕΙ να παραμείνουν στα αζήτητα και να κατρακυλήσουν οι βάσεις εισαγωγής. Ένα τέτοιο Τμήμα στο Πανεπ. Ιωαννίνων είναι το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (με έδρα την Πρέβεζα) στο οποίο η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 5.004 μόρια, όταν πέρυσι ως Τμήμα του ΤΕΙ η βάση ήταν 6.134.
Φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές ανώτατες Σχολές πέτυχαν υποψήφιοι έχοντας γράψει όχι απλώς μέτρια, αλλά κάτω από τη βάση! Μια ακόμη περίπτωση η Φιλοσοφική Ιωαννίνων, η βάση της οποίας διαμορφώθηκε στα 9.798 μόρια, Σχολή από την οποία θα αποφοιτήσουν αυριανοί καθηγητές…

Με προχειρότητα
Ας σημειωθεί ότι 153 τμήματα του μηχανογραφικού άνοιξαν τις «πύλες» τους σε 25.000 νέους φοιτητές με λιγότερα από 10.000 μόρια! Όπως σχολίαζε δημοσίευμα του in.gr η «πανεπιστημιοποίηση» δεκάδων τμημάτων της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε με προχειρότητα και βιασύνη – έφερε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα.
Και προσθέτει σε άλλο σημείο: η εικόνα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι ακόμη χειρότερη και φτάνει στα όρια της τραγικότητας, καθώς εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα υποψήφιοι ακόμη και με μέσο όρο 0,8!
Μία άλλη παράμετρος των πανελλαδικών εξετάσεων που επισημαίνεται αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, μία διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Και τη φετινή χρονιά οι διαφορές που καταγράφηκαν μεταξύ ομοειδών τμημάτων είναι χαοτικές, με αποτέλεσμα φοιτητές που εισήχθησαν σε κάποιο περιφερειακό ίδρυμα με χιλιάδες λιγότερα μόρια σε σχέση με το αντίστοιχο άλλου ΑΕΙ και δικαιούνται μετεγγραφής, να μπορούν να μεταπηδήσουν σε ίδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Οι σκέψεις του Υπ. Παιδείας
Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται για το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση η νέα Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως. «Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος στο πανεπιστήμιο έχοντας γραπτό με βαθμό 0,8» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την πρόθεση του υπουργείου να θεσπιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. «Έχουμε κάποιες σκέψεις επ’ αυτού, είπε, αλλά δεν θέλουμε να τις δημοσιοποιήσουμε πριν από την διαβούλευση με τους φορείς» σημείωσε χθες μιλώντας στο Θέμα Fm.

Προβληματισμός και στο ΚΙΝΑΛ
Προβληματισμός για τις βάσεις των πανελλαδικών επικρατεί και στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ. «Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στις Εξετάσεις μας προβληματίζουν όλους. Όμως η πρόταση της Υπουργού για θέσπιση ορίου εισαγωγής –αν και σωστή- δεν αρκεί, δεν προσφέρει από μόνη της λύση.
Είναι αναγκαίο να συνδεθεί με πολιτικές αναβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου. Γιατί οι χαμηλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισής του, που εντάθηκε από τις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή της η Χαρά Κεφαλίδου, Υπεύθυνη της Κ.Ο. του κόμματος για θέματα Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Οι «αιώνιοι» φοιτητές
Στο μεταξύ η υπουργός Ν. Κεραμέως προανήγγειλε και την κατάργηση των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, σημειώνοντας ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο για την διάρκεια των σπουδών.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» είπε πως θα υπάρξει κατάργηση των αιώνιων φοιτητών και ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. ΓΙ’ αυτούς που εφεξής, όπως είπε, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα μπαίνουν σε πανεπιστήμιο θα ισχύει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών.
«Και εδώ έχουμε μια στρέβλωση ελληνική -μετά το άσυλο και αυτή είναι μια στρέβλωση ελληνική- όμως θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις για όσους είναι ήδη φοιτητές και βεβαίως θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις που θα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υγείας. Πάντως το γενικό πλαίσιο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών», ανέφερε.
Η υπουργός σημείωσε ακόμη ότι το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών θα είναι μέσα σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα ξεκινήσει ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου. Για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ανέφερε πως «στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Παράλληλα με αυτόν, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, παράδειγμα συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για κατασκευή φοιτητικών εστιών...».