Στην ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι στραμμένο το ενδιαφέρον τους…

Το «φιλί ζωής» από την Κυβέρνηση περιμένουν και οι Ηπειρωτικές επιχειρήσεις

Ειδικό πρόγραμμα για την παραμεθόρια περιοχή προτείνει ο Σ.Β.Ε.

• Σε νέα «χέρια» το εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ στο Επισκοπικό

BIOMHXANIKH PERIOXH

Στραμμένο στη Θεσσαλονίκη και στις ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το ενδιαφέρον πλέον του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι προσδοκίες που υπάρχουν είναι πολλές, ειδικά μάλιστα μετά τις θετικές εξελίξεις που καταγράφονται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στο τομέα της Οικονομίας. Το θετικό κλίμα επιβεβαιώνει και μια ακόμη έρευνα, αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές στην Ελλάδα το μήνα Αύγουστο εκτινάχτηκε στις 108,4 μονάδες από 105,3 που ήταν τον Ιούλιο και 101, 0 τον Ιούνιο.
Οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Έκθεσης που θα γίνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου (η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου). Ήδη ο Πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση με φορείς της Βορείου Ελλάδος οι οποίοι του κατέθεσαν προτάσεις, παρέθεσαν θέσεις, αλλά και τους προβληματισμούς τους.
Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδος, - περιοχών που τα τελευταία χρόνια αισθάνονται έντονες πιέσεις αποβιομηχάνισης και μειωμένο ενδιαφέρον επενδύσεων- είναι πρωτοβουλίες για την επίτευξη περιφερειακής ανάπτυξης ώστε να επιτευχθεί η σύγκλισή τους με τις άλλες περιφέρειες της χώρας.
Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό, τέθηκαν τέσσερις βασικοί άξονες, οι οποίοι «ζητούν» στήριξη από την Κυβέρνηση: Πρόκειται για τη Βιομηχανική πολιτική για την Περιφέρεια, τις Επιχειρηματικές υποδομές, την Καινοτομία- Εξωστρέφεια και τις Παραγωγικές Επενδύσεις.
Οι περισσότερες από τις προτάσεις του ΣΒΕ, αφορούν ευθέως και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου. Μάλιστα ο Σύνδεσμος έθεσε ονομαστικά και την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ειδικού προγράμματος ανάπτυξης για την παραμεθόρια περιοχή της Ηπείρου (όπως και της Μακεδονίας και της Θράκης). Εξίσου σημαντική είναι η πρόταση για εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφερειακής Βιομηχανίας, αλλά και της αναβάθμιση των περιβαλλοντικών υποδομών στις ΒΙΠΕ, που αν τελικά υιοθετηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση, τότε ίσως δώσει «πνοή» και στη Βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων.
Η πολιτική της νέας Κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα για τη Βιομηχανία θα ξεδιπλωθεί, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε αργότερα. Δεδομένο είναι πάντως πως οι προοπτικές την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ιδίως μετά την άρση των Capital controls.
Αποβιομηχάνιση στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο τα περιθώρια για τη βιομηχανία έχουν στενέψει πλέον επικίνδυνα. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις λειτουργούσες βιομηχανίες. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η SPIDER, η ΒΙΚΗ, δεν κατέστη να διατηρηθούν στη «ζωή», οδηγώντας εκατοντάδες άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ πολλές από όσες κρατούνται ακόμη σε λειτουργία «φυτοζωούν». Στα θετικά μπορεί να καταγραφεί η μεταβίβαση/ιδιωτικοποίηση της «Μεταλλουργικής» Κεφαλοβρύσου που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης στο ακριτικό Πωγώνι. Οι άλλες βιομηχανίες που σήμερα στην Ήπειρο κινούνται σε πολύ καλά εμπορικά και οικονομικά επίπεδα, είναι κυρίως όσες ασχολούνται με τα νερά και τα αναψυκτικά, όπως επίσης και οι γαλακτοβιομηχανίες με κορυφαία στη λίστα τη «ΔΩΔΩΝΗ».
Άλλαξε χέρια η ΜΙΝΕΡΒΑ
Στον γαλακτοκομικό κλάδο της Ηπείρου, τα τελευταία 24ωρα υπήρξε κινητικότητα που ίσως σηματοδοτήσει ανακατατάξεις στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για την πώληση της εταιρείας ΜΙΝΕΡΒΑ από την PZ Cussons Plc στην εταιρεία σε θυγατρική του ομίλου Diorama, αντί 45,1 εκ. ευρώ! Η μεταβίβαση αφορά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΙΝΕΡΒΑ, που σημαίνει ότι σε αυτή περιλαμβάνεται και το εργοστάσιο γαλακτοκομικών που λειτουργεί σήμερα στο Επισκοπικό Ιωαννίνων και το οποίο αρχικά είχε κατασκευαστεί από τη ΦΑΓΕ.
Οι εκπρόσωποι των νέων ιδιοκτητών της ΜΙΝΕΡΒΑ, με τις πρώτες δηλώσεις τους, έδωσαν «στίγμα» για περαιτέρω ανάπτυξη της, αξιοποιώντας «συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και θα μας προσφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος της νέας εταιρίας Αλεξ Κανέλης. Ο Διευθυντής Επενδύσεων Γιάννης Καλαντζής αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της ΜΙΝΕΡΒΑ στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, που εκ των πραγμάτων αφορά και τη μονάδα των Ιωαννίνων.