Νέα τετραετία ξεκινάει και είναι ώρα δουλειάς για τους τοπικούς άρχοντες

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ…ΜΕΓΑΛΑ, ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ!

Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμοι να δώσουν προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα

• Ο «Π.Λ.» παρουσιάζει χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων που μπορούν να επιλυθούν εύκολα…

PARALIMNIOS FYTA BLASTHSH

• Οι τελετές ορκωμοσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους έγιναν, οι επιτροπές και τα προεδρεία στα συμβούλια ορίστηκαν, καιρός πια οι νέοι άρχοντες της Αυτοδιοίκησης να στρωθούν στη δουλειά, καθώς τα «μέτωπα» είναι πολλά όπως και τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν.
Φυσικά, τόσο η νέα Περιφερειακή Αρχή όσο και οι Δημοτικές δικαιούνται μία περίοδο χάριτος, προκειμένου να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν πριν δώσουν απτά δείγματα δουλειάς, όμως αυτή δεν θα είναι μεγάλη, γιατί δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Οι πολίτες θέλουν έργα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό!
Δεν είναι ανάγκη όμως οι νέοι Αυτοδιοικητικοί φορείς να ξεκινήσουν από τα… μεγάλα! Υπάρχει καιρός να προγραμματίσουν και να επιδιώξουν την υλοποίηση μικρότερων αλλά σημαντικών παρεμβάσεων. Για αρχή, ας ασχοληθούν με τα… μικρά, τα έργα εκείνα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εκείνο που απαιτείται, είναι διάθεση για αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.

Πρώτα τα μικρά…
Δεν περιμένει κανείς με το «καλημέρα» της νέας περιόδου να δει να υλοποιούνται στον τόπο μας μεγάλα έργα, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας, είτε σε επίπεδο Δήμων. Αυτά θέλουν το χρόνο τους για να μπουν σε τροχιά και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει κανείς να ακολουθήσει, ενώ εδώ εμπλέκεται και το Κράτος που έχει την κύρια ευθύνη προώθησής τους.
Ας ξεκινήσουν λοιπόν οι νέες Διοικήσεις από τα… μικρά, δηλαδή από ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και χρήζουν βελτίωσης ώστε να βελτιωθεί κατ΄ επέκταση και η ποιότητα ζωής του πολίτη. Πρόκειται για παρεμβάσεις που σε γενικές γραμμές δεν έχουν μεγάλο κόστος, άρα τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι μπορούν να τα φέρουν εις πέρας με ίδιους πόρους και προσωπικό.

Οι διαγραμμίσεις
Ποια είναι όμως αυτά τα μικρά έργα που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας; Τα περιγράφουν αναγνώστες του «Π.Λ.» με επιστολές τους προς την εφημερίδα, αλλά και απόδημοι που επισκεπτόμενοι το τελευταίο διάστημα την Ήπειρο, είδαν πολλά και τα κατέγραψαν!
Ξεκινώντας από το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, τρεις είναι οι παρατηρήσεις. Πρώτον, χρειάζεται διαγράμμιση οδών τόσο σε εθνικούς δρόμους όσο και σε εκείνους που οδηγούν στα χωριά, αλλά κυρίως εντός της πόλης των Ιωαννίνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε διακρίνει κανείς τίποτε στο οδόστρωμα και όταν πρόκειται για διαβάσεις πεζών, το γεγονός αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους. Για του λόγου το αληθές, η νέα Δημοτική Αρχή ας ρίξει, για παράδειγμα, μία ματιά στη Λεωφόρο Γράμμου.

Σκουπίδια – κλάδεμα
Παράλληλα, το καλοκαίρι φεύγοντας «άφησε» μπόλικα σκουπίδια ένθεν κι ένθεν των εθνικών και επαρχιακών οδών. Πλαστικά κυρίως αντικείμενα που πέταξαν από το αυτοκίνητό τους ασυνείδητοι ταξιδιώτες, Έλληνες ή ξένοι. Χαρακτηριστικές εικόνες αντικρίζει κανείς στην Εθνική Οδό προς Κακαβιά, αλλά και στην Ιωαννίνων - Τρικάλων. Καλό θα ήταν να υπάρξει μέριμνα για τον καθαρισμό τους πριν μπει ο χειμώνας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το συγκεκριμένο… σκουπιδομάνι αποκαλύφθηκε από το «ξύρισμα» της βλάστησης κατά μήκος των δρόμων με ειδικά μηχανήματα, το οποίο συχνά οδήγησε, αντί του κλαδέματος, στην κατακρεούργηση δέντρων και φυτών.
Εξάλλου, «πληγή» στην Εθνική Ιωαννίνων - Κακαβιάς αποτελούν όλα εκείνα τα παλιά αλβανικά φορτηγά και νταλίκες που «αγκομαχούν», στο δρόμο προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις μποτιλιάρισμα, ειδικά σε οικισμούς όπως στο Καλπάκι και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ταξιδιωτών.

Τα πεζοδρόμια
Ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μέσα στα Γιάννενα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεζοδρόμια της πόλης. Έγιναν κάποιες ανακατασκευές από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όμως το πρόβλημα είναι ορατό σε πολλούς δρόμους ακόμα. Υπάρχουν δυστυχώς και σήμερα πολλά πεζοδρόμια στην πρωτεύουσα της Ηπείρου εντελώς ακατάλληλα, όχι μόνο για γονείς με καροτσάκια αλλά και για ηλικιωμένους πεζούς. Ένα τέτοιο, όπως καταγγέλλει σε επιστολή του ο κ. Κώστας Ζήκος, είναι αυτό στην οδό Αγίας Μαρίνας, απέναντι ακριβώς από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου. Ένα τμήμα του μάλιστα αποκαταστάθηκε με δαπάνες των ιδιοκτητών καταστημάτων που βρίσκονται στον συγκεκριμένο δρόμο, αφού ο Δήμος δεν έδειξε μέριμνα!
Φυσικά, δε λείπουν σε κάποιες περιπτώσεις οι καταλήψεις σε τμήματα πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων που τείνουν να βγαίνουν εκτός των ορίων που τους παραχωρεί ο Δήμος αλλά και από προϊόντα εμπορικών μαγαζιών. Εδώ απαιτούνται απλοί έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας.

Η Παραλίμνιος…
Παραμένοντας στα Γιάννενα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξει η νέα Δημοτική Αρχή στην Παραλίμνιο περιοχή, η οποία αποτελεί και τουριστικό «καθρέφτη» της πόλης.
Κι εδώ μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη συνολική εικόνα όπως η κοπή της παρόχθιας βλάστησης, που σε ορισμένα σημεία κυριολεκτικά οργιάζει, αλλά και η επιτάχυνση της ανακατασκευής των πεζοδρομίων, με καθαρισμό από τα συνεργεία των «μπαλωμάτων» άμμου που αφήνουν πάνω στην άσφαλτο, το άσπρισμα με ασβέστη των κορμών των πλατάνων και η επαναλειτουργία των κλειστών σήμερα δημοτικών WC.

***
Είναι πολλά τα… κακά, στραβά και ανάποδα, που μακροχρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους της… μικρής μας πόλης. Όλοι τα βλέπουν, τα συζητούν, αλλά οι λύσεις τους αργούν να φανούν. Αρκετά όμως για σήμερα. Περιμένοντας και τις δικές σας επισημάνσεις, σύντομα θα επανέλθουμε…