Πανεπιστημιακή πιστοποίηση θα έχει η γνησιότητά τους…

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ»!

Σημαντικό εφόδιο για τη διακίνησή τους στις διεθνείς αγορές

Προωθείται η σύσταση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας για γάλα, φέτα, κρασί

• Εμμένει η Ε.Ε. στην φορολογία του τσίπουρου!

FETA

 

• Οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και οι απομιμήσεις ελληνικών προϊόντων υψηλής αγοραστικής και ποιοτικής αξίας, όπως π.χ. είναι η φέτα, αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο ισχυρούς «πονοκεφάλους» της Πολιτικής Ηγεσίας και των αγροτών.
Είναι δύο παράτυπες και παράνομες πράξεις -με απροσδιόριστη έκταση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- και οι οποίες δυναμιτίζουν τα θεμέλια της παραγωγικής δομής της χώρας.
Οι εισαγωγές γάλακτος και η παράνομη χρήση του για παραγωγή «φέτας» έχουν κινητοποιήσει τον κρατικό και πολιτικό μηχανισμό, που κάτω και από την πίεση που υπάρχει στην κτηνοτροφία, με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει, αναζητά πλέον ασφαλείς τρόπους καταπολέμησης τέτοιων φαινομένων. Στα δυσμάς του βίου της η Κυβέρνηση Τσίπρα επέδειξε μια κινητικότητα για ελέγχους, που όμως αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να καταπολεμήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Η νέα Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δείχνει πιο αποφασισμένη και κινείται στην προεκλογική δήλωση του νυν πρωθυπουργού πως η καταπολέμηση του φαινομένου απαιτεί πολιτική βούληση και άμεσες δράσεις.

Εθνικό Κέντρο Αυθεντικότητας
Ήδη ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έχει συνεχείς επαφές και χθες έγινε το πρώτο βήμα για την πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων και μάλιστα με «πανεπιστημιακή βούλα».
Συγκεκριμένα συναντήθηκε με κορυφαίους πανεπιστημιακούς του κλάδου τροφίμων, με τους οποίους εξέτασε τη δυνατότητα ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.
Μέσω του Ελέγχου Αυθεντικότητας θα αποδίδεται μια ψηφιακή ταυτότητα σε κάθε αγροτικό προϊόν που θα συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραδιστικών (όπως π.χ. αντιοξειδιωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας. Σύμφωνα με τους Πανεπιστημιακούς η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας.

«Όπλο» κατά των ελληνοποιήσεων
Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και ελπίζεται πως θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ενώ θα μπορεί να αποκλειστεί σε συνδυασμό και με ορισμένες άλλες δράσεις, όπως η εφαρμογή ισοζυγίου εισροών - εκροών και η χρήση εισαγόμενου γάλακτος, είτε για παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π., είτε για την διακίνησή του ως «ελληνικής παραγωγής» όπως μπορεί να συμβεί τώρα με το αγελαδινό γάλα. Η «πιστοποίηση της γνησιότητας» θα προσφέρει ένα επιπλέον ατού στις ξένες αγορές, στις οποίες θα είναι αναγνωρίσιμα τα γνήσια ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και θα σταματήσει η ψευδής χρήση της λέξης «φέτα» που παραπλανεί τους καταναλωτές. Η επίσπευση της εφαρμογής της «ψηφιακής ταυτότητας» είναι αναγκαία, ειδικά από τη στιγμή που οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας των Μοριακών Αναλύσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, όπου ήδη πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικής αιχμής ανάλυσης.
Οι θετικές -όπως τουλάχιστον προδιαγράφονται εξελίξεις- αναμένονται με πολύ ανυπομονησία από τους παραγωγούς της Ηπείρου και ειδικότερα με όσους έχουν στραφεί στις εξαγωγές, καθώς έτσι θα μπορέσουν να αποδεικνύουν την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους και να αντιμετωπίζουν από καλύτερες συνθήκες τον ανταγωνισμό.

Συστήνεται Ταμείο Εγγυήσεων
Ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση στις εξαγωγές, μέσω της εξασφάλισης ρευστότητας, αναμένεται να δώσει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, για το οποίο η συμφωνία μεταξύ Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα. Το νέο Ταμείο θα έχει στη διάθεσή του 700 εκ. περίπου ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.

«Παράθυρο Ζίτσας» στη Γερμανία
Η στροφή προς τις εξαγωγές είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Παραγωγοί, Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, αναζητούν συνεχώς νέες αγορές και νέους τρόπους προώθησης των τοπικών προϊόντων, πολιτική που προϋποθέτει όμως και την ενεργό συμμετοχή των παραγωγών- επιχειρηματιών.
Στη λίστα των προσπαθειών χθες προστέθηκε μια ακόμη από το Δήμο Ζίτσας, καθώς ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο του Γερμανικού Δήμου Σανκτ Λεόν-Ροτ Alexander Eger ζήτησε τη συνδρομή του ώστε να προωθηθούν στην αγορά της Χαϊδελβέργης, μεταξύ άλλων, και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που παράγονται στην περιοχή.
Ο Γερμανός Δήμαρχος υποσχέθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του στην έδρα του Δήμου, να αρχίσει συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους των τοπικών επιχειρήσεων για την προώθηση των αρωματικών φυτών και των άλλων προϊόντων της Ζίτσας στις προθήκες των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Σημειώνεται ότι οι δύο Δήμοι έχουν αναπτύξει συνεργασία την τελευταία τριετία, που έχει αποδώσει μια δωρεά πυροσβεστικού οχήματος στο Δήμο Ζίτσας.

Θα… καίει το τσίπουρο!
Στις θετικές εν γένει εξελίξεις που διαγράφονται, υπάρχει και μια αρνητική και αφορά την εμμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αύξηση της φορολογίας του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Σε απάντησή της σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις που εκφράζονται στην Ελλάδα, πώς οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν λόγω σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας. Σημειώνεται πως μετά από καταγγελία που είχε γίνει από την Ελλάδα, η Ε.Ε. αποφάσισε την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το τσίπουρο με αυτόν για το ουίσκι, με τον αρμόδιο επίτροπο Π. Μοσκοβισί να αναφέρει πως έτσι θα «αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς».
Από την απόφαση σημαντική θα είναι η επιβάρυνση και για τα μικρά αποστακτήρια στα οποία επιβάλλεται διπλασιασμός του σημερινού φόρου, γεγονός που τελικά θα επιφέρει αύξηση και στην τιμή του τσίπουρου που προσφέρεται στα καφενεία και στα καταστήματα εστίασης (μεζεδοπωλεία κ.α.).