Σε θερμό κλίμα η χθεσινή συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Περιφερειάρχες

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

Φοροελαφρύνσεις θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.
Να επανεξεταστεί το ύψος των πλεονασμάτων είπε η Λαγκάρντ

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Αν υλοποιηθούν όσα συζητάμε, θα αλλάξει η μοίρα του τόπου μας…

MHTSOTAKHS KAXRIMANHS PERIFEREIARXES 4 9 19

• Μια νέα αρχή στις σχέσεις Κυβέρνησης με τις Περιφέρειες της χώρας εγκαινιάστηκε χθες, με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες. Πρόκειται για μια ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού που υλοποιείται, για τακτικές ανά δίμηνο συναντήσεις, κατά τις οποίες θα συζητούνται μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα, αλλά και τρέχοντα που απαιτούν λύσεις.
Όπως είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει συνεχώς «ανοιxτή γραμμή» με τους Περιφερειάρχες, στους οποίους μάλιστα θα χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, αλλά και με τους Υπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.

Οι βασικές προτεραιότητες
Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τρία βασικά θέματα: Το πρώτο τον τρόπο συνεργασίας για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, το δεύτερο είναι οι πολιτικές γύρω από την πολιτική συνοχή και το τρίτο το σχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το οποίο θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού.
Ο Πρωθυπουργός προδιέγραψε μάλιστα και τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής στόχευσής του, όπως θα τις αναπτύξει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο.
«Το κεντρικό μας μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες θα καρπωθούν αυτή την ευημερία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που υπάρχουν, οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, και οι οποίες θα αναλυθούν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό θα αφορούν μειώσεις φόρων για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες καθώς και για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Μήνυμα Λαγκάρντ
Χθες η Ελληνική Κυβέρνηση βρήκε έναν ακόμη «σύμμαχο» στην προσπάθειά της να μειώσει τα πλεονάσματα που είχε υπογράψει η Κυβέρνηση Τσίπρα και τα οποία αποτελούν «βρόχο» για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Πρόκειται για την πρώην Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέλλουσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε πως οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστούν.
«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, είναι ότι ο στόχος του 3,5% είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ανοίγοντας ουσιαστικά διάπλατα το «παράθυρο» για μείωση των πλεονασμάτων.
Η τοποθέτηση Αλ. Καχριμάνη
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, ιεραρχώντας ο καθένας τις άμεσες προτεραιότητες. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος τοποθετήθηκε επί πολλών ζητημάτων στη συνάντηση: «Ο πρωθυπουργός, είπε, ήταν ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα της Ελληνικής Περιφέρειας, συζήτησε κάθε θέμα και ήδη τα επεξεργάζεται για την προώθησή τους».
Μιλώντας στον «Π.Λ.» ανέφερε πως από την πλευρά του έθεσε στη συνάντηση -την οποία χαρακτήρισε εργασίας- ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων, που αφορούν είτε τα μεγάλα έργα, είτε ζητήματα καθημερινότητας, για ορισμένα εκ των οποίων δόθηκε άμεσα εντολή να προχωρήσουν στην εξέταση και την επίλυσή τους τα αρμόδια Υπουργεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα- ανέφερε ο κ. Καχριμάνης- που συζητήθηκε εκτενώς και με θετική πρόθεση είναι η υλοποίηση της πρότασής μας για την εξόφληση των οφειλών των ΤΟΕΒ, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Από τα κεντρικά ζητήματα που ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ήταν οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και ειδικά όσων χαρακτηρίζονται διευρωπαϊκοί για τους οποίους αποδεικνύεται ότι παρά τα όσα λεγόταν από το Υπουργείο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες σε μελέτες. «Περισσότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες. Αν όλα αυτά που συζητήσαμε και θα συζητάμε προχωρήσουν η σημερινή Κυβέρνηση, ίσως αποδεχθεί η πιο αποτελεσματική κεντρική διοίκηση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα και φυσικά θα αλλάξει η μοίρα του τόπου μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

Παρόντες οι… μισοί υπουργοί
Σύνδεσμος της Κυβέρνησης με τους Περιφερειάρχης θα είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού του κ. Άκη Σκέρτσου. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Επίσης ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.