Υπό προϋποθέσεις μπορεί να πάει ακόμα πιο πέρα η Ήπειρος

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Θετικός για υδατοδρόμιο στην Παμβώτιδα εμφανίστηκε χθες από τα Γιάννενα ο Υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

• Συνάντηση με Μ. Ελισάφ και σύσκεψη στην Περιφέρεια με συμμετοχή Αλ. Καχριμάνη

Συνεργασία Υπ. Εσωτερικών με ΟΤΑ για τα απορρίμματα…

THEOXARHS XARHS DHMOS PERIFEREIA 5 9 19

• Δεν είναι εύκολη υπόθεση η τουριστική ανάπτυξη και μάλιστα με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου, όπως είναι το ζητούμενο και για την Ήπειρο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στον συγκεκριμένο τομέα.
Υπάρχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν για να καταλήξει μία περιοχή όπως η δική μας σε θετικά αποτελέσματα. Από τη μία, είναι η αντιμετώπιση ζωτικών θεμάτων της καθημερινότητας με πρώτη και κύρια την καθαριότητα, μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την άλλη, είναι η βελτίωση των αναγκαίων υποδομών σε κάθε περιοχή που έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά.
Για τα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή τα νέα στον συγκεκριμένο τομέα είναι καλά. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα!
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών εγκαινιάζει μία πιο στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών που «καίει» και την περιοχή μας.

Σχέδιο για τον τουρισμό!
Δίαυλο μόνιμης επικοινωνίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, ανοίγει το υπουργείο Τουρισμού και θέτει σε άμεση προτεραιότητα την εκπόνηση εστιασμένου στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο θα καταγράφονται τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με την επίσκεψη του Υπουργύ Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του Υφυπουργού Μάνου Κόνσολα και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου στα Γιάννενα, όπου συναντήθηκαν καταρχήν με τον νέο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
«Θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση του σχεδίου που θα αποτυπώνει τα δυνητικά πλεονεκτήματα, όπως ζήτησε το Υπουργείο. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στον συνεδριακό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό. Από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο και θα έχουμε μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ώστε να καταστήσουμε τα Γιάννενα, όπως λέγαμε, έναν πραγματικό κόμβο των Βαλκανίων», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Από τη μεριά του ο Υπουργός υπογράμμισε ότι τα Γιάννενα αποτελούν έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό και τόνισε ότι ήδη συγκεντρώνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ξεκολλάει το υδατοδρόμιο;
Ο κ. Θεοχάρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός στο πάγιο αίτημα, κυρίως από πλευράς των ντόπιων ξενοδόχων, για τη χωροθέτηση και λειτουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα και η θετική του στάση αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι το έργο τελικά θα υλοποιηθεί!
Όπως δήλωσε σχετικά, «τα Γιάννενα είναι ανερχόμενα τουριστικά. Ελπίζουμε ότι οι προοπτικές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες με τα υδατοδρόμια. Ήδη υπάρχει το πλαίσιο για πιο εύκολη και γρηγορότερη αδειοδότηση. Αυτό που ζητάμε κι αυτό που ζητήσαμε και από τον Δήμαρχο, είναι ένα εστιασμένο σχέδιο που θα καταγράφει τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια».
Στη συνάντηση με τον κ. Ελισάφ συζητήθηκε ακόμη ο καταλυτικός ρόλος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ενώ συζήτηση έγινε και για πιθανά γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών. «Χέρι χέρι θα δουλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Υπουργός.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν το αντικείμενο και ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού, του Υφυπουργού, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτου Ιωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τη διάρκειά της έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προώθηση του τουρισμού, τις οποίες αναγνώρισαν τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Τουρισμού στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Παράλληλα, τέθηκαν και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, με τον Χ. Θεοχάρη να δηλώνει πως αυτά θα εξεταστούν διεξοδικά στο επόμενο διάστημα. Από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό έγινε ενημέρωση για την προώθηση της συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, στο οποίο κλήθηκε να παρίσταται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ώστε να δρομολογείται η επίλυση προβλημάτων που εντοπίζονται.

«Έχει γίνει δουλειά…»
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, μετά τις συναντήσεις με Δήμαρχο Ιωαννίνων και Περιφερειάρχη Ηπείρου ο Χ. Θεοχάρης τόνισε πως «η Ήπειρος έχει πολλαπλά πράγματα να προσφέρει στον φιλοξενούμενο. Αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν επικοινωνηθεί, δεν έχουν φτάσει στους ανθρώπους που θα θέλαμε ώστε να επιλέξουν να έρθουν να την επισκεφθούν. Όμως έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από τον Περιφερειάρχη τα προηγούμενα χρόνια και με αναστηλώσεις και με έργα υποδομής και με προσπάθεια προβολής στο εξωτερικό. Κοινός στόχος και συμφωνία είναι το ότι εάν γίνει σοβαρή, εστιασμένη και συστηματική δουλειά τα αποτελέσματα έρχονται πάρα πολύ γρήγορα».
Από την πλευρά του ο Μ. Κόνσολας σημείωσε πως «ο δικός μας στόχος είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και η Ήπειρος εμπεριέχει αυτό το στόχο. Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να αποκτήσει ισχυρή τουριστική ταυτότητα με την επένδυση στην ποιότητα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Σκουπίδια – υποδομές...
Εξίσου σημαντική με τη χθεσινή παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού στα Γιάννενα, ήταν και η συνάντηση που είχε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με το Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές της Αυτοδιοίκησης που έχουν σχέση με τον τουρισμό και να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός με τις Περιφέρειες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Πρώτη προτεραιότητα φυσικά, όπως τόνισε ο Υπουργός, είναι να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, που και το φετινό καλοκαίρι ταλαιπώρησε πολλές περιοχές. Στην Ήπειρο τα πράγματα είναι βέβαια καλύτερα χάρη στη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι, όμως υπάρχουν ακόμα ανοιχτές εκκρεμότητες, όπως οι σταθμοί μεταφόρτωσης κ.λ.π..
Εκτός των σκουπιδιών, τονίστηκε επίσης η ανάγκη βελτίωσης τοπικών υποδομών γενικότερα, που σχετίζονται και επηρεάζουν άμεσα την τουριστική κίνηση μίας περιοχής, όπως είναι η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση και η αποχέτευση.