Απόψε (8 μ.μ.) στη ΔΕΘ οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα οικονομικά

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ «ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ»!

Αναμένονται ανακοινώσεις για φορολογία επιχειρήσεων, μισθωτών, συνταξιούχων

Σε άμεση προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων και οι νέες θέσεις εργασίας

Τι περιμένουν οι Ηπειρώτες για μεγάλα έργα, περιφερειακή ανάπτυξη, σχέσεις με Αλβανία

MHTSOTAKHS DETH 2019

Με μεγάλο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος αναμένεται η αποψινή (ώρα 8) ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει.
Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν διαρρεύσει προς τα «έξω», οπότε ο Πρωθυπουργός θα τα ανοίξει τα «χαρτιά» του το βράδυ.
Η «στεγανότητα» ως προς τις εξαγγελίες, ερμηνεύεται ως κίνηση τακτικής για θετικό αιφνιδιασμό φορολογουμένων, αγορών και επιχειρήσεων, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν αναμένονται σίγουρα ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων. Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι το «πακέτο μέτρων» που θα έχει στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης σε ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν το κράτος ευέλικτο, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και κυρίως κοντά στον πολίτη.
Προσδοκίες για Ήπειρο
Από την ομιλία, αλλά και τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, που θα ακολουθήσει αύριο το μεσημέρι, δημιουργούνται προσδοκίες και για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ειδικά για την Ήπειρο το ενδιαφέρον στρέφεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην τόνωση των ακριτικών περιοχών, στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κ.α.
Οι επιχειρήσεις
Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, ο φορολογικός συντελεστής αναμένεται να μειωθεί περί τις οκτώ μονάδες, ήτοι από το 28% που είναι σήμερα στο 20% σε δύο δόσεις. Η πρώτη από εφέτος στο 24% και η δεύτερη του χρόνου στο 20%. Παράλληλα θα μειωθεί και ο φόρος για τα μερίσματα στο 5% από 10% που ισχύει σήμερα.
Τα «θέλω» από  τις επιχειρήσεις
Η μείωση των φόρων, θα έχει όμως και … αντίμετρα. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες τρία πράγματα: να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν με θρησκευτική ευλάβεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δηλώνοντας με ακρίβεια τα κέρδη τους και να σεβαστούν την εργατική νομοθεσία προσφέροντας στο ακέραιο αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει πράξη και όσα είχε αναφέρει προεκλογικά: Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να τηρούν στο ακέραιο τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία και ως προς αυτό οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί.
Ανακούφιση μισθωτών-  συνταξιούχων
Ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα, έχοντας ήδη υλοποιήσει μια από τις βασικές του εξαγγελίες που αφορούν σχεδόν το σύνολο των πολιτών, που δεν είναι άλλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Από κει και πέρα αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας που σήμερα είναι 22% ίσως και στο επίπεδο του 9%. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ανακουφιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στα χρόνια της κρίσης, ενώ ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις και για σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.
Προσέλκυση επενδύσεων
Το μεγάλο στοίχημα όμως για την Κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Στη φάση που διανύουμε έχει δοθεί βαρύτητα σε επενδύσεις που έχουν «μπλοκάρει» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Εξ ίσου όμως σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις για το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων σε όλη τη χώρα, προοπτική που «καίει» την Ήπειρο. Ένα από τα βασικότερα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι η γραφειοκρατία που λειτουργεί αποτρεπτικά/ανασταλτικά για νέες επενδύσεις. Δεν αποκλείεται να δώσει το «φως» για νέο αναπτυξιακό νόμο, σε κάθε όμως περίπτωση εκτιμάται πως θα κάνει περισσότερα γνωστά για κίνητρα που θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.
Οι σχέσεις με Αλβανία
Ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στις σχέσεις της Ελλάδος με τις όμορες Βαλκανικές χώρες ενόψει μάλιστα και της επικείμενης απόφασης της Ε.Ε. για την έναρξη ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια. Ειδικά σε ο, τι αφορά την Αλβανία, η τοποθέτησή του αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένης και της αυστηρής προειδοποίησης που είχε απευθύνει προς τον Έντι Ράμα για σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας, κατά την προεκλογική του ομιλία στα Γιάννενα. Έκτοτε η κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδος- Αλβανίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω, έχουν μεσολαβήσει οι δημοτικές εκλογές- παρωδία στη γείτονα, ενώ ενισχύεται ο ανθελληνισμός (με καταστροφές μνημείων κ.α.), χωρίς να υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση από την Αλβανική Κυβέρνηση.
* * *
Σε λίγες ώρες θα έχουμε απαντήσεις και οι Έλληνες θα γνωρίζουν πως θα πορευτούν τα επόμενα χρόνια με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την κανονικότητα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, ευελπιστούμε και στην επαναφορά της εθνικής αξιοπρέπειας στην ασκούμενη Εξωτερική Πολιτική.