«ΕΓΡΑΨΕ» Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.!

 Φοροελαφρύνσεις – Κίνητρα για επενδύσεις – Κέρδη για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες…

◗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στον «Π.Λ.» για Αλβανία: «Μπλόκο» στην ένταξη αν δεν σεβαστεί την ελληνική μειονότητα…

MHTSOTAKHS DETH 8 9 19

• Το συγκροτημένο, αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης, η ρεαλιστική προσέγγιση και κυρίως η πλήρης πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν αυτά που πράγματι «έγραψαν» σ’ όλες τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, κατά την τριήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο βράδυ εγκαινίασε την ΔΕΘ.
Κάθε βήμα του εκεί, κάθε συνάντηση, εντός και εκτός ΔΕΘ, οι σύντομοι χαιρετισμοί, η βασική ομιλία του στο Βελλίδειο και κυρίως η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου χωρίς περιστροφές και με ευθύτητα απάντησε στις ερωτήσεις περισσοτέρων των 50 εκπροσώπων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, ανέδειξαν γι’ ακόμη μια φορά την ηγετική φυσιογνωμία του Πρωθυπουργού, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και αισιόδοξο για το μέλλον κλίμα. Κι αυτό όχι μόνο σ’ όσους παραβρέθηκαν στις πιο πάνω εκδηλώσεις αλλά και σ’ όσους τις παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Τι είπε στον «Π.Λ.»
Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρωθυπουργός απάντησε με σαφήνεια σε ερώτηση (με τρία σκέλη) του απεσταλμένου του «Π.Λ.» στη Θεσσαλονίκη Γιώργου Γιαννάκη, σχετικά με την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, την τύχη της «Διεπαγγελματικής Φέτας», αλλά και για τις οδικές συνδέσεις της Ιόνιας με Πρέβεζα και Κακαβιά .
Όσον αφορά στο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε στην Αλβανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε τεράστιο θέμα στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία εάν δεν δω έμπρακτα μέτρα που θα αίρουν διακρίσεις που γίνονται εις βάρος της εθνικής ελληνικός μειονότητας στη χώρα».
Μάλιστα, τόνισε πως έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μακρόν, η Μέρκελ κ.λ.π. επειδή επίκειται σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο.
Ερωτηθείς για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος, που απασχολούν ιδιαίτερα και την Ήπειρο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα είμαστε αμείλικτοι» συμπληρώνοντας τα εξής: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είτε μιλάμε για γάλα, είτε για χοιρινό κρέας. Θα προχωρήσουμε και στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων γιατί με ενδιαφέρει το πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα όπου οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να κάνουν την ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης».
Απαντώντας δε στον Γ. Γιαννάκη για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Διεπαγγελματική Φέτας, τόνισε πως η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον φορέα και θα προστατεύσει το εθνικό μας προϊόν σε διεθνές επίπεδο. «Έχω δώσει εντολή να συσταθεί άμεσα η Διεπαγγελματική. Το πρόβλημα με τη φέτα είναι μεγάλο κι έχω ασχοληθεί πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Τέλος, για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα εξεταστεί σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μετά από ειλικρινή συζήτηση με τον παραχωρησιούχο του έργου ώστε να δει η κυβέρνηση με ποιο τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί.

Οι φοροελαφρύνσεις…
Τις φοροελαφρύνσεις, που στόχο έχουν να τονώσουν τη μεσαία τάξη, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, όπου μίλησε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Αυτές περιλαμβάνουν από τη διατήρηση του αφορολόγητου και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί, μέχρι τη μείωση φορολογικών συντελεστών.
Ανάμεσα στα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επίσης η έκπτωση για όσους θέλουν ανακαινίσουν ή να αναβαθμίσουν το ακίνητό τους, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται φέτος και του χρόνου:
- Διατηρείται το αφορολόγητο
- Μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
- Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
- Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
-Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
-Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Εξαίρεση όσοι ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
-Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Ποια είναι τα κέρδη…
Χαρτί και μολύβι παίρνουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να δουν πόσο θα ελαφρύνει η τσέπη τους από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Άλλες ελαφρύνσεις θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, άλλες τα επόμενα χρόνια, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα γίνουν μέχρι το 2023, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ήδη εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 22% κατά μέσο όρο.
Όμως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης η μείωση του εισαγωγικού φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με μικρούς μισθούς ή συντάξεις.

Νέο αφορολόγητο
Αλλά και η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ με προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.
Στο εξής το αφορολόγητο θα κτίζεται με βάση τα εξαρτώμενα μέλη και μέχρι 10.000 ευρώ ο φόρος θα είναι 9%. Από εκεί μέχρι τα 20.000 ευρώ ο φόρος θα είναι 22%.
Οικογένεια με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο 9.636 ευρώ ενώ με 3 παιδιά θα έχει 11.6.36 ευρώ και με τέσσερα παιδιά 12.636 ευρώ αντί των 9.545 ευρώ σήμερα.
Κάθε μια από αυτές τις οικογένειες θα πληρώνει φόρο 22% μέχρι τα 20 χιλ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μεσαία εισοδήματα δηλαδή όσοι δηλώνουν από 20.000 ευρώ και πάνω θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση φόρου λόγω ακριβώς του νέου υπολογισμού του αφορολόγητου.
Μέχρι σήμερα το αφορολόγητο έμμεσα υπήρχε μέσω της μείωσης του φόρου κατά 1.900 έως 2.100 ευρώ, μειούμενη κατά 1 ευρώ για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα ισχύει για όλα τα επίπεδα εισοδήματος το ίδιο αφορολόγητο.

Η μείωση που έρχεται
Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν παιδιά θα δουν τον φόρο να είναι μειωμένος ως εξής:
-- έως 177,24 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 και μέχρι 20.000 ευρώ
- από 177,24 έως 277,24 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 20.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ
- από 277,24 έως 377,24 ευρώ για εκείνους που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και έως 40.000 ευρώ
-από 377,24 έως 1.977,24 ευρώ για όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ και μέχρι 200.000 ευρώ.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κέρδη έως και 10.000 ευρώ, αυτοί θα δουν τον φόρο τους να μειώνεται από 390 ευρώ έως και 1.300 ευρώ τον χρόνο, ενώ μείωση φόρου θα δουν και αυτοί που δηλώνουν ζημιές αλλά λόγω του τεκμηρίου εμφανίζουν τεκμαρτά κέρδη.

H… έκτακτη εισφορά
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ξεκίνησε ως έκτακτη αλλά… μονιμοποιήθηκε. Το 2018 το συνολικό βάρος ανήλθε στο ποσό των 616,9 εκατ. ευρώ, που κατανεμήθηκε σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επιχειρηματίες και εισοδηματίες.
Η εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Δηλαδή εάν το πραγματικό εισόδημα είναι 12.000 ευρώ και το τεκμαρτό είναι 15.000 ευρώ, η εισφορά θα υπολογιστεί στο εισόδημα των 20.000 ευρώ.
Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και εάν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10%.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Δριμεία κριτική στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη 84η ΔΕΘ, τονίζοντας ότι μίλησε για πάρα πολλά θέματα, λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας.
«Ένα είναι το σίγουρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς»» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «για τη μεσαία επιχειρηματικότητα ακούσαμε μόνο ευχολόγια ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή του για το ερώτημα της σχέσης μεγάλων επενδύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος…
»Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, αγρότες και πολλοί άλλοι που δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο που να τους αφορά, δεν χωρούν στην «ανάπτυξη για όλους» της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.