Με «μπλόκο» στην προενταξιακή διαδικασία της Ε.Ε. προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΘΕΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ!

Ο Κ. Μητσοτάκης ζητά έμπρακτα μέτρα που θα άρουν τις διακρίσεις σε βάρος των Βορειοηπειρωτών…

Σε Τουρκικό ή Τσάμικο δάκτυλο αποδίδει την 10ετή εκκρεμότητα για τις θαλάσσιες ζώνες ο πρ. πρέσβης Γ. Σαββαΐδης

KARAMANLHS MPERISA

• Η περίοδος του «ναι σε όλα» της Ελλάδος στις απαιτήσεις των Αλβανών έχει περάσει ανεπιστρεπτί…
Η ηττοπαθής πολιτική της Κυβέρνησης Τσίπρα - Κοτζιά - Καμμένου, δίνει τη θέση της σε μια δυναμική υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων στάση της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και στο μείζον εθνικό θέμα της προάσπισης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, δείχνει αποφασισμένη να επαναφέρει την κανονικότητα, απαιτώντας αυστηρά την απόλυτη τήρηση των διεθνών συμφωνιών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του «Π.Λ.» Γ. Γιαννάκη- έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αλβανία, πως θα πρέπει επιτέλους να συμπεριφερθεί ως ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος, διότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα «μπλοκάρει» την προενταξιακή διαδικασία με την Ε.Ε..
«Δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία εάν δεν δω έμπρακτα μέτρα που θα αίρουν διακρίσεις που γίνονται εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη χώρα», τόνισε κατηγορηματικά, για να προσθέσει πως για τη θέση αυτή ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους έχει συναντηθεί ως τώρα, ήτοι Μέρκελ (Γερμανίας), Μακρόν (Γαλλίας) και Ρούτε (Ολλανδίας).

Τον Οκτώβριο η συζήτηση
Η συζήτηση για την έναρξη ή όχι διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Αλβανίας αναμένεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και ήδη καταγράφονται ισχυρές ενστάσεις και από άλλες χώρες, που επίσης θεωρούν πως η Αλβανία δεν είναι συνεπής ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.
Η αθέτηση των σοβαρών συμφωνιών και ειδικά ως προς την Ελλάδα, έχει καταστεί καθεστώς από την Αλβανία, καθώς υπάρχει ακόμη μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, για την οποία επίσης δεν «σεβάστηκε» την υπογραφή της: Πρόκειται για την Συμφωνία Οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, που εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια (από τον Απρίλιο του 2009).
Η συμφωνία και η υπογραφή της έγινε επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα και μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον σημερινό Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενώ είχε μιλήσει και σε ειδική συνεδρίαση στην Αλβανική Βουλή.

Συμφωνία - σταθμός
Όπως αναφέρει μάλιστα σε άρθρο του (ΒΗΜΑ) ο πρώην Πρέσβης και επικεφαλής από Ελληνικής πλευράς των Διαπραγματεύσεων για τις Θαλάσσιες Ζώνες Γιώργος Σαββαϊδης, η συμφωνία αυτή είχε χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος σταθμός στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το 1971.
Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική και το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα άλλα που «κληρονόμησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο είναι πολύ πιθανό να τεθεί και στις συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, καθώς υπάρχει και παρασκήνιο που αφορά, εκτός της Ελλάδος, και την ίδια την Ε.Ε..
Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδος - Αλβανίας, τηρεί κατά γράμμα τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως ο Έντι Ράμα, μετά την εκλογική του αποτυχία τον Ιούνιο του 2009 προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και πέτυχε την ακύρωσή της, με το επιχείρημα πώς αντίκειτο στο Σύνταγμα.
Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας με την οποία είχε συμβληθεί η Αλβανία, βλέπε Ιταλία.

Τουρκικός δάκτυλος
Η στάση Ράμα σύμφωνα με τον έμπειρο πρώην Πρέσβη, πρέπει να αναζητηθεί σε τουρκικό και δευτερευόντως σε τσάμικο δάκτυλο, με τον τελευταίο -όπως είναι γνωστό- να διεκδικεί αυξανόμενο ρόλο στα αλβανικά εσωτερικά πράγματα.
Οι υπόνοιες που υπήρχαν τότε για παρέμβαση της Τουρκίας, στην πορεία του χρόνου ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο από τα συνεχή «πήγαινε – έλα» Ράμα στην Τουρκία, αλλά και στην κάθε είδους βοήθεια που στέλνουν οι εξ Ανατολών γείτονες μας προς την Αλβανία, την οποία ουσιαστικά έχουν μετατρέψει σε προτεκτοράτο, επιχειρώντας να ελέγξουν πλήρως την οικονομία και να επιβάλλουν το Ισλάμ.

Τραγικοί χειρισμοί!
Η στάση της Αλβανίας ασφαλώς και έρχεται σε αντίθεση τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί «δορυφόρους» τρίτων χωρών στους κόλπους της.
Όπως και σε άλλα ζητήματα, έτσι και σε αυτό ο χειρισμός του ήταν τραγικός από την Κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία ανέτρεψε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που μεσολάβησαν και οι οποίες είχαν σταθερή γραμμή πως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας.
Η Κυβέρνηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ -όπως επισημαίνει ο κ. Σαββαΐδης- συμπεριέλαβε κακώς την εν λόγω συμφωνία σε επιδιωκόμενη λύση- πακέτο για όλες τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, αγνοώντας τις γενικότερες επιπτώσεις της πρωτοβουλίας της αυτής στη δημιουργία προηγουμένου και σε άλλες σοβαρότατες υποθέσεις με τρίτες χώρες (π.χ. Λιβύη, Τουρκία).

Ούτε βήμα πίσω…
Ενόψει της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρώην Πρέσβης, προτείνει όπως η Ελλάδα γνωστοποιήσει στην Αλβανία πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί άλλη συμφωνία που θα αντικαταστούσε την υπάρχουσα και σε περίπτωση άρνησης της Αλβανίας να μη συναινέσει η Ελλάδα στην έγκριση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.. «Το ζήτημα της οριοθετήσεων των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις όμορες χώρες αποτελεί μείζονα στρατηγικό μας στόχο τουλάχιστον από το 2006 όταν ο υπογράφων (Γ. Σαββαΐδης το άρθρο στο BHMA) εισηγήθηκε. Σήμερα έχει καταστεί, με τις εν τω μεταξύ εξελίξεις, η σπουδαιότερη πρόκληση που η εξωτερική μας πολιτική καλείται να αντιμετωπίσει», καταλήγει ο πρώην Πρέσβης.

Διαπραγματευτικό χαρτί
Αξιοσημείωτο είναι πως η νέα συμφωνία - πακέτο που -κατά το πρότυπο των Πρεσπών- προωθούσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία ουδέποτε ενημέρωσε είτε τα κόμματα, είτε την κοινή γνώμη, ουσιαστικά τορπιλίστηκε από την Αλβανία για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Ευτυχώς δηλαδή γιατί η σημερινή Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα είχε βρεθεί και στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις προ τετελεσμένων και δεν θα μπορούσε να διορθώσει ούτε καν συμφωνίες που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, είναι όμως ένα ακόμη «ισχυρό» διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαρίσει η Αλβανία το ρόλο της έναντι της Ελλάδος, της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.