Όσο πιο ορεινά, τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες για θέρμανση στα νοικοκυριά…

ΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ!

- Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησής του για τη νέα χειμερινή περίοδο εξετάζει η Κυβέρνηση

- Σταθερή η ζήτηση για καυσόξυλα στην Ήπειρο

PYRSOGIANNH

• Φθινόπωρο και επίσημα από χθες καθώς στις 10.51 το πρωί είχαμε την φθινοπωρινή ισημερία στο Βόρειο ημισφαίριο και από σήμερα η νύχτα αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα.
Η «επίσημη» είσοδος του Φθινοπώρου, συνοδεύτηκε και από ένα μουντό- βροχερό καιρό που αναμένονταν στη διάρκεια της νύχτας να αποκτήσει έντονα χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, εν τούτοις αυτό δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, που ήδη άρχισε να κάνει τους υπολογισμούς του για την θέρμανση.
Κεντρικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αρχίζει σε τρεις περίπου εβδομάδες από σήμερα (15 Οκτωβρίου). Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στην Ήπειρο -και ειδικά στο νομό Ιωαννίνων- να έχει στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας για θέρμανση (καυσόξυλα, υγραέριο ή και αντλίες θερμότητας), τα περισσότερα όμως εξακολουθούν να παραμείνουν «πιστά» στο πετρέλαιο.

Σε αναμονή του επιδόματος
Το ερώτημα που κάθε τέτοια εποχή αιωρείται έχει να κάνει με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Από το ποσό και στις κατηγορίες που θα χορηγηθεί εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η κινητικότητα που θα υπάρξει. Ειδικά φέτος οι καταναλωτές κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή, αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα που ακόμη κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σε τι επίπεδο θα επηρεάσει την τιμή εκκίνησης και σε τι ποσό θα ανέλθει η επιδότηση ανά λίτρο.
Μέτρο σύγκρισης αποτελεί η περυσινή χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε επίδομα 12, 5 λεπτά το λίτρο, όταν το 2014 αυτό ήταν 35 λεπτά το λίτρο, με το συνολικό ποσό που διατέθηκε να πέφτει στα 70 εκ. ευρώ από 206, 5 εκ. ευρώ που διατέθηκαν το 2014. Η τιμή διάθεσης ξεκίνησε στο 1,15 το λίτρο, έναντι 0,95 που ήταν το 2017.
Το γεγονός μάλιστα πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 60 ευρώ/1000 λίτρα που ήταν προ της «πρώτη φορά Αριστερά», εκτινάχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στα 280 ευρώ/ανά 1000 λίτρα, οδήγησε σε δραστική κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το 45,3% των νοικοκυριών να δηλώνουν αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση.

Η αδικία με τις ζώνες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη αδικία, ήταν όμως με το σύστημα των ζωνών που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, με το οποίο γινόταν διαχωρισμός και κατάταξη των περιοχών ανά Νομό.
Με τον τρόπο αυτό αδικούνταν ορεινές περιοχές, όπως της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας που αν και έχουν το ίδιο υψόμετρο με χωριά του Νομού Ιωαννίνων, εν τούτοις επειδή οι νομοί τους είχαν ενταχθεί συνολικά στη Γ΄ Ζώνη (ο νομός Ιωαννίνων στην Α΄) δικαιούνταν πολύ μικρότερο επίδομα.
Η διάκριση αυτή, που δεν ισχύει και εντός του νομού Ιωαννίνων ανάμεσα σε πεδινά και ορεινά χωριά, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αλλαγή των κριτηρίων και τον υπολογισμό του επιδόματος με βάσει τα υψόμετρα. Είναι η πιο δίκαιη λύση και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από την Κυβέρνηση. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις.

Ανοικτό το ενδεχόμενο…
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ είχε αφήσει ανοικτό το θέμα να εξεταστεί τυχόν αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος εστίασε αυτή την προοπτική στις ορεινές περιοχές. Αυτό- όπως διευκρίνισε- εξετάζεται σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που εξετάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: Στην εφαρμογή γεωγραφικών κριτηρίων καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος, με στόχο αυτό να πληρωθεί στους δικαιούχους εντός του 2019.
Ερώτηση ΚΙΝΑΛ
Ερώτηση για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και την επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες κατέθεσαν 20 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Ανάπτυξης Μιχάλη Κατρίνη. Οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών να τους ενημερώσει για το αν προτίθεται να αυξήσει το συνολικά χορηγούμενο ποσό του επιδόματος θέρμανσης και το επίδομα ανά δικαιούχο, διευρύνοντας τον κύκλο των δικαιούχων με αναθεώρηση των εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.

Η ζήτηση καυσόξυλων
Ενώ οι χρήστες πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται σε αναμονή για την ημερομηνία έναρξης της διάθεσής του και τον καθορισμό του επιδόματος, όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα έχουν αρχίσει την προμήθειά τους. Η ζήτηση στο Νομό Ιωαννίνων εξακολουθεί να είναι μεγάλη, σε άλλες περιοχές και ειδικά σε αυτές που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί. Με δεδομένο πως ανάλογο δίκτυο ή εγκαταστάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων δεν πρόκειται να λειτουργήσει- στην καλύτερη των περιπτώσεων προ του 2023- η ζήτηση θα παραμείνει τουλάχιστον σταθερή παρά την επέκταση της χρήσης άλλων μορφών θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας, τα κλιματικά κ.α..
Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση πέλλετ, ενώ οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.