Η Αντιπολίτευση ψήφισε ΟΧΙ τα απορρίμματα σε ιδιώτες…

«ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ» Η ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

- Η απλή αναλογική δένει τα χέρια στην παράταξη του Δημάρχου να λάβει και κυρίως να εφαρμόσει τις αποφάσεις της…

- Μ. ΕΛΙΣΑΦ: Ετερογενής σύμπραξη υπονομεύει το συμφέρον της πόλης…

SKOYPIDIA APERGIA 3

• Επιβεβαιώνονται και στην πράξη όλοι όσοι επεσήμαιναν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η απλή αναλογική στην διοίκηση των ΟΤΑ, όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία, με τον Δήμο Ιωαννιτών να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και μάλιστα για ζητήματα κρίσιμα, όπως είναι η καθαριότητα της πόλης!
Η μαραθώνια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε χθες στις 3 τα ξημερώματα (!) αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων για όλους όσους υπεραμύνονταν την απλή αναλογική, με τη Δημοτική Αρχή να καθίσταται «όμηρος» της Αντιπολίτευσης, η οποία δεν ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και μπλόκαρε την πρόταση να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης για ένα χρόνο και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Ανατολής, Περάματος, Μπιζανίου και Παμβώτιδας). Παράλληλα επικράτησαν πολλές στιγμές έντασης, καθώς παραβρέθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΕ- ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, όπως και εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του Δήμου.
Κι όλα αυτά, όταν η κατάσταση με τα σκουπίδια σε όλο το Δήμο είναι απελπιστική και αναμένεται να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, καθώς το υπάρχον προσωπικό στην καθαριότητα δεν επαρκεί!
Για να λειτουργήσει προς όφελος της πόλης η απλή αναλογική, θα πρέπει να υπάρχει κοινή λογική, έλεγαν χθες συμπολίτες, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για το πώς θα διοικηθεί ο Δήμος τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όταν ήδη επικρατεί πολεμικό κλίμα στις συνεδριάσεις.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου
Τα όσα διαδραματίστηκαν προχθές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου καυτηρίασε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ο οποίος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ζητώντας την συνδρομή τους στο θέμα της καθαριότητας, ενώ παράλληλα επέκρινε την στάση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τες ότι ναρκοθετούν την προσπάθεια για την βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι από το σύνολο των υπαλλήλων που προσελήφθησαν μέσω της 3Κ, μόλις τρεις (!) ενίσχυσαν την αποκομιδή των απορριμμάτων και τόνισε ότι με την λήξη των συμβάσεων για τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας θα κληθεί η ίδια, αποδυναμωμένη υπηρεσία να κάνει και εκεί την αποκομιδή.

Ετερογενής σύμπραξη…
Αναφορικά με την στάση της Αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά «είχαμε μία σύμπραξη τριών ετερογενών παρατάξεων που ταυτίστηκαν για διαφορετικούς λόγους. Η παράταξη Μπέγκα, με την αναποτελεσματική της διοίκηση, υποβάθμισε τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τις υπηρεσίες προς τους δημότες. Η παράταξη Καλογιάννη, διέψευσε τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οραματιζόμενη το μαγικό 2023. Η παράταξη Νάτση, που είναι συνεπής στην αντιπολιτευτική της κριτική την οποία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές. Αυτή η ετερογενής σύμπραξη υπονομεύει το συμφέρον της πόλης και οφείλει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Απευθυνόμενος στους πολίτες, τους ζήτησε να βοηθήσουν ώστε η πόλη να διατηρηθεί καθαρή. Ειδικά τον επόμενο μήνα, όπου στα Γιάννενα φιλοξενούνται μεγάλες επιστημονικές εκδηλώσεις και θα υπάρξουν χιλιάδες επισκέπτες. «Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ζητούμε την βοήθεια από τους πολίτες αλλά και τους επιχειρηματίες» σημείωσε.
Τέλος καυτηρίασε την στάση μικρής μερίδας εργαζομένων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι οι ίδιοι που ναρκοθετούν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, καθώς μία υπηρεσία κινδυνεύει όταν απαξιώνεται από τους πολίτες.
Υπέρ της πρότασης Μπέγκα
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την δέσμευση πίστωσης ώστε να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής και Περάματος για διάστημα ενός έτους, έλαβε 21 ψήφους, ενώ 24 δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της «Ενότητας Πολιτών».
- Ο επικεφαλής της Θ. Μπέγκας ισχυρίστηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της προκήρυξης 3Κ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες και υποστήριξε ότι το οξύ πρόβλημα στην πόλη παρουσιάζεται με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής.
- Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη ισχυρίστηκε ότι η Δημοτική Αρχή με την πρότασή της ενδιαφέρεται να διαιωνίσει ένα αποτυχημένο μοντέλο, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία αποσπασματική λύση που θα μετακυλήσει το κόστος στους δημότες.
- Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης μίλησε για οπισθοδρομική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής και πρότεινε να δημιουργηθεί μέτωπο με άλλους Δήμους ώστε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού. Σε χθεσινή ανακοίνωση έκανε λόγο για συνεδρίαση παρωδία αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδειξαν ιδιαίτερα φοβικά χαρακτηριστικά, προσπαθώντας με κάθε μέσο να αποφύγουν την ετυμηγορία του σώματος…».
- Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής οδηγούν σε πλήρη διάλυση την υπηρεσία της καθαριότητας.
- Ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας είπε ότι οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση μία σημαντική κοινωνική υπηρεσία.

Καταπέλτης ο Ν. Γκόντας!..
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, ανέφερε ότι η πόλη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, προβλήματα που δεν ήταν λυμένα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ξεπερασμένη αντιπολιτευτική τακτική» και αναφερόμενος στις παρατάξεις Μπέγκα και Καλογιάννη σημείωσε χαρακτηριστικά: «στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δύο συγκεκριμένες παρατάξεις κινούμενες προφανώς από αλλότρια κριτήρια, αποφάσισαν με την στάση τους και με την ψήφο τους να αφήσουν την πόλη ένα απέραντο βομβαρδισμένο σκουπιδότοπο, αφήνοντας συγχρόνως τους κατοίκους άφωνους με αυτή τους την αδιανόητη πράξη- σύμπραξη. Ενώ οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωναν θιασώτες της σύμπραξης ιδιωτών – Δήμου για την αποκομιδή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριφέρθηκαν εντελώς διαφορετικά, κάτι που άφησε πολλά ερωτηματικά»!
Αναφερόμενος στους αργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας ο κ. Γκόντας υποστήριξε την παλιά θέση του περί προστασίας των δικαιωμάτων τους, λέγοντας ότι «κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του και τα δικαιώματα που απορρέουν απ’ αυτή…», ενώ υποστήριξε την άποψη νέων προσλήψεων στον συγκεκριμένο τομέα, έτσι ώστε να λυθεί για πάντα το πρόβλημα καθαριότητας σε ολόκληρο τον δήμο.

«Εκτός γραμμής» ο Φιλ. Ευαγγέλου!
Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» μετρά και μια απώλεια, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος Φίλ. Ευαγγέλου δεν ακολούθησε την «γραμμή Καλογιάννη» ψηφίζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και αναφέροντας ότι σημεία του προγράμματος της παράταξής του στηριζόταν στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα!

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε ότι με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής δεν θίγεται κανένας από τους εργαζόμενους του Δήμου. «Τάσσομαι υπέρ του δημότη που θέλει καθαρή πόλη» είπε και συμπλήρωσε ότι η ανάγκη για καθαριότητα είναι άμεση.

Μόλις τρεις στα απορριμματοφόρα!
Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας, από τους 47 εργαζομένους που θα ενίσχυαν την υπηρεσία από την 3Κ έχουν προσληφθεί οι 29. Απ’ αυτούς οι 13 εργαζόταν ήδη με συμβάσεις. Από τους 16 ουσιαστικά νέους, οι πέντε είναι ΑμΕΑ, ένας πήρε απόσπαση και ορισμένοι άλλοι μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνων! Επί της ουσίας μόλις τρεις μπήκαν ως πληρώματα σε απορριμματοφόρα.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να διασφαλίσει την καθαριότητα. Οι πολίτες πληρώνουν γι’ αυτό και μάλιστα πληρώνουν ακριβά. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Αν οι πολίτες μας καταλογίζουν κάτι αυτό είναι η αναποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Ήλπιζα ότι με το νέο προσωπικό θα υπήρχε βελτίωση στην καθαριότητα. Αντ’ αυτού η καθαριότητα βούλιαξε…»!
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας διασφαλίζεται όπως και όλες οι θέσεις των εργαζομένων. «Δεν έχω ιδεοληψίες με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι πανάκεια αλλά μέσο για να λύσουμε προβλήματα», υπογράμμισε αναδεικνύοντας παράλληλα το μείζον πρόβλημα που θα ανακύψει για τις δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας, καθώς οι συμβάσεις λήγουν άμεσα.

Οι εργαζόμενοι…
Για μεγάλη νίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων έκανε λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων. «Μια νίκη που ανήκει μόνο στους εργαζόμενους. Ανήκει στους δεκάδες δημοτικούς υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών, που βρέθηκαν στην κινητοποίηση του Συλλόγου μπροστά στο Δημαρχείο πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης, στην συγκέντρωση που είχε προκηρύξει το Σωματείο, στη στάση εργασίας το ίδιο βράδυ», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.